Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ;
Η κολονοσκόπηση-είναι μία οπτική εξέταση- της εσωτερικής επιφάνειας του παχέος εντέρου και πολλές φορές τμήματος του λεπτού. Επιτρέπει την πλήρη έγχρωμη λεπτομερή συνεχή καταγραφή σε οθόνη (σε αντίθεση με τις ακτινογραφίες που παίρνουν μόνο μαυρόασπρες φωτογραφίες). Για να γίνει η εξέταση , ένα κολονοσκόπιο θα περάσει από τον πρωκτό στο παχύ έντερο. Το κολονοσκόπιο είναι ένας μακρύς εύκαμπτος σωλήνας που έχει το πάχος του δείκτη του χεριού μας , με ένα δυνατό φως στην άκρη του. Ο γιατρός είναι δυνατό έτσι να διαπιστώσει βλάβες που τυχόν υπάρχουν όπως: φλεγμονή, πολύποδα , όγκο. Ένα πλεονέκτημα της εξέτασης είναι ότι μπορούν να ληφθούν μικρά τμήματα από το βλεννογόνο (βιοψίες)- φυσικά χωρίς πόνο-για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση.
ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Για να διερευνήσει:
1) αιμορραγίες από το έντερο.
2) αίμα στα κόπρανα
3) διαταραχές στη συχνότητα των κενώσεων (δυσκοιλιότητα –διάρροια). 4) κοιλιακό άλγος.
5) χρόνια ανεξήγητη διάρροια
6) αναιμία.
7) πιθανή φλεγμονώδη νόσος του εντέρου
8) πιθανές βλάβες που διαπιστώθηκαν με άλλες εξετάσεις όπως με ακτινογραφία εντέρου.
9)ανεξήγητα σημεία και συμπτώματα από το πεπτικό
10)ίνωση η στένωση του εντέρου
11) εκκολπωματική νόσος του εντέρου
12) κολίτιδα από ισχαιμία , λοίμωξη η ακτινοβολία
13) ενδομητρίωση κ.α
Γίνεται σαν προληπτικός έλεγχος
1) μετά την ηλικία των 50 χρόνων ανά 5ετία για τυχόν ανίχνευση πολύποδα η καρκίνου
2) για την παρακολούθηση ασθενών μετά από πολυπεκτομή η εγχείρηση παχέος εντέρου.
Για να παρακουλουθήσει:
1) ιστορικό καρκίνου η αδενωματώδους πολυπόδα του παχέος εντέρου η του ορθού
2) οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου η του ορθού σε συγγενή 1ου βαθμού κάτω των 55 ετών η σε πολλά μέλη της οικογένειας.
3) μακροχρόνια (7-10 χρόνια) ελκώδη κολίτιδα με προσβολή όλου του παχέος εντέρου με λήψη βιοψιών . Η κολίτιδα του αριστερού μόνο παχέος εντέρου απαιτεί λιγότερο εντατική παρακολούθηση
2)αφαίρεση ξένου σώματος
3)εντόπιση και σταμάτημα αιμορραγίας στο παχύ έντερο
4)εκτομή πολύποδα η όγκου
5)αποσυμφόρηση του παχέος.
2) η διάτρηση σπλάχνου
3) η σοβαρή διαταραχή της πήξης
4) η οξεία εκκολπωματίτιδα
5) το οξύ η το πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου
6) η άρνηση η μη συνεργασία του ασθενούς
1)μη ελεγχόμενη αιμορραγία κατωτέρου πεπτικού
2)πρόσφατη εγχείρηση παχέος
3)πολλαπλές εγχειρήσεις κοιλιάς και πυέλου με δημιουργία συμφύσεων
4)σοβαρό άσθμα η καρδιοπάθεια
5)εγκυμοσύνη στο 2ο η 3ο τρίμηνο.
ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΕΞΕΤΑΣΗ;
Η κολονοσκόπηση είναι μια ασφαλής εξέταση. Πολύ σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί αντίδραση στο φάρμακο της νάρκωσης, εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας η επιπλοκές από καρδιακές η αναπνευστικές νόσους, που συνήθως αποφεύγονται, εάν κατά τη διάρκεια της εξέτασης παρακολουθούνται τα επίπεδα του Ο2. Για περισσότερες λεπτομέρειες συζητήστε με το γιατρό.
ΤΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;
Το παχύ έντερο πρέπει να είναι καθαρό από κόπρανα για να μπορέσει να δει ο γιατρός το εσωτερικό του και να ελαττωθεί η δυσφορία του ασθενούς. Ο γιατρός θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για τη δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσετε Γενικά η προετοιμασία αποτελείτε:
1)είτε από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρού καθαρτικού
2)είτε από 2ημερη υδρική δίαιτα , χρήση καθαρτικού και κλυσμάτων. Ακολουθήστε προσεκτικά και πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Διαφορετικά η εξέταση μπορεί να αναβληθεί και να επαναληφθεί αργότερα. Μην φάτε η πιείτε τίποτα το προηγούμενο βράδυ και την ημέρα της εξέτασης. Εάν χρειάζεται να πάρετε φάρμακα χρησιμοποιήστε μόνο λίγο νερό. Να μην πάρετε ασπιρίνη η σίδηρο για 1 εβδομάδα πριν την εξέταση. Να προσέλθετε με άνετα ρούχα (παρακαλούμε όχι jeans).
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ;
Για τα περισσότερα φάρμακα συνεχίζεται κανονικά η λήψη τους αλλά μερικά επηρεάζουν την προετοιμασία της εξέτασης. Είναι επομένως προτιμότερο να ενημερώσετε τον γιατρό αρκετές μέρες πριν την εξέταση για τα φάρμακα που παίρνετε .Παράγωγα ασπιρίνης, φάρμακα για αρθριτικά , αντιπηκτικά , ινσουλίνη και παράγωγα σιδήρου είναι παραδείγματα φαρμάκων που πρέπει να συζητηθούν με το γιατρό πριν από τη εξέταση. Θα ειδοποιήσετε το γιατρό εάν παίρνετε αντιβιοτικά πριν από οδοντιατρικές επεμβάσεις επειδή μπορεί να χρειαστεί να τα ξαναπάρετε. Πρέπει επίσης να ενημερωθεί ο γιατρός και για τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα η αν υπάρχει υποψία να είστε έγκυος, εάν έχετε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Πρέπει επίσης να αναφέρετε τυχόν άλλες ενδοσκοπικές εξετάσεις.
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ; ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;
Ο γιατρός θα σας εξηγήσει την διαδικασία και θα απαντήσει σε τυχόν απορίες σας. Η κολονοσκόπηση είναι συνήθως καλά ανεκτή και σπάνια προκαλεί πόνο.
Υπάρχει συχνά το αίσθημα της πίεσης , του «πρηξίματος» η σπασμός του εντέρου κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Γι αυτό μπορεί να σας χορηγηθεί ενδοφλέβια φάρμακο που θα σας φέρει υπνηλία, για να χαλαρώσετε και να την ανεχθείτε καλύτερα. Είναι ανάγκη να βγάλετε τα γυαλιά σας η τους φακούς επαφής . Θα ξαπλώσετε αναπαυτικά στο ενδοσκοπικό κρεβάτι στο αριστερό σας πλευρό Αφού έχετε αφαιρέσει όλα τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω και σκεπαστείτε με το ειδικό ύφασμα που έχει φροντίσει να σας προμηθεύσει η νοσηλεύτρια.
θα μαζέψετε τα πόδια προς το θώρακα
Ο γιατρός περνά το ενδοσκόπιο διαμέσου του πρωκτού στο ορθό και το προχωρά στο παχύ έντερο. Μπορεί να αισθανθείτε μερικό κοιλιακό πόνο και πίεση από τον αέρα που εισάγεται στο παχύ. Αυτό είναι φυσιολογικό και περνά γρήγορα . Μπορεί να σας ζητηθεί να αλλάξετε θέση κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η νοσηλεύτρια θα είναι μαζί σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Καθώς το κολονοσκόπιο εξέρχεται σιγά-σιγά ο βλεννογόνος ελέγχεται ξανά. Η εξέταση διαρκεί περίπου 15-60 λεπτά(~30 λεπτά). Σε μερικές περιπτώσεις ο έλεγχος του παχέος εντέρου μέχρι την ένωση με το λεπτό δεν είναι εφικτή . Ο γιατρός θα αποφασίσει εάν μια περιορισμένη εξέταση είναι αρκετή η θα προχωρήσει σε συμπληρωματικές εξετάσεις.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΤΙ ΜΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;
Εάν ο γιατρός κρίνει ότι μια περιοχή πρέπει να μελετηθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, μια λαβίδα βιοψίας περνά μέσα από το κολονοσκόπιο για να πάρει βιοψία(πολύ μικρό τμήμα του βλεννογόνου), χωρίς να πονέσετε. Θα μελετηθεί σε παθολογοανατομικό εργαστήριο. Θυμηθείτε ότι βιοψίες παίρνονται για πολλούς λόγους και δεν σημαίνει πάντα ότι ο ασθενής πάσχει από καρκίνο.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ;
Πολύποδες είναι ανώμαλες προεξοχές του βλεννογόνου του εντέρου που ποικίλουν σε μέγεθος από κεφαλή καρφίτσας μέχρι αρκετά εκατοστά .Οι περισσότεροι είναι καλοήθεις (προκαρκινωματώδεις) αλλά ο γιατρός δεν μπορεί μπάντα να ξεχωρίσει ένα καλοήθη από ένα κακοήθη πολύποδα από την εμφάνιση του Γι’ αυτό πολύποδες που αφαιρούνται στέλνονται για ιστολογική εξέταση και είναι ένα σημαντικό μέτρο στο αγώνα για την πρόληψη του καρκίνου.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;
Ο γιατρός θα σας εξηγήσει τα αποτέλεσμα της εξέτασης αλλά πιθανών να χρειαστεί να περιμένετε τα αποτελέσματα της βιοψίας. Θα παραμείνετε στο εργαστήριο για περίπου 30 λεπτά , μέχρι να περάσει η κύρια δράση του φαρμάκου. Εάν σας έχει γίνει ενδοφλέβια ένεση κάποιος συνοδός πρέπει να σας μεταφέρει στην οικία σας. Μπορεί να αισθανθείτε μερικό κοιλιακό πόνο και πίεση από τον αέρα που έχει εισαχθεί στο παχύ. Αυτό είναι φυσιολογικό και περνά σιγά-σιγά με την αποβολή του αέρα. Για το υπόλοιπο της ημέρας είναι προτιμότερο:
να μην οδηγήσετε,
να μην πιείτε,
να μην χρησιμοποιήσετε μηχάνημα
να μην πάρετε σημαντικές αποφάσεις γιατί μπορεί για λίγο να έχει επηρεαστεί η μνήμη η τα αντανακλαστικά σας.
Προτείνετε να μείνετε ήσυχος στο σπίτι σας. Γενικά μπορείτε να φάτε ελεύθερα μετά την ενδοσκόπηση.
1 σχόλιο:
Καλησπέρα ονομάζομαι κοσμας και θα ειθελα να ρωτήσω σχετικά με τη κολονοσκοπηση πρόκειται να υποβληθω σύντομα σε κολονοσκοπηση και επειδή θα χρειαστεί να ταξιδεψω 2 ώρες μέχρι τη Αθήνα το πρωί για να κάνω τη κολονοσκοπηση ξέρετε πόσο διάρκη τη προηγούμενη μέρα η διαδικασία για το αδιασμα του εντέρου. Ευχαριστώ πολύ
Δημοσίευση σχολίου