/ ΔΥΣΠΕΨΙΑ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

ΔΥΣΠΕΨΙΑ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com

ΔΥΣΠΕΨΙΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΠΕΨΙΑ;
Ο όρος δυσπεψία είναι γενικός όρος και αφορά τη δυσφορία ή τον πόνο στην άνω κοιλιά συνήθως μετά τα γεύματα. Όταν ένα αίσθημα καψίματος γίνεται αντιληπτό πίσω από το στέρνο λέγεται οπισθοστερνικό κάψιμο.
Ο πόνος στην άνω κοιλιά μπορεί να έρχεται και να φεύγει. Σε μερικούς ασθενείς περνά με τη λήψη φαγητού ειδικά, εάν είναι ένα άλγος πείνας, ενώ σε άλλους συμβαίνει μετά το φαγητό. Μπορεί να εμφανίζεται την ημέρα η τη νύκτα και ο ασθενής να ανακουφίζεται με ένα σνακ η ένα ποτήρι γάλα. Επίσης μπορεί να μην σχετίζεται καθόλου με το φαγητό. Έχει κανείς την αίσθηση ότι το στομάχι του είναι φουσκωμένο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρώσει τα γεύματα του ή υπάρχει ένα δυσάρεστο αίσθημα φουσκώματος ή πρηξίματος μετά το γεύμα.Η λέξη δυσπεψία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την ναυτία, το ρέψιμο η ακόμη τον εμετό μετά το φαγητό.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΠΕΨΙΑΣ;
Τα περισσότερα συμπτώματα της δυσπεψίας δεν είναι επικίνδυνα αλλά έντονα ενοχλητικά. Συχνά δεν είναι απαραίτητη κάποια διερεύνηση. Όταν στον έλεγχο που γίνεται δεν ανεβρεθεί καμία αιτία χρησιμοποιείται ο όρος μη ελκωτική δυσπεψία, που σημαίνει ότι δεν βρέθηκε έλκος. Το έλκος είναι μια πληγή(άνοιγμα) στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου η του δωδεκαδάκτυλου (1ου τμήματος του λεπτού εντέρου) που μοιάζει με τις πληγές που έχει ο κόσμος στο στόμα από καιρό σε καιρό.
Επειδή ένα στοιχείο του γαστρικού χυμού λέγεται πεψίνη γι’ αυτό ονομάζονται και πεπτικά έλκη.
Τα συμπτώματα της δυσπεψίας μπορεί να προκαλούνται από φλεγμονή της εσωτερικής επιφάνειας του στομάχου. Αυτή η φλεγμονή δημιουργείται λόγω κατάχρησης του αλκοόλ, της χρήσης ασπιρίνης ή των φαρμάκων που μοιάζουν την ασπιρίνη ή σε λοίμωξη. Άλλη αιτία μπορεί να είναι η φλεγμονή του οισοφάγου που λέγεται οισοφαγίτιδα. Αυτή συνήθως δημιουργείται από τον πεπτικό χυμό(οξύ) που επαναλαμβανόμενα γυρνά από το στομάχι στον οισοφάγο.
Άλλες αναγνωρίσιμες αιτίες δυσπεψίας είναι :παθήσεις του λεπτού εντέρου , της χοληδόχου κύστης η του παγκρέατος. Μερικές φορές μπορεί να προκληθεί από φάρμακα που παίρνουμε για παθήσεις των αρθρώσεων και ερεθίζουν την επιφάνεια του στομάχου.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ Η ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΥΣΠΕΨΙΑ;

Αν και η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί οι παρακάτω ενέργειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
1) αποφυγή καπνίσματος
2) τακτικά και μικρά γεύματα
3) απαραίτητος χρόνος στη διάρκεια του φαγητού(όχι βιαστικό φαγητό)
4) μέτρια κατανάλωση θερμίδων.
5) αποφυγή τροφών που σχετίζονται με τα συμπτώματα.
6) αποφυγή ασπιρίνης για πονοκεφάλους, κρυολογήματα, και ιώσεις- είναι προτιμότερη η λήψη παρακεταμόλης.
7) αποφυγή λήψης αντιαρθριτικών παυσίπονων όσο είναι δυνατό: ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει.
8)προσπαθήστε να αποφύγετε τίς στρεσογόνες καταστάσεις που σας καταβάλουν.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ Η ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟ ΚΑΨΙΜΟ;

1) να τρώτε το τελευταίο γεύμα νωρίς ώστε να δίνεται χρόνο για να γίνει η πέψη.
2) Ανυψώστε την άκρη του κρεβατιού κατά 20 εκατοστά για προλάβετε την παλινδρόμηση του οξέος.
3) αποφύγετε τα παραπανίσια κιλά. Προσπαθήστε να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαρος.
4) αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, λίπους και αλκοόλ.
5) αποφύγετε τις σφικτές ζώνες η τα σφικτά ρούχα.
6) αποφύγετε να σκύβετε απότομα η να ξαπλώνεται αμέσως μετά το φαγητό

ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΔΥΣΠΕΨΙΑ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΜΕ ΝΟΣΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ;
Η δυσπεψία χαρακτηρίζεται από πόνο στο άνω μέρος του στομάχου. Το οπισθοστερνικό κάψιμο είναι ένας καυστικός πόνος στο θώρακα, που συχνά χειροτερεύει με την ξαπλωτή θέση η το απότομο σκύψιμο.
Ο πόνος στην καρδιά επίσης γίνεται αντιληπτός στο θώρακα και μερικές φορές στην άνω κοιλία. Υπάρχουν 2 τύποι καρδιακού πόνου.
Ο πρώτος – στηθάγχη- είναι ένας πόνος στο θώρακα , που οφείλεται στην παροδική έλλειψη οξυγόνου που μεταφέρεται από τα αγγεία στο καρδιακό μύ. Εάν ο πόνος γίνεται πιο έντονος με τη φυσική προσπάθεια και ανακουφίζεται με την ξεκούραση τότε υποψιαζόμαστε την ύπαρξη στηθάγχης.
Ο δεύτερος είναι και πιο έντονος και πιο παρατεταμένος πόνος του εμφράγματος. Το έμφραγμα το υποπτεύεται κανείς εάν ο πόνος γίνεται πολύ έντονα αντιληπτός στο κέντρο του θώρακα και αντανακλά ίσως στον ένα η στον άλλο ώμο(ειδικά στον αριστερό) και στη κάτω γνάθο. Ο πόνος είναι έντονα συσφικτικός και πιεστικός. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όταν κάποιος αγνοεί τον καρδιακό πόνο πιστεύοντας ότι είναι δυσπεψία.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ;
Πολλοί ασθενείς που υποφέρουν περιστασιακά από δυσπεψία και οπισθοστερνικό κάψιμο μπορεί να ανακουφίζονται από απλά αντιόξινα τα οποία προμηθεύονται από το φαρμακείο.
Χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική επίσκεψη εάν:
υποφέρετε συχνά από
1) οπισθοστερνικό κάψιμο(κάθε εβδομάδα η κάθε μέρα)
2) τα δυσπεπτικά ενοχλήματα επιμένουν για περισσότερο από 2 εβδομάδες. Ειδικά εάν είναι ένα νέο σύμπτωμα το οποίο δεν ανακουφίζεται από τα αντιόξινα και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής , την καθημερινότητα η και τον ύπνο.
Είναι τελείως απαραίτητη η επίσκεψη εάν:

1) η ηλικία είναι>45
2) υπάρχει οικογενειακό ιστορικό γαστρικών προβλημάτων 3) καπνίζει κανείς η πίνει υπερβολικά
4) παίρνει ασπιρίνη σε τακτική βάση
5) παίρνει αντιαρθριτικά αναλγητικά φάρμακα

Θα επισκεφτείτε το γιατρό σας επειγόντως εάν:
1) έχετε έντονο θωρακικό πόνο
2) κόκκινο η καφέ εμετό
3) μαύρα σαν πίσσα κόπρανα
4) απώλεια βάρους
5) υποτροπιάζοντες εμετούς
6) δυσκολία στην κατάποση
7) κιτρίνισμα του δέρματος
8) πόνο που αντανακλάτε στην πλάτη

ΠΟΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ;
Πολλοί ασθενείς δεν χρειάζεται να κάνουν ιδιαίτερες εξετάσεις αλλά μια επιμένουσα δυσπεψία μπορεί να υποδηλώνει μια πιο σοβαρή κατάσταση και ο γιατρός πρέπει να κανονίσει μια σειρά εξετάσεων όπως:
1) γαστροσκόπηση- που περιλαμβάνει την κατάποση ενός ευκάμπτου πλαστικού οργάνου με φωτισμό στην άκρη που επιτρέπει στο γιατρό να κοιτάξει στο εσωτερικό του στομάχου.
2) μια ακτινογραφία με βάριο που περιλαμβάνει την κατάποση ενός υγρού που επιτρέπει τη σκιαγράφηση με ακτινογραφία του περιγράμματος του στομάχου.
3)ένα έλεγχο με υπερήχους- τεχνική που χρησιμοποιεί αντανακλούμενα κύματα για να δείξει τη μορφολογία των εσωτερικών οργάνων. Αυτή η τεχνική δεν εισάγει σωλήνες στο σώμα.
4)αιματολογικές εξετάσεις για έλεγχο αναιμίας η άλλου προβλήματος

ΠΟΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ;
Οι γενικές οδηγίες είναι: εξήγηση στον ασθενή για τη φύση των συμπτωμάτων και καθησύχαση ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Επίσης δίνονται οδηγίες για αλλαγή του τρόπου ζωής ώστε να μειωθούν οι παράγοντες εκείνοι που δημιουργούν ή επιδεινώνουν Συνταγογραφούνται φάρμακα που είναι από αντιόξινα μέχρι πιο δυνατά φάρμακα ανάλογα με το είδος και την αιτία του προβλήματος. Χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται σε ειδικές περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: