/ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008

ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com

ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ.
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι μια μορφή μικροβίου που ζει στην βλέννα η οποία καλύπτει την επιφάνεια του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Είναι συνήθως μια μακροχρόνια λοίμωξη και δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Παρόλα αυτά σχετίζεται με το πεπτικό έλκος. Αυτό το φυλλάδιο απαντά σε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με το ελκοβακτηρίδιο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ;
Το πεπτικό έλκος μοιάζει με τις πληγές που έχουμε κατά καιρούς στο στόμα. Είναι ευαίσθητα σημεία ελλείματων στην επιφάνεια του στομάχου η του δωδεκαδακτύλου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΣΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΙΚΑ ΕΛΚΗ;
Γαστρικά έλκη είναι τα έλκη στο στομάχι και δωδεκαδακτυλικά έλκη είναι εκείνα του δωεκαδακτύλου. Είναι αποδεδειμένο πλέον ότι το ελικοβακτηρίδιο το κύριο αίτιο των πεπτικών ελκών.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ;
Το ελικοβακτηρίδιο είναι μικρόβιο που μολύνει τον άνθρωπο. Τα ζώα έχουν παρόμοια μικρόβια τα οποία όμως δεν μολύνουν τους ανθρώπους .Το ελικοβακτηρίδιο μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΠΩΣ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ;
Είναι ακόμη άγνωστο πώς αυτό το μικρόβιο μεταφέρεται από τον ένα άνθρωπο στον άλλο. Αυτά τα βακτηρίδια σπάνια ανευρίσκονται στο σάλιο, στο γαστρικό υγρό η στα κόπρανα. Η τελευταία θεωρία είναι οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά λοιμογόνοι για λίγες μέρες η εβδομάδες και η μετάδοση γίνεται με τα δάκτυλα που έρχονται σε επαφή με μολυσμένο εμετό η κόπρανα. Η καλή υγιεινή στο σπίτι περιορίζει την μετάδοση.

ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΑ Η ΛΟΙΜΩΞΗ;
Είναι μια μακροχρόνια λοίμωξη για τους περισσότερους ασθενείς. Χωρίς ιατρική βοήθεια ο μολυσμένος άνθρωπος είναι ανίκανος να απαλλαχτεί από το μικρόβιο. Μακροχρόνια λοίμωξη, ίσως πάνω από 50 έτη έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της βλέννας του στομάχου. Σε αυτό το στάδιο η λοίμωξη εξαφανίζεται σε ορισμένους ασθενείς

ΠΟΥ ΖΕΙ ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ;
Το ανθρώπινο στομάχι έχει μια λεπτό στρώμα βλέννας που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του στομάχου. Αυτή η βλέννα έχει προστατευτικό ρόλο ενεργώντας σαν εμπόδιο ανάμεσα στο οξύ του στομάχου και το ευαίσθητο τοίχωμα του στομάχου. Το δωδεκαδάκτυλο έχει επίσης αυτό το είδος της βλέννας, ειδικά εάν το στομάχι εκκρίνει πολύ οξύ, και σε αυτούς τους ασθενείς το ελικοβακτηρίδιο επίσης επιζεί στην εσωτερική επιφάνεια του δωδεκαδάκτυλου. Τα ελικοβακτηρίδιο προσαρμόζεται να ζει ειδικά σε αυτό το στρώμα της
βλέννας..

ΠΟΣΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ;
Στην Ελλάδα , περίπου ο μισός πληθυσμός στη μέση ηλικία είναι μολυσμένος με το ελικοβακτηρίδιο. Είναι φανερό ότι οι περισσότεροι ασθενείς μολύνονται στη παιδική ηλικία. Πιθανόν, όλοι οι παππούδες να είναι μολυσμένοι με αυτό το βακτηρίδιο αλλά επειδή οι συνθήκες υγιεινής έχουν βελτιωθεί τελευταία, πολύ λίγα παιδιά είναι τώρα μολυσμένα. Δυστυχώς , τα περισσότερα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι ακόμη μολυσμένα.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ;
Το ελικοβακτηρίδιο ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια και προκαλεί φλεγμονή στο στομάχι(γαστρίτιδα). Το ελικοβακτηρίδιο επίσης είναι σημαντικό στη ανάπτυξη πεπτικού έλκους. Ένας συνδυασμός παραγόντων , που συμπεριλαμβάνουν το ελικοβακτηρίδιο, το γαστρικό οξύ , το γενετικό υπόβαθρο , η χρησιμοποίηση της ασπιρίνης ή φαρμάκων για αρθρίτιδα και το κάπνισμα μπορεί να συνδυάζονται για να προκαλέσουν έλκος στο στομάχι η στο δωδεκαδάκτυλο. Είναι δυνατό ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που μολύνεται να αναπτύξει καρκίνο στο στομάχι αργότερα στη διάρκεια της ζωής. Αυτό γίνεται εξαιτίας της χρόνιας φλεγμονής, με τη πάροδο του χρόνου, της εσωτερικής επιφάνειας του στομάχου. Δεν υπάρχουν δεδομένα σήμερα ότι η εκρίζωση του ελικοβακτηρίδίου ελαττώνει τον κίνδυνο του γαστρικού καρκίνου.

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ;
Χωρίς θεραπεία , σχεδόν κάθε ασθενής που πάσχει από έλκος υποφέρει από επαναλαμβανόμενα επώδυνα επεισόδια έλκους. Παρόλα αυτά , τέτοια επεισόδια υποτροπών γίνονται εξαιρετικά σπάνια εάν το ελικοβακτηρίδιο « καθαριστεί με φαρμακευτική θεραπεία» Εκριζώνοντας το μικρόβιο δίνεται η δυνατότητα οριστικής θεραπείας στα περισσότερα γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ;
Όταν μολύνεστε με το ελικοβακτηρίδιο , δημιουργούνται αντισώματα για να πολεμήσουν το μικρόβιο. Είναι δυνατόν να ανιχνεύσετε αυτά τα αντισώματα με μια εξέταση αίματος .Το ελικοβακτηρίδιο μπορεί επίσης να βρεθεί παίρνοντας βιοψίες από την εσωτερική επιφάνεια του στομάχου. Υπάρχει επίσης το τεστ αναπνοής .Αυτό το τεστ περιλαμβάνει την κατάποση μιας ουσίας που διασπάται στο στομάχι εάν είναι παρόν το μικρόβιο. Τα παραγόμενα προϊόντα ανιχνεύονται στην αναπνοή. Το τεστ αναπνοής είναι ίσως η πιο ακριβής και ευαίσθητη μέθοδος για να δείξει εάν υπάρχει η όχι το μικρόβιο. Είναι πάρα πολύ χρήσιμη για να δείξει εάν η θεραπεία έχει « σκοτώσει το μικρόβιο»

ΠΩΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΜΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ;
Το ελικοβακτηρίδιο είναι ένα μικρόβιο , και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Δυστυχώς το βακτηρίδιο αποδείχτηκε ότι είναι δύσκολο να καθαρίστει από το ανθρώπινο στομάχι. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι δύσκολο να υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις του αντιβιοτικού στη βλέννα που καλύπτει το στομάχι. Οι περισσότερες θεραπείες περιλαμβάνουν τη κατάποση πολλών διαφορετικών τύπων φαρμάκων ταυτόχρονα για 7-28 ημέρες. Αυτό περιλαμβάνει ένα η δύο αντιβιοτικά και ένα φάρμακο που καταστέλλει την παραγωγή οξέος. Σχεδόν κάθε λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο μπορεί να θεραπευτεί εάν η θεραπεία ολοκληρώνεται. Η θεραπεία μπορεί να έχει κάποιες μικρές παρενέργειες, όπως διαταραχή της γεύσης , ναυτία ή ήπια διάρροια. Πολλές συνδυασμένες θεραπείες είναι μόνο για μία εβδομάδα αλλά εάν κάποια από αυτά τα συμπτώματα γίνονται μη ανεκτά , χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.


ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΚΡΙΖΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ;
Ασθενείς με αποδεδειγμένη ύπαρξη πεπτικού έλκους είναι οι ιδανικοί ασθενείς για να κάνουν θεραπεία εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου. Αυτοί οι ασθενείς θα κάνουν μακροχρόνια αν όχι ριζική θεραπεία του έλκους τους, εάν η θεραπεία καθαρίσει όλα τα ίχνη του ελικοβακτηριδίου από το στομάχι. Παρόλα αυτά εάν είναι δύσκολο να καθαρίσει τελείως το στομάχι. Ασθενείς με έλκος προστατεύονται από την υποτροπή με μακροχρόνια καθημερινή θεραπεία χρησιμοποιώντας φάρμακα που ελαττώνουν τη γαστρική οξύτητα.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΣΗΜΕΙΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ;
Αυτός «ασθενής» δεν πάσχει και είναι συνήθως καλά , χωρίς συμπτώματα , και επομένως δεν χρειάζεται θεραπεία. Κάποιος που πάσχει από δυσπεψία χωρίς εμφανή σημεία πεπτικού έλκους δεν θα αισθανθεί πιθανόν καλύτερα σκοτώνοντας το μικρόβιο.


ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΟΥ;
Στο μέλλον ,θα είναι χρήσιμο να ελέγχεται ο καθένας για την ύπαρξη του ελικοβακτηριδίου. Προς το παρόν δεν έχουμε τόση απλή και φτηνή θεραπεία ώστε να κάνουμε ριζική εκρίζωση σε όλο τον πληθυσμό ούτε ξέρουμε ότι κάνοντας αυτό βοηθάμε τους ασθενείς που δεν έχουν έλκος. Είναι δυνατό ο εμβολιασμός να είναι μια απάντηση αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ελικοβακτηριδίου


ΠΟΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;
Εξαιτίας του ελικοβακτηριδίου ξεκίνησε μια τεράστια έρευνα εδώ και δέκα χρόνια. Πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα-για παράδειγμα, ο ακριβής τρόπος με τον οποίο το μικρόβιο μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, γιατί προκαλεί πεπτικό έλκος, όπως και το μέλλον των καινούργιων θεραπειών για την εκρίζωση της λοίμωξης είτε με αντιβιοτικά είτε με εμβόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: