/ ΕΛΚΩΔΗΣ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΕΛΚΩΔΗΣ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com
            

Σήμερα θα αναφερθούμε σε ερωτήματα που αφορούν την ελκώδη πρωκτίτιδα

  •      Τι είναι  η ελκώδης πρωκτίτιδα;
  •      Ποια είναι τα συμπτώματα της ελκώδους πρωκτίτιδα;
  •      Τι προκαλεί  την ελκώδη  πρωκτίτιδα;
  •      Πώς γίνεται η διάγνωση;
  •      Ποια είναι η θεραπεία;
  •      Τι να περιμένει κανείς που πάσχει;
  •      Τι μπορώ να κάνω για να βελτιωθεί η κατάστασή μου;

   

Τι είναι η ελκώδης πρωκτίτιδα;

Η ελκώδης πρωκτίτιδα χαρακτηρίζεται από οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και εξελκώσεις του βλεννογόνου του ορθού (το ορθό είναι τα τελευταία επτά εκατοστά του παχέος εντέρου). Η λέξη "ελκώδης" χρησιμοποιείται επειδή η ασθένεια προκαλεί πράγματι το σχηματισμό  πληγών στο εσωτερικό τοίχωμα του ορθού. Η αιτία της ελκώδους πρωκτίτιδα είναι άγνωστη.


Ποια είναι τα συμπτώματα της ελκώδους πρωκτίτιδας;

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ελκώδη πρωκτίτιδα είναι:
  1. Διάρροια
  2. Αιμορραγία
  3. Τεινεσμός (μια επίμονη αίσθηση να αδειάσει το έντερο ασχέτως αν υπάρχουν κόπρανα)
  4. Αποβολλή βλέννας
  5. Πόνος στο ορθό
  6. Δυσκοιλιότητα

Οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν τη διέλευση του αίματος ή της βλέννας με ή χωρίς κόπρανα. Η ποσότητα του αίματος από  την ελκώδη πρωκτίτιδα είναι συνήθως μικρή, αλλά  μπορεί να είναι και μεγάλη οπότε φοβίζει τον ασθενή. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν χωρίς προειδοποίηση οποιαδήποτε στιγμή ακόμη κατά τη διάρκεια  της νύχτας ..



 
Τι είναι αυτό που  προκαλεί την ελκώδη  πρωκτίτιδα;

Οι ερευνητές  προσπαθούν να βρουν την αιτία της. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν σήμερα ότι ένας παράγοντας όπως  ένας ιός, μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού που οδηγεί σε φλεγμονή του βλεννογόνου του ορθού. Αν και η αιτία της ελκώδους πρωκτίτιδας δεν έχει σαφώς καθοριστεί, είναι γνωστό ότι οι διατροφικές συνήθειες ή το άγχος δεν είναι η αιτία. Ωστόσο, τα άτομα με τη νόσο μπορεί να διαπιστώσουν ότι εντονότερη, πιο αγχωτική φορές  ζωή επιδεινώνει τα συμπτώματά τους. Επίσης, η ελκώδη  πρωκτίτιδα δεν μπορεί να μεταδοθεί από ένα άτομο στο άλλο.


 
Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο γιατρός σας μπορεί να εντοπίσει αυτή την ασθένεια από μια οπτική εξέταση του βλεννογόνου του ορθού σας χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται εύκαμπτο σιγμοειδοσκόπιο (ένα  ευέλικτο σωλήνα  με φωτισμό στην άκρη με διάμετρο όσο το πάχος ενός δακτύλου). Η εξέταση αυτή είναι σημαντική, διότι τα συμπτώματα της πρωκτίτιδας μπορεί να είναι τα ίδια με τα συμπτώματα πολλών άλλων ασθενειών, ορισμένων από των οποίων είναι αρκετά σοβαρά.



 
Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία της ελκώδους πρωκτίτιδας εξαρτάται από την ένταση της φλεγμονής και τον αριθμό των κλινικών επεισοδείων με συμπτώματα. Για ήπια φλεγμονή  χρησιμοποιούνται  συνήθως φαρμακούχα κλύσματα, υπόθετα, ή αφρός . Αν αυτή είναι η πρώτη σας κρίση, το φάρμακο διακόπτεται όταν η φλεγμονή έχει εξαφανιστεί. Αν η φλεγμονή γίνεται πιο σοβαρή, χρησιμοποιούνται φάρμακα από του στόμα.Οι ασθενείς με επαναλαμβανόμενα συχνά επεισόδια χρειάζονται συνεχή από του στόματος αγωγή  για να μειωθεί η πιθανότητα περαιτέρω επεισοδείων. Οι τακτικές εξετάσεις είναι σημαντικές για την παρακολούθηση της ασθένειας και την καλύτερη αντιμετώπιση με βάση  τις τρέχουσες  προσεγγίσεις με σκοπό την καλύτερη  συνεχή φροντίδα της ελκώδους πρωκτίτιδα σας.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή χρειάζονται να γίνουν αλλαγές στη διατροφή κάτι που  μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Μια διατροφή πλούσια σε ίνες και άφθονο νερό ή χυμό ημερησίως είναι χρήσιμη. Ασθενείς με διάρροια  βρίσκουν  συχνά ότι η αποφυγή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, πικάντικων τροφίμων, και ωμών φρούτων και λαχανικών   βελτιώνουν την διάρροια. Εάν έχετε απορίες σχετικά με το πώς να αλλάξετε τη διατροφή σας, ρωτήστε το γιατρό σας. Τακτικές επισκέψεις στο γιατρό σας  είναι σημαντικό  γίνονται ώστε να προσαρμόσει τα φάρμακά σας σύμφωνα με  τα συμπτώματα  σας. Οι ασθενείς που συμμετέχουν ενεργά στην εκμάθηση στο πως να  διαχειρίζονται την ασθένειά τους βλέπουν την ποιότητα της ζωής τους να βελτιώνεται.



 
Τι μπορεί  να περιμένει  κάποιος που πάσχει;

Μπορείτε να  ζήσετε μια φυσιολογική, δραστήρια ζωή. Η ελκώδης πρωκτίτιδα δεν αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο  για την ανάπτυξη καρκίνου. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι έχουν τα συμπτώματα σε μόνιμη βάση. Σε άλλες περιπτώσεις, η ελκώδης πρωκτίτιδα μπορεί να είναι ανενεργή για μήνες ή ακόμη και για χρόνια και στη συνέχεια να φουντώσει χωρίς προειδοποίηση. Ανεξάρτητα από το είδος των  συμπτώματων  σας, θα χρειαστείται τακτική  επαφή με το γιατρό σας έτσι ώστε να μπορεί να  παρακολουθεί τις αλλαγές στην ασθένεια και να ρυθμίζει τα φάρμακά σας. Η πιθανότητα  η ελκώδη  πρωκτίτιδα να εξαπλωθεί σε όλο το μήκος του παχέος εντέρου (να καταστεί δηλαδή ελκώδη κολίτιδα) είναι μικρή (10-20%).



 
Τι μπορώ να κάνει  ο ασθενής για να βελτιωθεί η κατάστασή του;

Μπορεί  να κάνει ορισμένα πράγματα που μπορούν να καταστήσουν πιο ανεκτή την πάθησή του έτσι ώστε να ζήσει  καλύτερα.

Μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των φυτικών ινών στη διατροφή του, είτε μέσω των τροφών που περιέχουν ίνες είτε με  εμπορικά συμπληρώματα ινών.

Μπορεί να αποφύγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια δίαιτα χωρίς λακτόζη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων, τις κράμπες, τα αέρια, τη διάρροια ήτο  κοιλιακό φούσκωμα. Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, μπορεί  να αγοράσει τώρα γάλα ,γιαούρτι η και παγωτό  χωρίς λακτόζη.

Μείωση του στρες. Το άγχος και η ένταση μπορεί να  χειροτερέψουν τα συμπτώματα . Τεχνικές χαλάρωσης και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν.

Μπορεί να μιλήσει  σε κάποιον που βιώνει τα ίδια συμπτώματα.Υπάρχει ο σύλλογος των ασθενών με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Το site των ασθενών με ιδιοπαθές φλεγμονώδες νόσημα είναι: http://ibd-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: