/ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΟΠΑΘΕΙΑ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΟΠΑΘΕΙΑ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΟΠΑΘΕΙΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ;
Είναι διογκωμένες φλέβες. Καθένας μας έχει φλέβες γύρω από τον πρωκτικό δακτύλιο οι οποίες «στρεσάρονται» σε πίεση όπως οι φλέβες στα πόδια. Όταν οι φλέβες αυτές διογκώνονται τις λέμε αιμορροΐδες. Μια ομάδα βρίσκεται εσωτερικά στο ορθό (εσωτερικές) και άλλες είναι μερικές φορές κάτω από το δέρμα γύρω από το πρωκτό(εξωτερικές). Κατά κανόνα δεν προκαλούν πόνο η αιμορραγία . Προβλήματα δημιουργούνται όταν αυτές οι φλέβες διογκώνονται επειδή αυξάνεται η πίεση μέσα τους. Η πίεση προκαλείται από την δυσκολία στην αποβολή των κοπράνων , όταν κάθεται κανείς πολύ ώρα στη τουαλέτα, η από άλλους παράγοντες όπως: εγκυμοσύνη, παχυσαρκία, η παθήσεις του ήπατος κ.α

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ;
Το μόνο πράγμα που μπορεί να προσέξει κανείς από τις εσωτερικές αιμορροΐδες είναι κόκκινο αίμα στο χαρτί της τουαλέτας η μέσα στην λεκάνη της τουαλέτας. Μερικές φορές όμως αυτές οι φλέβες «ζορίζονται» και βγαίνουν έξω από το πρωκτό και λέγονται « προσπίπτουσες» αιμορροΐδες. Όταν αυτό συμβαίνει η αιμορροΐδα μπορεί να είναι ερεθισμένη και επώδυνη.
Η ομάδα των αιμορροΐδων γύρω από τον πρωκτό δημιουργεί προβλήματα όταν πήγμα αίματος σχηματίζεται σε αυτές οπότε γίνεται μεγάλη και πονάει πολύ(λέγονται και εξωτερικές θρομβωμένες αιμορροΐδες).
Μπορεί να παρατηρήσετε μια ευαίσθητη «μάζα» στα όρια του πρωκτού .
Η αιμορραγία ξεκινά όταν οι διογκωμένες φλέβες διατείνονται η σπάνε από την πίεση. Οι ασθενείς που έχουν εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί ναι αισθάνονται κνησμό στην περιοχή. Αυτό προκαλείται από την έξοδο βλέννας που ερεθίζει το δέρμα και από το λανθασμένο καθαρισμό της περιοχής η ακόμα από κακή υγιεινή, όταν μικρά σωματίδια κοπράνων μένουν ανάμεσα στις αιμορροΐδες που προσπίπτουν.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;
Είναι πολύ συχνό τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες. Περίπου οι μισοί έλληνες έχουν αιμορροΐδες σε κάποιο βαθμό στην ηλικία των 50. Πολλοί ασθενείς μερικές φορές έχουν αιμορραγία από τις αιμορροΐδες αλλά τις περισσότερες φορές η αιμορραγία αυτή δεν είναι σοβαρή . Οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν προβλήματα με την εγκυμοσύνη . Η πίεση του εμβρύου και ορμονικές αλλαγές διογκώνουν τις αιμορροΐδες που δέχονται μεγάλη πίεση κατά την διάρκεια του τοκετού . Για τις περισσότερες γυναίκες είναι ένα παροδικό πρόβλημα . Το μόνο που χρειάζεται είναι σε αυτές τις περιπτώσεις για να ελαττωθούν τα συμπτώματα να αυξηθούν οι φυτικές ίνες στη δίαιτα για να γίνουν τα κόπρανα πιο μαλακά. Χρειάζεται να τρώει κανείς περισσότερα φρούτα, λαχανικά , ψωμί ολικής αλέσεως και να πίνει 6-8 ποτήρια υγρών(όχι αλκοόλ) την ημέρα.
Τα μαλακά κόπρανα βγαίνουν πιο εύκολα και δεν πιέζουν η τραυματίζουν τις αιμορροΐδες.
Η καλή υγιεινή είναι επίσης σημαντική . Πλένετε προσεκτικά την περιοχή του πρωκτού μετά από κάθε κένωση. Να χρησιμοποιείται μαλακό χαρτί τουαλέτας. Να αποφεύγετε το υπερβολικό «τρίψιμο της περιοχής» Μετά το μπάνιο στεγνώνετε το πρωκτό προσεκτικά με μια καθαρή στεγνή πετσέτα.

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙ Ο ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ ΜΟΥ;
Είναι σωστό να σας βλέπει ο γιατρός σας κάθε φορά που έχετε αίμα από τον πρωκτό. Αυτό είναι σημαντικό για να ελέγξει ο γιατρός μήπως υπάρχει καρκίνος η άλλη πάθηση του πεπτικού συστήματος(κυρίως του εντέρου).
Γίνεται συνήθως μία δακτυλική εξέταση του ορθού και του πρωκτού και πιθανών κάποια άλλη εξέταση του εντέρου.
Εάν ο γιατρός βρει αιμορροΐδες θα σας συμβουλέψει να αλλάξετε την δίαιτα σας η να χρησιμοποιήσετε ίνες που μαλακώνουν τα κόπρανα η μαλακτικά των κοπράνων. Μπορεί ο γιατρός σας να σας συστήσει χλιαρά μπάνια, η φαρμακευτική αγωγή.
Εάν γνωρίζετε ότι ο πόνος είναι από τις αιμορροΐδες, να προσπαθήσετε να βάλετε κρύα επιθέματα στο πρωκτό που να ακολουθούνται από χλιαρά μπάνια 3-4 φορές την ημέρα.
Για προφύλαξη κατά του ερεθισμού , καθαρίζετε προσεκτικά την περιοχή και τοποθετήστε κρέμα που να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου.
Φαρμακευτικά υπόθετα η κρέμες είναι ι επίσης διαθέσιμα στα φαρμακεία. Όλες αυτές οι θεραπείες «στο σπίτι» μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να μην χρειαστεί άλλη θεραπεία .
Εάν όμως τα συμπτώματα επιμένουν είναι αναγκαίο να επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Σε μερικές περιπτώσεις , οι εσωτερικές αιμορροΐδες που έχουν βγει έξω από το σώμα(προσπίπτουσες) και αιμορραγούν συνέχεια ή καθ΄ υποτροπή πρέπει να αφαιρεθούν. Αυτό γίνεται σε νοσοκομείο συνήθως από χειρουργό η ενδοσκόπο.
Μια σειρά από μέθοδοι εκτός από τη χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση η την ελάττωση του αριθμού των αιμορροΐδων. Ο χειρουργός η ο ενδοσκόπος μπορούν να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική της τοποθέτησης ελαστικών δακτυλίων στη βάση των αιμορροΐδων. Ο δακτύλιος κόβει την κυκλοφορία του αίματος και η αιμορροΐδα πέφτει σε μερικές μέρες .
Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται μόνο σε εσωτερικές αιμορροΐδες Μερικές φορές μια χημική ουσία εκχύνεται γύρω από τη φλέβα για να «ζαρώσει» την αιμορροΐδα. Άλλες μέθοδοι χρησιμοποιούν θερμότητα με λέιζερ η φως για να καταστραφεί ο αιμορροοιδικός ιστός.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ;
Ο καλύτερος τρόπος είναι να ενεργείται κανείς μόλις νιώσει την ανάγκη. Επίσης δεν είναι καλό να κάθεστε πολύ ώρα στην τουαλέτα, γιατί είναι ο μόνος χρόνος που ο πρωκτικός δακτύλιος χαλαρώνει επιτρέποντας έτσι να γεμίσουν οι φλέβες με αίμα. Όσο περισσότερη ώρα κάθεται κανείς στην τουαλέτα τόσο περισσότερο πίεση δέχονται οι αιμορροΐδες. Για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας, πρέπει κανείς να ασκείται. Κίνηση , περπάτημα , και ελαφρά άσκηση βοηθά στη μετακίνηση των κοπράνων μέσου του εντέρου. Επίσης χρειάζεται να προσθέσετε ίνες(π.χ φρούτα) στη δίαιτα για να ελαττώσετε τη δυσκολία αποβολής των κοπράνων τα οποία γίνονται μαλακότερα και πιο εύκολα να βγουν.
Θυμηθείτε: οι αιμορροΐδες δεν προκαλούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα περνούν σε μερικές μέρες με κατάλληλη αγωγή. Αν και είναι σπάνιο , χρόνια αιμορραγία από αιμορροΐδες μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.
Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: