/ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ;

Το κοιλιακό φούσκωμα είναι μια αίσθηση διόγκωσης της κοιλιάς. Οφείλεται κυρίως σε διαταραχή της φυσιολογικής κινητικότητας δημιουργώντας αυξημένα αέρια.

Ο αέρας στο έντερο είναι ένα μείγμα από διαφορετικά συστατικά που μπορεί να δημιουργούνται από αυξημένη κατάποση αέρα, αυξημένη παραγωγή η μειωμένη απορρόφηση εξαιτίας απόφραξης. Αυξημένα αέρια δημιουργούν φούσκωμα όπως επίσης άλλα συμπτώματα όπως αξημένη αποβολή αερίων από τον πρωκτό η ερυγές.


Εάν η κοιλιά είναι ορατά διογκωμένη σε συνδυασμό με φούσκωμα είναι πιο πιθανό ότι υπάρχει κάποια οργανική νόσος παρά λειτουργική που δημιουργεί τα συμπτώματα. Το φούσκωμα συσχετίζεται συχνά με κοιλιακό πόνο που μπορεί να ανακουφίζεται με την αποβολή αερίων η κοπράνων.


  • ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ;

    Το κοιλιακό φούσκωμα μπορεί να είναι εκδήλωση πολλών διαταραχών, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι σοβαρές καί είναι αποτέλεσμα διαταραχής της γαστρεντερικής λειτουργίας. μερικά συχνά αίτια αναφέρονται παρακάτω.

    Δίαιτα

    Το σώμα μας κάνει πολύ καιρό να διασπάσει και να αποβάλλει το λίπος από το σώμα. Πολύ λίπος στη δίαιτα προκαλεί επεισόδια φουσκωμάτων Άλλα τρόφιμα προκαλούν φούσκωμα εξαιτίας αυξημένης παραγωγής αερίων. Αυτά τα τρόφιμα είναι το κουνουπίδι τα λάχανα τα φασόλια και οι ωμές σαλάτες.


    Σύνδρομο δυσαπορρόφησης

    Μια σειρά από διαταραχές υπάρχουν όταν το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει και να απορροφήσει μερικά συστατικά των τροφών. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συστατικά που παραμένουν παραπάνω παράγουν αέρια εξαιτίας μερικών χημικών αντιδράσεων η εξαιτίας των καλών μικροβίων στο παχύ που προσπαθούν σκληρά για τη διάσπαση αυτών των συστατικών. Μή ανοχή στη λακτόζη , κοιλιοκάκη και άλλες δυσανεξίες σε τρόφιμα είναι παραδείγματα διαταραχών που προκαλούν συμπτώματα με αυτούς τους μηχανισμούς.


    Κατάποση αέρα

    Εάν καταπίνεται μεγάλες ποσότητες αέρα το έντερο σας έχει πρόβλημα απορρόφησης η αποβολής του από το σώμα σας αρκετά γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι μένει στο σώμα σας και δημιουργεί τι αίσθημα του φουσκωμάτων . Άγχος η νευρικότητα, γρήγορο φαγητό, αναψυκτικά, κατάποση με καλαμάκι η μάσημα μαστίχας προκαλούν αυξημένη κατάποση αέρα.

    Ευερέθιστο έντερο

    Είναι μια συνηθισμένη διαταραχή που οι ασθενείς έχουν επεισόδια εναλλαγής δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Κοιλιακό φούσκωμα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της διάγνωσης.

    Μερική απόφραξη εντέρου

    Μια απόφραξη σε κάποιο σημείο του εντέρου εμποδίζει τη μεταφορά τροφής και μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα

    Δυσκοιλιότητα

    Χαρακτηρίζεται με μείωση της συχνότητας των κενώσεων και μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα


    Έμμηνη ρύση

    Το φούσκωμα είναι συχνό σε γυναίκες στην περίοδο της έμμηνης ρύσης η είναι μέρος του προεμμηνηρισιακού συνδρόμου.

    Άλλα αίτια

    Πολύ σπάνια. το φούσκωμα σας μπορεί να οφείλεται σε πολύ πιο σοβαρή νόσο έτσι είναι αναγκαίο να μιλήσετε τα συμπτώματα σας με το γιατρό σας. Οι παρακάτω καταστάσεις είναι λιγότερο συχνές αλλά δεν μπορεί να αγνοούνται:
  • Ασκίτης: Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε φουσκωμένος εξαιτίας συλλογής υγρού μέσα στην κοιλιά που ονομάζεται ασκίτης. Αυτό είναι αποτέλεσμα ηπατικής νόσου.
  • όγκοι: Πολύ σπάνια μπορεί να αισθάνεστε φουσκωμένα εξαιτίας ενός όγκου στην κοιλιάς όπως παγκρέατος ήπατος , ωοθηκών η αλλού. Η παρουσία μάζας η διόγκωσης πρέπει να σας τραβήξει την προσοχή για την πιθανότητα όγκου η καρκίνου
  • Λοίμωξη:Μερικές παρασιτικές λοιμώξεις προκαλούν ανώμαλες διατάσεις του παχέος)μεγάκολο που σχετίζεται με την αίσθηση του φουσκώματος.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΑΣΗΣ

Εάν έχετε κοιλιακή διάταση είναι σημαντικό να σας δει γιατρός για να αποκλείσει οτι δε υπάρχει κάτι σοβαρό. Ειδικότερα εάν υπάρχει διάρροια, δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους η αιμορραγία από οπουδήποτε στο πεπτικό, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ότι κάτι σοβαρό, παρά λειτουργικό πρόβλημα υπάρχει.




Εάν σας δει γιατρός ετοιμαστείτε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις

  1. ποια είναι διάρκεια των συμπτωμάτων;
  2. ποιο είναι το διαιτολόγιο σας;
  3. υπάρχει σχέση του φουσκωμάτων με συγκεκριμένα τρόφιμα;
  4. εάν είστε γυναίκα υπάρχει συσχέτιση με την έμμηνη ρύση;
  5. υπάρχουν άλλα συνοδά συμπτώματα;
  6. ποιο είναι το πρόσφατο ιστορικό σας;
  7. ποια είναι τα φάρμακα που παίρνετε;
Ο γιατρός θα σας εξετάσει δίνοντας σημασία για τυχόν μάζες η διογκώσεις η παρουσία υγρού. Στη ακρόαση θα δει εάν παθολογικοί ήχοι δηλαδδή τυχόν απόφραξη. Θα γίνει δαχτυλική εάν υπάρχουν άλλα συμπτώματα από το παχύ.
Εάν το φούσκωμα οφείλεται σε λειτουργικό πρόβλημα όπως μη ανοχή γαλακτομικών η αλεύρων η εξέταση είναι πιθανό να είναι φυσιολογική. Μπορεί να σας προτείνει αποφυγή κάποιων τροφών για καθοριστεί η αιτία . Εξετάσεις είναι μερικές φορές απαραίτητο να γίνουν ειδικά εάν υπάρχουν και άλλα σοβαρά συμπτώματα. Ο γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει για

  • ακτινογραφία: σε όρθια θέση της κοιλιάς για αποκλεισμό απόφραξης
  • υπέρηχο η αξονική τομογραφία: εάν υπάρχει υποψία για ασκίτη η μάζα
  • κολονοσκόπηση: με εισαγωγή ενός εύκαμπτου σωλήνα με φωτισμό από κάμερα στην άκρη μέσα στο παχύ έντερο. Ο γιατρός θα δειτο εσωτερικό του εντέρου για τυχόν όγκους
  • βαριούχος υποκλυσμός
Εάν μια ειδική νόσος είναι ύποπτη(μη ανοχή στη λακτόζη) ειδικά τεστ η παραπάνω εξετάσεις(τεστ μη ανοχής στη λακτόζη) είναι απαραίτητα. Η κοιλιοκάκη μπορεί να διαγνωστεί με ειδικές εξετάσεις αίματος ψάχνοντας για αντισώματα.
Αντιμετώπιση κοιλιακής διάτασης

Εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία των συμπτωμάτων. Ο γιατρός σας θα κάνει μια σειρά από εξετάσεις. Η θεραπεία επικεντρώνεται σε μια σειρά από διαιτητικές και τρόπου ζωής αλλαγές
  1. αποφυγή αναψυκτικών
  2. αποφυγή μάσησης μαστίχας
  3. αποφυγή τροφών που προκαλούν αέρια
  4. τρώτε αργά με ηρεμία μικρά γεύματα
Σε μερικούς ασθενείς σιμεθικόνη και ενεργός άνθρακας βοηθά στα συμπτώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: