/ ΘΩΡΑΚΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

ΘΩΡΑΚΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com


Σήμερα θα απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις


 • Τι είναι ο πόνος στο στήθος;
 • Ποια είναι τα συμπτώματα του θωρακικού πόνου
 • Ποια είναι τα αίτια του θωρακικού πόνου;
 • Πως πρέπει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας;
 • Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνετε;
 • Ποια η θεραπεία του θωρακικού πόνου;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ;
Ο πόνος στο στήθος μπορεί να εμφανιστεεί αιφνίδια ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να προσπαθήσετε να τον αγνοήσετε αρχικά, αλλά συνήθως προκαλεί φόβο και ανησυχία.Μπορεί να έχετε  καρδιακή προσβολή; Θα πρέπει να πάτε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου;

Ο πόνος στο στήθος είναι ένας από τους πιο συχνούς   λόγους  που οι άνθρωποι  κάνουν έκκληση για επείγουσα ιατρική βοήθεια. Στα επέιγοντα οι γιατροί αξιολογούν αξιολογούν και αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωπους με  πόνο στο στήθος.

Ευτυχώς, ο πόνος στο στήθος δεν σημαίνει πάντα καρδιακή προσβολή. Συχνά ο πόνος στο στήθος είναι άσχετος με  οποιαδήποτε πρόβλημα καρδιάς. Αλλά ακόμη και αν ο πόνος στο στήθος σας   δεν έχει καμία σχέση με το καρδιαγγειακό σύστημα σας, το πρόβλημα μπορεί να εξακολουθεί να είναι σημαντικό - και αξίζει ο χρόνος που δαπανήσατε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για την αξιολόγηση του.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ;
Ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας   μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος. Σε πολλές περιπτώσεις, η βασική αιτία δεν έχει καμία σχέση με την καρδιά σας - αν και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να το πείτε χωρίς να δείτε ένα γιατρό.

Ο πόνος στο στήθος που σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα
Σε γενικές γραμμές, ο πόνος στο στήθος που σχετίζονται με καρδιακή προσβολή ή άλλο  καρδιακό πρόβλημα  συνδέεται με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

 •    Ένα αίσθημα πίεσης, πληρότητας ή σφιξίματος στο στήθος σας
 •     Ένα αίσθημα σύνθλιψης ή διαξιφιστικού πόνου που ακτινοβολεί στην πλάτη, το λαιμό σας, στο σαγόνι, τους ώμους και στα χέρια, ειδικά αριστερό σας χέρι
 •     Ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, φεύγει και έρχεται πίσω ή ποικίλλει σε ένταση
 •     Δύσπνοια, εφίδρωση, ζάλη ή ναυτία.

Πόνος στο στήθος που σχετίζεται με μη καρδιακά προβλήματα. 
Ο πόνος στο στήθος που δεν έχει σχέση με ένα πρόβλημα καρδιάς σχετίζεται  πιο συχνά με:

 •      Ένα αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο σας.
 •     Μια ξινή γεύση ή αίσθηση ότι τρόφιμα ανεβαίνουν στο στόμα σας
 •     Προβλήματα στην κατάποσ.
 •     Ο πόνος καλυτερεύει ή χειροτερεύει, όταν αλλάζετε τη θέση του σώματός σας
 •     Ο πόνος που εντείνεται όταν αναπνέετε βαθιά ή όταν βήχετε
 •    Ευαισθησία όταν πιέζετε το στήθος σας.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό;
Αν έχετε νέο ή ανεξήγητο πόνο στο στήθος ή υποψιάζεστε ότι έχετε ένα καρδιακό επεισόδιο, κάνετε άμεση έκκληση για επείγουσα ιατρική βοήθεια. Μη χάνετε χρόνο προσπαθώντας να διαγνώσετε τον την καρδιακή προσβολή μόνο σας.
Κάθε λεπτό είναι σημαντικό,ειδικά εάν έχετε ήδη  υποστεί καρδιακή προσβολή.Μια επίσκεψη στα επείγοντα   θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας - ή να σας ηρεμήσει ότι δεν συντρέχει σοβαρό πρόβλημα με την υγεία σας.

Μην βάζετε τον ευατό σας να οδηγήσει στο νοσοκομείο εκτός εαν δεν έχετε άλλη επιλογή . Το να οδηγήσετε μόνος  βάζει και  άλλους σε κίνδυνο εάν η κατάστασή σας επιδεινωθείι ξαφνικά.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ;
Ο πόνος στο στήθος έχει πολλές πιθανές αιτίες, οι οποίες χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

Καρδιακά αίτια

 •     Καρδιακή προσβολή. Μια καρδιακή προσβολή είναι αποτέλεσμα ενός θρόμβου αίματος που παρεμποδίζει της ροή  του αίματος στο μυ της καρδιάς.
 •     Στηθάγχη. Σκληρές, παχές, με χοληστερόλη πλάκες  μπορούν να καλύψουν προοδευτικά τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών που μεταφέρουν   αίμα στην καρδιά σας. Αυτές οι πλάκες προσωρινά στενεύουν τις αρτηρίες και  περιορίζουν την αιμάτωση της καρδιάς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Περιορισμένη ροή του αίματος στην καρδιά   μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενα επεισόδια πόνου στο στήθος - στηθάγχη
 •     Διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής. Αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση περιλαμβάνει τα κύρια αρτηρία που φεύγει από την καρδιά σας - την αορτή σας. Αν οι εσωτερικές στρώσεις των αιμοφόρων αγγείων ξεχωρισουν, αναγκάζοντας τη ροή του αίματος να πάει μεταξύ τους, το αποτέλεσμα είναι αιφνίδιος και διαξιφιστικός πόνος στο στήθος και  στην πλάτη. Το αορτικό ανεύρυσμα μπορεί να προκύψει από ένα απότομό  χτύπημα στο στήθος  ή να αναπτύχτεί ως επιπλοκή μιας ανεξέλεγκτης υψηλής πίεσης αίματος.
 •      Σπασμός των στεφανιαίων αρτηριών. Ο σπασμός των στεφανιαίων αρτηριών, που  ονομάζεται μερικές φορές στηθάγχη  Prinzmetal , οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά κάνουν σπασμό ,περιορίζοντας για λίγο τη ροή  του αίματος. Εμφανίζεται   σε κατάσταση ηρεμίας και μπορεί να συνυπάρχει με στεφανιαία νόσο - τη συσσώρευση πλακών στις στεφανιαίες αρτηρίες.
 •     Περικαρδίτιδα. Η κατάσταση αυτή,είναι μια φλεγμονή του υμένα  που περιβάλλει την καρδιά , είναι συνήθως μικρής διάρκειας και συχνά συσχετίζεται με ιογενή λοίμωξη.
 •     Άλλες παθήσεις της καρδιάς. Άλλα καρδιακά προβλήματα - όπως η μυοκαρδίτιδα,που είναι μια φλεγμονή της καρδιάς  συχνά προκαλείται από ιογενή λοίμωξη - μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος. Ορισμένα είδη διαταραχών του  καρδιακού μυός, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, επίσης μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος.

Αιτίες από το πεπτικό σύστημα

 •     Οπισθοστερνικό κάψιμο. Το γαστρικό οξύ που ανεβαίνει από το στομάχι   μέσα στο  οισοφάγο, -που εκτείνεται από το φάρυγγα στο στομάχι σας- μπορεί να προκαλέσει καούρα - ένα οδυνηρό, αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο.
 •     Σπασμός οισοφάγου. Διαταραχές του οισοφάγου, του σωλήνα  που πηγαίνει από το λαιμό σας στο στομάχι σας, μπορούν να κάνουν δύσκολη την κατάποση η ακόμη και επώδυνη. Ένας τύπος σπασμού του οισοφάγου,είναι  μια  πάθηση  που επηρεάζει μια μικρή ομάδα ανθρώπων και εκδηλώνεται με πόνο στο στήθος. Όταν οι άνθρωποι με την κατάσταση αυτή καταπιούν, οι μύες που φυσιολογικά μεταφέρουν τρόφιμα με τον οισοφάγου είναι ασυντόνιστοι. Αυτό οδηγεί σε επώδυνες μυϊκές συσπάσεις.
 •     Διαφραγματοκήλη. Σε αυτή την πάθηση, ένα μέρος του στομάχου γλιστρά   πάνω από το διάφραγμα στο στήθος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πιέση η πόνο στο στήθος , ιδιαίτερα μετά το φαγητό, όπως επίσης  κα ιοπισθοστερνικό κάψιμο
 •     Αχαλασία . Σε αυτή την κινιτική διαταραχή, η βαλβίδα που υπάρχει στο κατώτερο οισοφάγο δεν ανοίγει σωστά ώστε η τροφή και τα υγρά να εισέλθουν στομάχι σας. Αντ 'αυτού, η τροφή παλινδρομεί στον οισοφάγο, προκαλώντας πόνο.
 •     Προβλήματα στη χοληδόχο κύστη ή  στο πάγκρεας. Χολολίθοι ή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης   (χολοκυστίτιδα) ή του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσουν οξύ κοιλιακό πόνο που ακτινοβολεί στο στήθος.

Μυοσκελετικές αιτίες

 •     Δεν είναι  συχνές. Σε αυτή την κατάσταση - που είναι επίσης γνωστή ως σύνδρομο Tietze - ο χόνδρος των θωρακικών πλευρών, ιδιαίτερα ο χόνδρος που ενώνει τα πλευρά σας στο στέρνο , φλεγμαίνει. Το αποτέλεσμα είναι πόνος στο στήθος, που συχνά επιδεινώνετε όταν πατάτε το στέρνο σας ή τις πλευρές σας κοντά στο στέρνο σας.
 •      Πόνος στους μυς. Το σύνδρομο του  χρόνιου πόνου, όπως η ινομυαλγία, μπορεί να προκαλέσει επίμονο πόνο που σχετίζεται με τους μύς.
 •     Τραυματισμένες πλευρές ή τσιμπημένα νεύρα. Μια σπασμένη η με μώλωπα πλευρά, καθώς και ένα τσιμπημένο νεύρο, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος.

Αναπνευστικές αιτίες

 •     Πνευμονική εμβολή. Αυτή η αιτία του πόνου στο στήθος παρουσιάζεται όταν ένας θρόμβος αίματος σφηνώνεται στην  πνευμονική  αρτηρίας, και έτσι εμποδίζεται η ροή του αίματος στο πνευμονικό ιστό. Είναι σπάνια για αυτήν την απειλητική για τη ζωή κατάσταση για να συμβεί  εάν δεν προηπάρχουν παράγοντες κινδύνου, όπως η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση ή ακινησία.
 •      Πλευρίτιδα. Αυτός η ξαφνικός και  εντοπισμένος πόνος στο στήθος χειροτερεύει στην εισπνοή ή στο βήχα και συμβαίνει   όταν η μεμβράνη που καλύπτει τη θωρακική κοιλότητα στο στήθος σας και σκεπάζει τους πνεύμονες σας παθαίνει φλεγμονή. Η πλευρίτιδα μπορεί να προκύψει από μια σειρά καταστάσεις  συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και, σπανίως, από αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως ο λύκος. Μια αυτοάνοση νόσος είναι εκείνη κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας επιτίθεται  κατά λάθος σε υγιείς ιστούς.
 •     Άλλες πνευμονικές καταστάσεις. Μια κατάρρευση του πνεύμονα (πνευμοθώρακας), υψηλή πίεση του αίματος στις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στους πνεύμονες (πνευμονική υπέρταση) και το άσθμα επίσης μπορούν να παράγουν πόνο στο στήθος.

Άλλες αιτίες

 •     Κρίση πανικού. Αν έχετε εμπειρία από περιόδους έντονου φόβου που  συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, ταχυκαρδία, ταχύπνοια (υπεραερισμός), έντονη εφίδρωση και δύσπνοια, μπορεί να βιώνετε μια κρίση πανικού - που είναι μια μορφή άγχους.
 •      Ο έρπητας ζωστήρας. Αυτή η μόλυνση των μεσοπλέυριων νεύρων   προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς και  μπορεί να προκαλέσει πόνο και μια λουρίδα από δερματικά εξανθήματα από την πλάτη σου μέχρι γύρω από το στήθος σας.
 •     Καρκίνος. Σπάνια,   αφορά τον καρκίνο του στήθους ή  καρκίνου που έχει εξαπλωθεί από ένα άλλο μέρος του σώματος και μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος. 
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ;
Πρέπει να κάνετε  μια κλήσης έκτακτης ανάγκης στο ΕΚΑΒ για επείγουσα ιατρική βοήθεια ή να έχετε κάποιον να σας οδηγήσει στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου εάν νιώθετε νέο ή ανεξήγητο πόνο στο στήθος ή μια πίεση που διαρκεί για περισσότερο από λίγα λεπτά. Δεν πρέπει να   χάσετε χρόνο για το φόβο ότι μπορεί να μην   είναι μια καρδιακή προσβολή. Ακόμη και αν υπάρχει μια άλλη αιτία για τον πόνο στο στήθος σας, θα πρέπει να σας δει αμέσως κάποιος ειδικός.

Καλά θα είναι να έχετε ένα μέλος της οικογένειας ή κάποιον φίλο που θα μπορεί  να έρθει μαζί σας. Κάποιος που  θα σας συνοδεύει μπορεί  να βοηθήσει  ώστε να δώσει  όλες  εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζονται  κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης σας.

Καλό είναι να έχετε τις παρακάτω  πληροφορίες ενόσω πάτε προς το νοσοκομείο:

 •     Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, και για πόσο χρονικό διάστημα.
 •     Το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων και άλλων προβλημάτων υγείας που εσείς ή οι κάποιοι στενοί συγγενείς σας είχατε και το όνομα του κάθε   φαρμάκου που παίρνετε. Ειδικότερα, θα βοηθήσει το γιατρό σας να γνωρίζει αν έχετε διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος.
 •    Το πρόσφατο τραύμα στο στήθος σας, που μπορεί να έχει προκληθεί από μια εσωτερική βλάβη, όπως ένα σπασμένο πλευρό ή ερεθισμένο νεύρο.
 •     Βασικές προσωπικές πληροφορίες σας, όπως επίσης εάν έχετε έντονο στρες  ή πρόσφατες αλλαγές στο τρόπο ζωής.

Μόλις φτάσετε στο νοσοκομείο, είναι πιθανό ότι η ιατρική αξιολόγηση σας θα προχωρήσει γρήγορα. Με βάση τα αποτελέσματα από ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και εξετάσεις ανάλογες εξετάσεις αίματος, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσετε γρήγορα εάν έχετε καρδιακή προσβολή - ή να σας δώσει μια άλλη εξήγηση για τα συμπτώματα σας. Θα έχετε πιθανώς μια σειρά από ερωτήματα σε αυτό το σημείο. Αν δεν έχετε λάβει τις ακόλουθες απαντήσεις, μπορείτε να ρωτήσετε τα παρακάτω:

 •     Ποια είναι η πιθανή αιτία που προκαλεί τα συμπτώματα ή την  κατάσταση μου;
 •     Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 •     Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 •      Χρειάζεται να νοσηλευτώ;
 •     Τι θεραπεία  χρειάζεται να κάνω  τώρα;
 •     Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτή τη θεραπεία;
 •      Ποια είναι τα επόμενα βήματα στη διάγνωση και τη θεραπεία μου;
 •     Χρειάζεται να κάνω κάποιους  περιορισμούς μετά την επιστροφή στο σπίτι;
 •     Πότε θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό;

Μην διστάσετε να θέσετε επιπλέον ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ιατρικής αξιολόγησης σας.

Τι πρέπει να περιμένετε από το γιατρό
Ο γιατρός που σας εξετάζει για πόνο στο στήθος μπορεί να ζητήσει  τα παρακάτω:

 •     Ποια είναι τα συμπτώματά σας;
 •     Πότε για πρώτη φορά  αρχίσαν  να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 •      Μήπως τα συμπτώματά σας χειροτέρεψαν με  την πάροδο του χρόνου;
 •     Από πού ξεκίνησε  ο πόνος;
 •     Μήπως  ο πόνο σας ακτινοβολεί σε άλλα μέρη του σώματός σας;
 •     Ποια λόγια θα χρησιμοποιούσατε για να περιγράψετε τον πόνο σας;
 •    Έχετε αναπνευστικά προβλήματα;
 •   Περιλαμβάνουν  τα συμπτώματα  ναυτία ή εμετό;
 •   Περιλαμβάνουν  τα  συμπτώματα  σας  ζάλη ή λιποθυμική τάση;
 •   Μήπως η άσκηση σωματικής προσπάθειας  κάνει χειρότερα τα συμπτώματα σας;
 •   Μήπως υπάρχει κάτι  άλλο που  να κάνει τον πόνο σας χειρότερα;
 •   Μήπως υπάρχει κάτι  άλλο που  να κάνει τον πόνο σας καλύτερα;
 •     Γνωρίζετε κάποιον με  ιστορικό καρδιακών προβλημάτων στην οικογένειά σας;
 •     Κάνατε  θεραπεία   για οποιεσδήποτε άλλα προβλήματα υγείας;
 •      Τι  φάρμακα   λαμβάνετε σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και συμπληρωμάτων;
 •    Καπνίζετε; η καπνίζετε και πόσο;
 •    Πίνετε ποτό ή καφέ; Πόσο; 
ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;
Στα επείγοντα περιστατικά ή σε ένα καρδιολογικό κέντρο - ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία καθορίζουν τμήματα μόνο για  αξιολόγηση του πόνου στο στήθος - θα  μετρήσετε άμεσα την αρτηριακή σας πίεση, το σφυγμό και τη θερμοκρασία του σώματος σας. Επιπλέον, ο ιατρός θα κάνει μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τον πόνο στο στήθος σας.

Ένας πόνος στο στήθος δεν αποτελεί πάντα ένδειξη για  καρδιακή προσβολή. Αλλά αυτό είναι που οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών θα εξετάσουν αρχικά   γιατί είναι πιθανώς η πιο άμεση απειλή για τη ζωή σας. Μπορούν επίσης να ελέγξουν  για τυχόν  αορτικό ανεύρυσμα   ή απειλητικών για τη ζωή πνευμονικών καταστάσεων - όπως είναι η πνευμονική εμβολή ή ο πνευμοθώρακας  - καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος.

Οι εξετάσεις  που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε για να προσδιοριστεί  η αιτία του πόνου στο στήθος σας μπορεί να είναι:
 •     Το  ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτή η εξέταση μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν ένα καρδιακό επεισόδιο, καθώς και άλλα καρδιακά προβλήματα. Καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας μέσω ηλεκτροδίων που συνδέονται με το δέρμα σας. Οι σφύξεις της καρδιάς  και ο καρδιακός  ρυθμός καταγράφονται ως κύματα που εμφανίζονται σε μια οθόνη ή εκτυπώνονται σε χαρτί. Επειδή ο τραυματισμένος καρδιακός μυς δεν μεταβιβάζει τους  ηλεκτρικούς παλμούς κανονικά, το ΗΚΓ μπορεί να δείξουν ότι μια καρδιακή προσβολή συντελέστηκε ή βρίσκεται σε εξέλιξη.
 •     Εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να γίνου εξετάσεις αίματος για να ελέγξει  για τυχόν  αυξημένα επίπεδα ορισμένων καρδιακών ενζύμων που συνήθως ανευρίσκονται στο μυ της καρδιάς. Μια βλάβη σε καρδιακά κύτταρα από καρδιακή προσβολή μπορεί να κάνει  σε αυτά τα ένζυμα να διαρρεύσουν , κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ωρών, στο αίμα σας.
 •   Ακτινογραφία θώρακος. Μια ακτινογραφία της θωρακικής κοιλότητας επιτρέπει στους γιατρούς να ελέγχουν την κατάσταση των πνευμόνων σας , το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς σας όπως επίσης και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία. Οι γιατροί μπορεί επίσης να ζητήσουν μια ακτινογραφία θώρακος για να ελέγξουν για όγκους στο στήθος όπως επίσης να ψάξουν για τυχόν προβλήματα των πνευμόνων που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, όπως η πνευμονία ή πνευμοθώρακα.
 •    Τέστ κόπωσης. Οι εν λόγω μέτρο ελέγχει  τον τρόπο με τον οποίο τα καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία ανταποκρίνονται στην προσπάθεια, η οποία καταδυκνύει εάν ο πόνος σας σχετίζεται με την καρδιά σας. Υπάρχουν πολλά είδη τεστ κόπωσης. Μπορεί να σας ζητηθεί να περπατήσετε σε διάδρομο ή  κάνετε  πεντάλ σε σταθμευμένο ποδήλατο, ενώ συνδέεστε με ένα ΗΚΓ. Ή μπορεί να σας δοθεί ένα φάρμακο ενδοφλεβίως για την τόνωση της καρδιάς σας, με τον ίδιο τρόπο όπως με άσκηση. Οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων μπορεί να συνδυαστούν με παράλληλη απεικόνιση της καρδιάς με υπέρηχο (ηχοκαρδιογραφία) ή ραδιενεργό υλικό (σπινθηρογράφημα καρδιάς με κάμερα).
 •     Υπερηχοκαρδιογράφημα.  Ένα  υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την παραγωγή μιας βιντεο εικόνας της καρδιάς σας. Αυτή η εικόνα μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν κάποιοα προβλήματα στην καρδιά  σας.
 •     Στεφανιαίος καθετηριασμός (αγγειογραφία). Η εξέταση αυτή βοηθά τους γιατρούς να εντοπίσουν  μεμονωμένες αρτηρίες στην καρδιά σας που μπορεί να έχουν στενέψει ή να έχουν μπκοκάρει εντελώς. Μια υγρή χρωστική ουσία εκχύεται στις αρτηρίες της καρδιάς σας μέσω ενός  ειδικού καθετήρα - ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα που εισάγεται μέσω μιας αρτηρίας, συνήθως στη βουβωνική χώρα σας, και προωθήται στις αρτηρίες της καρδιάς σας. Καθώς η χρωστική ουσία γεμίζει αρτηρίες σας,   γίνονται ορατές με ακτίνες Χ σε βίντεο.
 •     Εξετάσεις με αξονικό τομογράφο (συμπεριλαμβανομένων την κοινή  αξονική τομογραφία, και τήν αξονική στεφανιαία αγγειογραφία). Διαφορετικοί τύποι αξονικής τομογραφίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των αρτηριών της καρδιάς σας για τυχόν σημάδια από επασβεστώσεις, τα οποία δείχνουν ότι αθηρωματικές πλάκες μπορεί να συσσωρεύονται και να εμποδίζουν την παροχή  αίματος στις αρτηρίες της καρδιάς σας.Η αξονική τομογραφία μπορεί επίσης να γίνει με έκχυση χρωστικςή ουσίας για να εξετάσει άμεσα σε αρτηρίες της καρδιάς σας.
 •     Μαγνητική τομογραφία (MRI). Το ΜRI είναι μία απεικονιστική τεχνική που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα ωστε να δημιουργήσουν συγχρονική εικόνα του σώματός σας. Η μαγνητική τομογραφία της καρδιάς γίνεται μερικές φορές γαι να ψάξει για ενδείξεις καρδιακής βλάβης ή φλεγμονής (μυοκαρδίτιδα).
 •     Ενδοσκόηση ανωτέρου πεπτικού(οισοφαγογαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση). Σε αυτή τη εξέταση ένας λεπτός, ευέλικτος σωλήνας που συνδέεται με μια φωτογραφική μηχανή  στην άκρη περνά μέσα από το λαιμό σας, επιτρέποντας στους γιατρούς  να δούν τον οισοφάγο  το στομάχι σας και να ελέγξουν για τυχον γαστροοισοφαγική προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος.
Πολλά είδη  πόνου στο στήθος μπορεί να φαίνεται εξ αρχής να σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, πολλές φορές, μετά από προσεκτική αξιολόγηση, οι γιατροί μπορούν να διακρίνουν τα συμπτώματα του μη καρδιακού πόνου στο στήθος από τον πόνο που προκλήθηκε από καρδιακή πάθηση.

ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ
Καρδιακά αίτια
Εάν  έχει αποδειχθεί ότι   προβλήματα  της καρδιάς είναι η αιτία του πόνου στο στήθος σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει φάρμακα όπως:

 •     Η ασπιρίνη. Η ασπιρίνη εμποδίζει την πήξη του αίματος, βοηθώντας να διατηρηθεί η ροή του αίματος διαμέσω των εστενωμένων αρτηριών της καρδιάς. Όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θανάτου. Μπορεί να σας ζητηθεί να μασάτε την ασπιρίνη για να επιταχύνετε την απορρόφηση της. Η ασπιρίνη συνιστάται για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.
 •     Η νιτρογλυκερίνη. Αυτό το φάρμακο  χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης διευρύνει προσωρινά την στένωση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος προς και από την καρδιά σας.
 •      Β-αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν  ώστε να χαλαρώσει ο μυς της καρδιάς σας, μιεώνουν το  ρυθμό της καρδιάς σας και την την αρτηριακή σας πίεση, η οποία μειώνει τη ζήτηση αίματος στην καρδιά σας. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν ώστε  να μειωθεί η ζημιά κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής και εμποδίζουν μια δεύτερη καρδιακή προσβολή.
 •     Θρομβολυτικά. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη  διάλυση του θρόμβου αίματος που  παρεμπόδιζουν της ροής του αίματος στην καρδιά σας. Τα φάρμακα αυτά είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνεται μέσα σε μια ώρα από τη στιγμή που εμφανίζονται συμπτώματα της καρδιακής προσβολής .
 •     Ρανολαζίνη . Αυτό είναι ένα σχετικά νέο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της χρόνιας στηθάγχης. Χρησιμοποιείται μόνο όταν άλλα  τα άλλα αντι-αντιστηθαγχικά φάρμακα δεν απέδωσαν, διότι μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη  καρδιάς γνωστή ως παράταση του διαστήματος QT, το οποίο μπορεί να αυξήσει  τον κίνδυνο προβλημάτων ρυθμού της καρδιάς. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται με άλλα φάρμακα στηθάγχης, όπως οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, β-αναστολείς ή νιτρογλυκερίνη.
 •     Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) και αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτασίνης. Τα φάρμακα αυτά επιτρέπουν τη ροή του αίματος από την καρδιά σας πιο εύκολα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αναστολείς ΜΕΑ ή AYA εάν είχατε μια μέτρια έως σοβαρή καρδιακή προσβολή με αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα παροχής της καρδιάς σας. Αυτά τα φάρμακα, επίσης, μειώνουν την αρτηριακής πίεση  και μπορεί να εμποδίσουν μια δεύτερη καρδιακή προσβολή.
 •     Αναστολείς των διαύλων ασβεστίου. Κατά τη θεραπεία του σπασμού των στεφανιαίων αρτηριών, οι γιατροί χρησιμοποιούν συχνά φάρμακα   όπως αναστολείς των διαύλων ασβεστίου για να χαλαρώσουν οι στεφανιαίες αρτηρίες και να προληφτεί ο σπασμός.

Θεραπεία της
καρδιακής προσβολής 
Εάν είναι σαφές ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, θα πρέπει  να θεραπευθείτε με  θρομβολυτικά φάρμακα  ή να υποβληθηθείτε σε χειρουργική επέμβαση, όπως:

 •     Αγγειοπλαστική ς και τοποθέτηση στεντ. Κατά τη διάρκεια μιας αγγειοπλαστικής - που ονομάζεται επίσης  διαδερμική επέμβαση στεφανιαίων (PCI) -οι  γιατροί εισάγουν ενα καθετήρα με ειδικό μπαλόνι σε αποφραγμένη στεφανιαία  αρτηρία. Το μπαλόνι φουσκώνεται για να ανοίξει η αρτηρία  και να  αποκατασταθεί η ροή  του αίματος στην καρδιά σας. Στη συνέχεια, ένα μικρό   πλέγμα (stent) εισάγεται συνήθως  για να διατηρήσει την αρτηρία ανοικτή. Πολλοί άνθρωποι θα πάνε κατ 'ευθείαν από επείγοντα  στο εργαστήριο καθετηριασμού και αγγειοπλαστικής για να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.
 •     Στεφανιαία χειρουργική επέμβαση (bypass). Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια εναλλακτική διαδρομή για το αίμα ώστε να παρακάμψει μια αποφραγμένη στεφανιαία αρτηρία.

Στηθάγχη θεραπεία
Οι γιατροί συνήθως αντιμετωπίζουν πρώτα τη στηθάγχη με φαρμακευτική αγωγή. Θα αρχίσετε να λαμβάνετε πιθανά φάρμακο στα επείγοντα, συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης, της νιτρογλυκερίνης, των β-αναστολέων και των  αντιπηκτικών.

Αν έχετε ασταθή στηθάγχη - πόνο  στο στήθος, ενώ είστε σε κατάσταση ηρεμίας - μπορεί να χρειαστεί να κάνετε άμεσα  καθετηριασμό των
στεφανιαίων ακολουθούμενη από αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί  να κάνετε χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης.

Θεραπεία για άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις
Οι άλλες  παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων μπορούν να αντιμετωπιστούν αρχικά στα επείγοντα περιστατικά. Εάν είναι σαφές οτι πάθατε  πνευμονική εμβολή, θα αντιμετωπστεί παίρνοντας αντιπηκτικά και σε μερικές περιπτώσεις θρομβολυτικά.

Το αορτικό ανεύρυσμα συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης.

Μη καρδιακές αιτίες θωρακικού πόνου
Αν οι γιατροί στα επείγοντα  καθορίσουν ότι έχετε αποφύγει τον άμεσο   κίνδυνο, μπορεί να παραμπεφθείτε στο δικό γιατρό σας ή έναν  δε έναν ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση. Οι θεραπείες για τα μη καρδιακά αίτια θωρακικού πόνου στο στήθος εξαρτώνται από το είδος του προβλήματος. Αυτά τα προβλήματα και οι θεραπείες τους, μπορεί να είναι:

   Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση:
Εάν τα συμπτώματα σας δείχνουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το πιθανότερο είναι να πάρετε ένα φάρμακο μείωσης παραγωγής του οξέως η κάποιο αντιόξινο. Τα περισσότερα επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι μεμονωμένα συμβάντα που προκαλούνται από την υπερκατανάλωση τροφής ή από την κατανάλωση λιπαρών τροφών.

      
Εάν αντιμετωπίζετε συχνά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (τουλάχιστον ένα επεισόδιο την εβδομάδα), ο γιατρός σας ή ένας γιατρός που ειδικεύεται  σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος    (γαστρεντερολόγος) μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε περισσότερες εξετάσεις. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χρόνια, συχνή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε ουλή και στένωση του οισοφάγου σας. Η θεραπεία για τη χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί  να περιλαμβάνει: τροποποιήση της διατροφής, τα αντιόξινα, τους αναστολείς παραγωγής οξέος ή άλλες φαρμακευτικές αγωγές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την χειρουργική επέμβαση.
 •      Κρίση πανικού. Αυτή η αιτία του πόνου στο στήθος από άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγχολυτικά φάρμακα , τεχνικές χαλάρωσης και παροχή συμβουλών για να μάθετε τι μπορεί να προκαλεί τις κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού   συχνά μπερδεύονται με καρδιακές προσβολές, και πολλοί άνθρωποι οδηγούνται στα επείγοντα περιστατικά   για αυτό το πρόβλημα. Αλλά μόλις η κατάστασή σας είναι διαγνωσθεί, μπορείτε να παραπεμφθείτε για θεραπεία που θα  σας βοηθήσει να κερδίσετε τον έλεγχο σε αυτές τις επιθέσεις.
 •     Πλευρίτιδα. Η φλεγμονή του υπεζωκότα, της μεμβράνης που καλύπτει τη θωρακική κοιλότητα στο στήθος σας και περιβάλλει τους πνεύμονες σας, ενδέχεται να προκύψει από μια ποικιλία   συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και, σπανίως, αυτοάνοσων παθήσεων, όπως ο ερυξηματώδης λύκος. Ο γιατρός σας θα θέλει να εντοπιστεί και να θεραπεύσει την υποκείμενη νόσο που προκαλείται την  πλευρίτιδα. Φάρμακα  αναλγητικά χωρίς συνταγή μπορεί να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση του πόνου μέχρι την υποχώρηση της φλεγμονής.
 •     Οστεοχονδρίτιδα. Η θεραπεία  αυτής της φλεγμονής του χόνδρου της θωρακικής κοιλότητας σας είναι γενικά η ανάπαυση, η θερμότητα και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφέν.
 •     Πόνος στους μυς, τραύμα στα νεύρα.Ο πόνος  στο στήθος από τραυματισμένες πλευρές, ερεθισμένα νεύρα και ο πόνος στους μυς του στήθους βελτιώνεται με το χρόνο και τα μέτρα αυτοβοήθειας που συνέστησε ο γιατρός σας.
 •     Διαταραχές στη κατάποση. Αυτές οι διαταραχές έχουν πολλές αιτίες, οι οποίες συνήθως μπορούν να θεραπευθούν με φάρμακα, μικρές ενδοσκοπικές χειρουργικές τεχνικές.  επεμβάσεις.  Θα πρέπει  πιθανώς να παραμπεφθείτε σε γαστρεντερολόγο για την αξιολόγηση και  τη θεραπεία.
 •     Ο έρπητας ζωστήρας. Η θεραπεία με acyclovir ή παρόμοια αντιιικά φάρμακα είναι  η καλύτερη θεραπεία να ξεκινήσει κανείς το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 24 ωρών από την έναρξη του πόνου ή της καύσους, και πριν από την εμφάνιση της φυσαλλίδων στο δέρμα. Οι γιατροί χρησιμοποιούν και άλλες θεραπείες, όπως αναλγητικά,  αντιισταμινικά, για τον έλεγχο των συμπτωμάτων όπως ο πόνος και κνησμός.
 •     Παθήσεις της χοληδόχου κύστης ή του παγκρέατος. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία μιας φλεγμονής της χοληδόχου κύστης ή του παγκρέατος που  προκαλούν πόνο που ακτινοβολεί από την κοιλιά σας στο στήθος σας.

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα συμπτώματα  που έχει κάποιος γιατρός να ερμηνεύσει. Αλλά ο χρόνος που περνάτε στα επείγοντα περιστατικά για την αξιολόγηση του πόνου στο στήθος σας μπορεί να σας ηρεμήσει η ακόμη καλύτερα και μάλιστα μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

1 σχόλιο:

Μαίρη Κατράνα είπε...

Πολυ κατατοπιστικο αρθρο.