/ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com

ΓΕΝΙΚΑ
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερολογικό σύμπτμα που έχει ο περισσότερος κόσμος κάποια στιγμή στη ζή του. Μ ε τον όρο δυσκοιλιότητα αναφέρεται κανείς στη μεγάλη χρονική περίοδο που κάνει κανείς στην αποβολή τν κοπράνν η στη δυσκολία στην αποβολή τν κοπράνν. Πολλές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν στην δυσκοιλιότητα διαταράσοντας ρη φυσιολογική λειτουργία της απορρόφησης , του σχηματισμού κοπράνν και την προ΄θηση κοπρ΄νν στο παχύ έντερο. Ευχ΄ς οι περισσότερες περιπτ΄σεις δεν είναι σοβαρές και οφείλονται σε κακή διατροφή φτχή σε ίνες, μειμένη πρόσληψη υγρ΄ν η σαν παρενέργεια ορισμένν φαρμάκν. Όμς σε ορισμένες περιπτ΄σεις οφείλεται σε κακοήθεια του παχέος εντέρου. Έτσι εάν αισθάνεστε επίμονη η υποτροπιάζουσα δυσκοιλιότητα πρέπει να εξεταστείτε από το γιατρό σας. Θα σας συμβουλέψει για αλλαγές στον τρόπο ζής σας για να ελλατθεί η δυσκοιλιότητα και φαρμακευτική αγγή(καθαρτικά) με σκοπό τη βοήθεια καλύτερης λειτουργίας του παχέος εάν βέβαια τα χρειάζεστε


ΟΡΙΣΜΟΣ

Η δυσκοιλιότητα είναι σύμπτωμα παρά νόσος.Δεν υπάρχει αυστηρός ορισμός της δυσκοιλιότητας γιατί η φυσιολογική λειτουργία ποικίλλει ανάμεσα στους διάφορους ανθρώπους. Γενικά ορίζεται ως λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα η ως δυσκολία η πόνο στην αποβολή των κοπράνων. Παρόλα αυτά είναι σχεδόν φυσιολογικό για ένα νεογγένητο που θηλάζει να κάνει να πάει 1 φορά την εβδομάδα. Επομένως είναι ίσως πιο σημαντικό μια αλλαγή στις κενώεις από αυτό που εμείς θερούμε φυσιολογικό. Στην δυσκοιλιότητα είνα συχνό τα κόπρανα να βγαίνουν σκληρά, στεγνά , μικρά σε μέγεθος και δύσκολα αποβαλλόμενα. Είναι συχνό πρόβλημα και προσβάλλει σχεδον 1 στους 5 ανθρώπους. 2% του πληθυσμού έχει σοβαρό πρόβλημα με επίμονη και υποτροπιάζουσα δυσκοιλιότητα ενώ ο περισσότερος κόσμος έχει ήπια δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή στη ζωή του. Οι ηλικιωμένοι έχουν υψηλή επίπτωση δυσκοιλιότητας λόγω αλλαγών στη δίαιτα τους , φαρμάκων ,και ελλατωμένης κινητικότητας. Εάν δεν γίνει εγκαίρως αντιληπτή μπορεί να προκαλέσει αιμορροιδοπάθεια και ενδεχομένως ραγάδα του πρωκτού.


ΑΙΤΙΑ

Η δυσκοιλιότητα συμβαίνει όταν το παχύ έντερο απορροφά πολύ νερό ώστε κάνει τα κόπρανα πολύ σκληρά και στεγνά η το παχύ έντερο δεν συσπάται αρκετά για να προθήσει το περιεχόμενο αρκετά γρήγορα. Υπάρχουν πολλά αίτια δυσκοιλιότητας μερικά εκ των οποίων είναι:


  • Κακή διατροφή, φτωχή σε φυτικές ίνες:

  • μειωμένη πρόσληψη υγρών.

  • ακινησία

  • αλλαγές στη ζωή. Εγκυμοσύνη , αύξηση της ηλικίας, στρές και ταξίδια προδιαθέτουν σε δυσκοιλιότητα.

  • ευερέθιστο έντερο.

  • Μεταβολικές διαταρχές όπως: υποθυροειδισμός , σακχαρώδης διαβήτης, υπερασβεστιαιμία και πορφυρία διαταρράσουν την λειτουργία του εντέρου.

  • φάρμακα: παυσίπονα , αντιυπερτασικά , αντικαταθλιπτικά , σκευάσματα σιδήρου σχετίζονται με δυσκοιλιότητα.

  • μετά κάποια εγχείρηση.

  • όταν αγνοείτε την επιθυμία για κένωση.

  • γαστρεντερικές παθήσεις: απόφραξη του παχέος και άλλες παθήσεις του παχέος η του πρωκτού που που προκαλούν διαταραχή στη κινητικότητα των κοπράνων.

  • βλάβη του νεύρου που νευρώνουν το παχύ μετά από εγκεφαλικό επεισόδειο η κάκωση της σπονδυλικής στήλης η της πυέλου

  • τα παιδιά παθαίνουν συχνά δυσκοιλιότητα γιατί συγκρατούν την κένωση τους η ξεχνούν να πάνε στην τουαλέτα.

Βλέπουμε ότι τα πιθανά αίτια της δυσκοιλιότητας είναι πάμπολλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται από παράγοντες που καθυστερούν την κένωση όπως μη επαρκή λήψη υγρών, δίαιτα φτωχή σε ίνες, απουσία φυσικής δραστηριότητας , μη επαρκή προσοχή στις συνήθειες του εντέρου η στα φάρμακα. Σπάνια αντανακλά σοβαρή υποκείμενη νόσο όπως καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι επομένως σημαντικό η εμμένουσα η η υποτροπιάζουσα δυσκοιλιότητα να διερευνάται από γαστρεντερολόγο.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

  • Η δυσκοιλιότητα προσβάλει σχεδον καθένα μας σε κάποια στιγμή στη ζωή του.

  • Πολλοί νομίζουν ότι έχουν δυσκοιλιότητα όταν στην πραγματικότητα οι κενώσεις τους είναι φυσιολογικές

  • Οι πιο συχνές αιτίες δυσκοιλιότητας είναι η κακή διατροφή και η απουσία ή η μειωμένη άσκηση

  • Άλλα αίτια είναι: φάρμακα, ευρέθιστο έντερο, κατάχρηση καθαρτικών και συγκεκριμένες παθήσεις.

  • Ένα καλό ιατρικό ιστορικό και ιατρική εξέταση είναι αυτό που αρχικά χρειάζεται πριν τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής

  • Στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθώντας τις παρακάτω απλές οδηγίες αντιμετωπίζονται τα περισσότερα προβλήματα
  1. Να τρώτε μια ισορροπημένη πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή που περιλαμβάνει όσπρια, λαχανικά, φρούτα, σπόρους , δημητριακά ολικής άλεσης
  2. Πίνετε αρκετά υγρά.
  3. Να ασκείστε τακτικά.
  4. Να δίνετε χρόνο μετά από ένα πρωινό η δείπνο για μια απερίσπαστη επίσκεψη στη τουαλέτα.
  5. Μην παραμελείτε τη ζωτική ανάγκη επίσκεψης στη τουαλέτα όταν αυτή έρχεται.
  6. Καταλάβετε ότι η φυσιολογική κένωση ποικίλλει ανάμεσα στους ανθρώπους.
  7. Τέλος όταν μα ασυνήθιστη η παρατεταμένη αλλαγή στις κενώσεις συμβάνει επισκεφτείτε άμεσα τον γαστρεντερολόγο σας.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι για μια περιορισμένη δυσκοιλιότητα δεν χρειάζονται καθαρτικά. Όταν αυτή παραμένει τότε η φαρμακευτική αγωγή θα χορηγηθεί από γιατρό- γαστρεντερολόγο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: