Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com
Σήμερα θα απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις:
Τί είναι η χρόνια παγκρεατίτιδα;
Ποια είναι τα αίτια της χρόνιας παγκρεατίτιδας;
Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας παγκρεατίτιδας;
Πως γίνεται η διάγνωση της χρόνιας παγκρεατίτιδας;
Ποια είναι η θεραπεία της χρόνιας παγκρεατίτιδας;
Ποιες είναι οι επιπλοκές τηε χρόνιας παγκρεατίτιδας;
Άλλα αίτια της χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι
- Κληρονομικές διαταραχές του παγκρέατος
- Η κυστική ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική διαταραχή που οδηγεί σε χρόνια παγκρεατίτιδα
- Η υπερασβεστιαιμία-υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα
- Η υπερλιπιδαιμία και η υπερτριγλυκεριδαιμία-υψηλά επίπεδα των λιπιδίων του αίματος
- Ορισμένα φάρμακα
- Ορισμένες αυτοάνοσες καταστάσεις
- Άγνωστες αιτίες
Η κληρονομική παγκρεατίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα πρόσωπο ηλικίας κάτω των 30 ετών, αλλά μπορεί να μην διαγνωσθεί για πολλά χρόνια. Επεισόδια κοιλιακού πόνου και διάρροιας διαρκούν αρκετές ημέρες έρχονται και φεύγουν με τον καιρό και μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια παγκρεατίτιδα. Η διάγνωση της κληρονομικής παγκρεατίτιδας είναι πιθανή αν ο ασθενής έχει δύο ή περισσότερα μέλη της οικογένειας με παγκρεατίτιδα σε περισσότερες από μία γενιά.
- Ναυτία
- Έμετος
- Απώλεια βάρους
- Διάρροια
- Ελαιώδη κόπρανα
Οι ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα συχνά χάνουν βάρος, ακόμα και όταν όρεξή τους και οι διατροφικές συνήθειες είναι φυσιολογικές. Η απώλεια βάρους παρουσιάζεται επειδή ο οργανισμός δεν εκκρίνει αρκετή παγκρεατικά ένζυμα για την πέψη των τροφίμων, έτσι τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφώνται κανονικά. Η κακή πέψη οδηγεί στον υποσιτισμό, λόγω αποβολή του λίπους στα κόπρανα.
Σε πιο προχωρημένα στάδια της παγκρεατίτιδας,υπάρχει δυσαπορρόφηση και να δημιουρηθεί σακχαρώδης διαβήτης .Ο γιατρός μπορεί με εξετάσεις αίματος, ούρων και κοπράνων να κάνει τη διάγνωση της χρόνιας παγκρεατίτιδας και να παρακολουθεί την εξέλιξη της
Μετά την παραγγελία ακτίνων Χ της κοιλιάς, ο γιατρός θα κάνει μία ή περισσότερες από τις εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της οξείας παγκρεατίτιδας όπως κοιλιακό υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, EUS, και MRCP.
Όταν ο ασθενής επιστρέψει σε μια κανονική διατροφή σε περίπτωση επανάληψης του πόνου, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει συνθετικά παγκρεατικά ενζύμα, αν το πάγκρεας δεν εκκρίνει αρκετά από μόνο του. Τα ένζυμα πρέπει να λαμβάνονται με κάθε γεύμα για να βοηθήσουν τον ασθενή στην πέψη των τροφίμων και για να ανακτήσει κάποιο βάρος. Το επόμενο βήμα είναι να σχεδιάσουμε μια θρεπτική διατροφή που είναι είναι χαμηλή σε λιπαρά και να περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα. Μια διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός γεύματος.Συνιστάται σε άτομα σε χρόνια παγκρεατίτιδα να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ και αλκοολούχων ποτών
ακόμη και αν η παγκρεατίτιδα είναι ήπια ή στα πρώτα στάδια.
Όπως και στην οξεία παγκρεατίτιδα,η ERCP χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των επιπλοκών που σχετίζονται με τη χρόνια παγκρεατίτιδα, όπως είναι οι χολόλιθοι,οι ψευδοκύστεις η στένωση ή η απόφραξη του παγκρεατικού πόρου Η χρόνια παγκρεατίτιδα, επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση του παγκρέατος, που σημαίνει ότι το πάγκρεας σκληραίνει από τις εναποθέσεις των αδιάλυτων αλάτων ασβεστίου. Μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την εξάλειψη μέρος του παγκρέατος.
Σε περιπτώσεις που αφορούν τον επίμονο κοιλιακό πόνο, η χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες που συνιστώνται μπορούν μερικές φορές να μπλοκάρουν τα νεύρα που προκαλούν πόνο.
Όταν ο παγκρέατος ιστός καταστρέφεται σε χρόνια παγκρεατίτιδα καταστρέφονται και τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας και που ονομάζεται β-κυττάρα. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί διαβήτης . Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο. Αν αναπτυχθεί διαβήτης, χρειάζεται ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα απαραίτητα για τη διατήρηση της γλυκόζης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Πρέπει ο φορέας παροχής υγειονομικής περίθαλψης να συνεργάζεται με τον ασθενή προκειμένου να αναπτύχθεί ένα σχήμα με φαρμάκα, σωστή διατροφή, καθώς και συχνή παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου