/ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

  • ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
    Ειδικός Γαστρεντερολόγος
    Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
    Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
    Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
     
    e-mail:iliadismarios@gmail.com
    blog:iliadismarios.blogspot.com

    Το ευερέθιστο έντερο δεν μοιάζει με καμιά άλλη νόσο του πεπτικού. Είναι ένα σύνδρομο που καθορίζεται δύσκολα γιατί με σκοπό να γίνει η διάγνωση της νόσου πρέπει να αποκλειστούν άλλες σοβαρές νόσοι.
    Το ευερέθιστο έντερο μιμείται τον πόνο και τα άλλα συμπτώματα που προκαλούνται από έλκη , κολίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου.Είναι η πιο συχνή νόσος του πεπτικού. Από τους ασθενείς που παραπέμπονται για έλεγχο από γαστρεντερολόγο οι μισοί ασθενείς πάσχουν από λειτουργική νόσο και αρκετοί από ευερέθιστο έντερο. Για άγνωστους λόγους οι γυναίκες πάσχουν σχεδόν διπλάσια από ότι οι άνδρες .
    Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι προκαλεί την νόσο αλλά είναι γνωστό ότι το στρες παίζει σημαντικό ρόλο। Οι άνθρωποι που πάσχουν από στρες στη δουλειά, στο σπίτι η από ασθένεια φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από ευερέθιστο έντερο. Οι μισοί ασθενείς με ευερέθιστο έντερο σημειώνουν το 1ο επεισόδιο ευερέθιστου εντέρου μετά από επεισόδιο στρες η προηγούμενης γαστρεντερίτιδας. Πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι υπερευαισθητικότητα του εντέρου και η δυσλειτουργία του πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος τα σήματα του εντέρου μπορεί να παίξει ένα πολύ κρίσιμο ρόλο στη αιτιολογία της νόσου. Τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είναι
    · Πόνος
    · Φούσκωμα
    · Δυσκοιλιότητα
    · Διάρροια

    Ο πόνος μπορεί να εντοπιστεί στον οισοφάγο, στομάχι, ορθό, στην πλάτη η στα πλευρά. Η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου είναι κοινό σύμπτωμα ευερέθιστου εντέρου. Ο ασθενής μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα η διάρροια η εναλλαγές δυσκοιλιότητας με διάρροια. Μια δίαιτα πλούσια σε ίνες βοηθά στην πέψη. Χωρίς ίνες η τροφή που φτάνει στο παχύ έχει μικρό όγκο και δεν μπορεί να συγκρατήσει νερό. Αυτό κάνει την κίνιση του εντέρου δύσκολη και επώδυνη. Το φούσκωμα είναι ένα άλλο σύμπτωμα. Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ενζύμων που χρειάζεται για την πέψη μερικών τροφών. Εάν άπεπτες τροφές ειδικά υδατάνθρακες περνούν στο παχύ παράγονται περισσότερα αέρια. Κοινά τρόφιμα περιλαμβάνουν λακτόζη και φρουκτόζη. Σε μερικούς ασθενείς υπερπαραγωγή μικροβίων στο λεπτό έντερο προκαλεί συμτωματολογία ευερέθιστου εντέρου.
    Από τη στιγμή που γίνει η διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου και αποκλειστούν άλλες σοβαρές ασθένειες, η θεραπεία περιλαμβάνει σπασμολυτικά φάρμακα και αλλαγές στη δίαιτα του ασθενούς. Εάν το πρόβλημα είναι η έλλειψη ινών ο γιατρός θα ενθαρρύνει τον ασθενή να αυξήσει την ποσότητα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση τους
    Μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να ανεχτούν μερικές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα . Ο γιατρός μπορεί να προτείνει στον ασθενή να τρώει μια τροφή για μια μέρα και να προσθέτει άλλη τροφή. Έτσι προοδευτικά βάζοντας τροφές είναι δυνατό να ανακαλύψει την προβληματική τροφή.
    Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μέχρι 30% των ασθενών με χρόνια συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου μπορεί να έχουν ανεπάρκεια φρουκτόζης ένα συχνό σάκχαρο που περιέχεται στα φρούτα και λαχανικά.
    Μια διεθνής ομάδα από ειδικούς καθόρισαν τα διαγνωστικά κριτήρια της Ρώμης για το ευερέθιστο έντερο Για περισσότερες πληροφορίες η για ιατρική εξέταση μιλήστε με τον γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: