/ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ



ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ
Περισσότερο από 1 μισό εκατομμύριο παγκοσμίως πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου η του ορθού κάθε χρόνο. Ευτυχώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί με εγχείρηση και νέες θεραπείες γίνονται διαθέσιμες και οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της εγχείρησης.. Για να επιτευχθεί μια πλήρης θεραπεία στο καρκίνο του παχέος εντέρου χρειάζεται πρόωρη διάγνωση. Εάν οι ασθενείς περιμένουν πολύ πριν να αναφέρουν τα συμπτώματα τους, η ευκαιρία για πλήρη αφαίρεση του όγκου έχει χαθεί. Πρόωρη διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί σε απουσία συμπτωμάτων με τακτικό έλεγχο του πληθυσμού που έχει κίνδυνο να προσβληθεί από τη νόσο η του γενικού πληθυσμού.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ;
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ο καρκίνος δημιουργείται εξαιτίας ελλειμμάτων στα γονίδια των κυττάρων της εσωτερικής επιφάνειας του εντέρου. Αυτά τα κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και σχηματίζουν ένα μικρό εξόγκωμα ή ¨πολύποδα¨ στην επιφάνεια του εντέρου. Η πλειοψηφία των πολυπόδων παραμένουν και δεν δημιουργούν προβλήματα.
Παρ΄ όλα αυτά, παραπάνω αλλαγές μπορούν να συμβούν στα κύτταρα, οι οποίες τα κάνουν να γίνουν καρκινογόνα. Γι αυτό η αφαίρεση πολυπόδων μπορεί να προβλέψει τον καρκίνο.
Ο καρκίνος δημιουργείται όταν τα κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται με ανώμαλο ρυθμό. Φυσιολογικά τα κύτταρα πεθαίνουν και αναγεννιόνται σε ίσο αριθμό. Όταν τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται με ταχύτερο ρυθμό από ότι μπορούν , σχηματίζεται μια μάζα από ανεπιθύμητα καρκινικά κύτταρα. Αυτά παίρνουν μια καρκινική μορφή. Τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων είναι ότι διηθούν το γύρω ιστό και πηγαίνουν και σε γύρω όργανα. Ό λόγος της αλλαγμένης συμπεριφοράς των κυττάρων σχετίζεται με ανωμαλία στα γονίδια. Είναι γνωστό ότι ένας αριθμός ειδικών ανωμαλιών των γονιδίων ( οι μεταλλάξεις ) παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη γένεση του καρκίνου και στην εξέλιξη του. Ο πληθυσμός μπορεί να γεννηθεί με αυτές τις μεταλλάξεις, στην οποία περίπτωση και άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου, οι αυτές γενετικές ανωμαλίες μπορεί να δημιουργηθούν στη διάρκεια της ζωής του ασθενούς. Ανάλογα με ποια γονίδια είναι προσβεβλημένα σε μερικούς ασθενείς κάνει τον καρκίνο αναπόφευκτο. Στους περισσότερους ασθενείς , μια μοναδική ανωμαλία γονιδίου δεν προκαλεί προβλήματα εκτός και εάν υπάρχουν και άλλες γενετικές ανωμαλίες. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών των συσσωρευμένων γενετικών ανωμαλιών η καταστροφή των ανώμαλων κυττάρων από τη φυσική άμυνα του οργανισμού ή αναστέλλεται η , ακατάσχετη ανάπτυξη του καρκίνου αρχίζει.
Τα αίτια των γενετικών ανωμαλιών που αναπτύσσονται στη διάρκεια της ζωής και δεν έχουν κληρονομηθεί είναι άγνωστα αν και ορισμένα προέρχονται από τη δίαιτα. Ασθενείς με μακροχρόνια νόσο του εντέρου όπως ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn μπορεί επίσης να έχουν αυξημένη επίπτωση για καρκίνο παχέος εντέρου
Μια δίαιτα πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αρκετή ίνα μοιάζει να προστατεύει κατά του καρκίνου του παχέος και υπάρχουν αποδείξεις ότι δίαιτα που περιέχει πολύ κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο . Υπάρχουν επίσης δεδομένα ότι ασθενείς που παίρνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ασπιρίνη μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου, αλλά αυτή τη στιγμή είναι παραδεκτό ότι οι κίνδυνοι που προκύπτουν παίρνοντας ασπιρίνη ξεπερνούν τα οφέλη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ;
Συχνά ο καρκίνος δεν προκαλεί συμπτώματα στην έναρξη της νόσου. Μπορεί να αιμορραγήσει στην επιφάνεια των κοπράνων η να προκαλέσει αλλαγές στις κενώσεις. Όπως ασυνήθιστα επεισόδια διάρροιας η δυσκοιλιότητας η αυξημένη ποσότητα βλέννας στα κόπρανα. Ένας καρκίνος μπορεί να προκαλέσει μερική η πλήρη απόφραξη του παχέος που οδηγεί σε κοιλιακό πόνο, διάταση από αέρα(φούσκωμα) και σε σοβαρές περιπτώσεις σε εμετό.
Εάν μικρές ποσότητες αίμα χάνεται για αρκετό διάστημα , η αναιμία μπορεί να προκαλέσει κούραση , και μειωμένη ικανότητα για εργασία και άσκηση
Η απώλεια βάρους είναι ένα τελευταίο σύμπτωμα . Μερικές φορές ένας καρκίνος μπορεί να κάνει μια τρύπα(διάτρηση) διαμέσου του εντέρου, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο να χύνεται στην κοιλιά. Αυτό προκαλεί έντονο πόνο και την ανάγκη για επείγουσα εγχείρηση

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Μια διαγνωστική εξέταση είναι η ακτινογραφία , που γίνεται χρησιμοποιώντας βάριο που σκιαγραφεί το τοίχωμα του εντέρου(βαριούχο ένεμα). Ένας μικρός σωλήνας εισάγεται στο ορθό και το υγρό σκιαστικό και λίγος αέρας εισάγεται με τον ασθενή στο εξεταστικό τραπέζι. Το βάριο σκιαγραφεί το έντερο και οι ακτίνες παίρνονται για να δειχτεί οποιαδήποτε ανωμαλία στο έντερο που προκαλείται από τον καρκίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: