/ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ-ΠΟΛΥΠΟΔΑ-ΠΡΟΛΗΨΗ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ-ΠΟΛΥΠΟΔΑ-ΠΡΟΛΗΨΗ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com


ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ-ΠΟΛΥΠΟΔΑΣ-ΠΡΟΛΗΨΗ
90% των καρκίνων παχέος εντέρου δημιουργούνται από πολύποδες μέσα σε μια 10ετία
Οι περισσότεροι λοιπόν καρκίνοι είναι επίκτητοι και δεν κληρονομούνται γενετικά από τους γονείς.
1. 65% είναι σποραδικοί καρκίνοι χωρίς οικογενειακό ιστορικό.
2. 30% : υπάρχει οικογενής προδιάθεση
3. 5% οφείλεται σε κληρονομικό -χωρίς πολύποδες- καρκίνο ορθού, παχέος.
4. 1% οφείλεται σε οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση

Πολλοί καρκίνοι παχέος μπορούν να αποφευχθούν με τις κατάλληλες αλλαγές στη δίαιτα.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ;
1. Υψηλή σε ποσότητα λαχανικών(μπρόκολο , κουνουπίδι, λάχανο κ.λ.π)
2. Υψηλή σε ίνες 30 γραμμάρια την ημέρα(λαχανικά , ψωμί ολικής αλέσεως, σπόροι ,καρπό κλ.π)
3. Υψηλή σε φρούτα
4. Υψηλή σε φολικό οξύ(φασόλια, κρέας , σπαράγγια , σπανάκι)
5. Υψηλή σε ασβέστιο 1200 mg/ημέρα(γαλακτομικά προϊόντα , φασόλια , μπρόκολο)
6. Υψηλή σε σελήνιο 200mcg/ημέρα(κρέας , ψάρι , σπόροι , λαχανικά)
7. Υψηλή σε ω-3-λιπαρά οξέα(ψάρια: σαρδέλες ,σολομός)
8. Χαμηλή σε συντηρημένες, αλατισμένες τροφές η τροφές στα κάρβουνα.
9. Χαμηλή σε κόκκινο κρέας
10. Χαμηλή σε ζωικό λίπος(το ποσοστό στο σύνολο των θερμίδων πρέπει να είναι μικρότερο από 25%)
11. Χαμηλή σε θερμίδες: <> (η παχυσαρκία σχετίζεται με καρκίνο παχέος)
12. Χαμηλή σε αλκοόλ (ειδικά μπύρα)
13. Αποφυγή καπνίσματος
14. Συστηματική άσκηση


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ
1. Να δίνετε σημασία στα μηνύματα του εντέρου μετά το φαγητό(φυσιολογικό γαστροκολικό αντανακλαστικό)
2. Η κατανάλωση φυτικών ινών (30 γραμμάρια ημερησίως) είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων
3. Να αποφεύγεται τα διεγερτικά όπως είναι ο καφές , το τσάι , το αλκοόλ, η νικοτίνη , η σοκολάτα , και τα ροφήματα κόλας.
4. Να αποφεύγεται τροφές που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες: ψωμί , μακαρόνια, ρύζι(κατανάλωση με μέτρο)
5. Να αποφεύγεται το μπρόκολο , το κουνουπίδι .
6. Να αποφεύγεται τα αεριούχα και ανθρακούχα αναψυκτικά.
7. Αποφεύγεται τα κωδεινούχα αναλγητικά- είναι προτιμότερο να παίρνεται παρακεταμόλη.
8. Το τσάι μέντας μπορεί να βοηθήσει.
9. Προτιμάται τρόφιμα που περιέχουν πολύ πρωτεΐνη: ψάρι κοτόπουλο, κόκκινο κρέας.
10. Είναι καλό να ασκείστε τακτικά , να πίνετε αρκετό νερό(1-1,5 λίτρο την ημέρα), να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης
11. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν χαλαρωτικά του νευρικού συστήματος του εντέρου.
12. Σε περίπτωση διαρροιών χορηγούνται αντιδιαρροιικά όπως το Imodium.
13. Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας η χορήγηση ινών ανακουφίζει από τον πόνο . Επίσης τα καθαρτικά μπορεί να βοηθήσουν.
Το πιο σημαντικό στοιχείο βέβαια στην αντιμετώπιση της νόσου είναι η θεμελίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ασθενή και στο γιατρό με σκοπό βέβαια τη μεγιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο το να κρατά ο ασθενής ένα ημερολόγιο με όλες τις τροφές που τυχόν μπορεί να προκαλούν συμπτώματα στο έντερο του. Είναι επίσης σημαντικό να έχει τόσο ο ασθενής όσο και ο γαστρεντερολόγος που τον παρακολουθεί ρεαλιστικούς στόχους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: