/ ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι μια μικρή σαν δάκτυλο προεξοχή που βρίσκεται στο σημείο ένωσης λεπτού και παχέος εντέρου. Δεν είναι γνωστή η λειτουργία της. Παρ΄όλα αυτά μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Σκωληκοειδίτιδα σημαίνει φλεγμονή και μπορεί να γεμίσει αυτό το σακουλάκι με πύο
Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον ασθενή. Τα πιο συχνά είναι απώλεια όρεξης ,πόνος και ναυτία . Ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει σαν δυσπεψία γύρω από τον ομφαλό. Όσο ο πόνος χειροτερεύει μετακινείται προς τη δεξιά κάτω μεριά της κοιλιάς. Είναι συνεχής πόνος που όσο περνά η ώρα χειροτερεύει.
Ο ασθενής με σκωληκοειδίτιδα αισθάνεται καλύτερα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια μαζεμένα προς το στήθος.
Άλλα συμπτώματα είναι:


  • εμετός
  • δυσκοιλιότητα η διάρροια
  • κοιλιακό πρήξιμο
  • αύξηση αερίων η αδυναμία αποβολής αερίων
  • πυρετική κίνηση από 37.2 μέχρι 38.9 C που ξεκινά μετά από τα άλλα συμπτώματα

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία αν και πιο συχνά συμβαίνει ανάμεσα στις ηλικίες 10 και 30 ετών. Δεν έχει ο κάθε ασθενής όλα τα συμπτώματα Εάν υπάρχει υποψία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένεμα η καθαρτικά ούτε επίσης παυσίπονα γιατί μπορεί να καλύψει τα συμπτώματα και να καθυστερήσει τη διάγνωση. Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση και δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή για αυτό πρέπει να ζητηθεί άμεσα εξέταση από ιατρό, παθολόγο, γαστρεντερολόγο η χειρουργό.

Ο ειδικός ιατρός θα ακούσει τα συμπτώματα και θα ακολουθήσει ιατρική εξέταση που περιλαμβάνει και δαχτυλική εξέταση του ορθού. Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν και εξέταση της πυέλου. Θα γίνουν αιματολογικές και εξετάσεις ούρων. Όλα αυτά βοηθούν στη διάγνωση της νόσου. Μια εξέταση με υπερήχους η αξονική τομογραφία πρέπει επίσης να γίνει.

Από τη στιγμή που γίνει η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας πρέπει άμεσα ο ασθενής να οδηγηθεί στο χειρουργείο γιατί η μόνη αντιμετώπιση είναι η χειρουργική.

Εάν ο ασθενής αργήσει να εξετασθεί από γιατρό υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η σκωληκοειδής απόφυση να σπάσει και το πύο να χυθεί στην περιτοναϊκή κοιλότητα(μέσα στην κοιλιά). Αυτό ονομάζεται περιτονίτιδα που μπορεί να απειλήσει την ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από χειρουργό.

Τα συμπτώματα της περιτονίτιδας είναι ακόμη πιο σοβαρά. Ο πόνος γίνεται ακόμη πιο δυνατός και απλώνεται σε όλη την κοιλιά. Η κοιλιά πρήζεται από υγρά και αέρια και την αισθάνεται ο ασθενής σκληρή. Ο ασθενής δεν μπορεί να αποβάλει κόπρανα και αέρια. Είναι μια άκρως επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Ασθενείς μικρότεροι από 10 ετών , μεγαλύτεροι από 50 ετών και έγκυες μπορεί να μην έχουν τα τυπικά συμπτώματα και για αυτό η σκωληκοειδής απόφυση να σπάσει πιο ύπουλα. Είναι πολύ σημαντικό για αυτούς τους ασθενείς να αναφέρουν και το παραμικρό σύμπτωμα.

Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος της ρήξης η σκωληκοειδίτιδα θεωρείται επείγουσα κατάσταση. Τα συμπτώματα πρέπει να λαμβάνονται με πολλή προσοχή και σοβαρότητα από τον ασθενή και τον ιατρό. Μετά την επέμβαση εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές ο ασθενής ζει μια φυσιολογική ζωή. Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος προφύλαξης από την σκωληκοειδίτιδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: