/ ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΛΚΗ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΛΚΗ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com


ΜΣΑΦ ΚΑΙ ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΛΚΗ
Το πεπτικό έλκος είναι μια πληγή που σχηματίζεται στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου η του δωδεκαδακτύλου(στην αρχή του λεπτού εντέρου)। Το έλκος μπορεί να προκαλέσει διαξιφιστικό, σαν δάγκωμα πόνο στο άνω μέρος της κοιλιάς, ναυτία, εμετό, απώλεια της όρεξης, απώλεια βάρους, και κούραση। Τα περισσότερα πεπτικά έλκη προκαλούνται από ένα μικρόβιο που λέγεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Μερικά έλκη προκαλούνται από παρατεταμένη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη, ιβουπριφαίνη, ναπροξένη κ.α

Φυσιολογικά το στομάχι έχει 3 μηχανισμούς άμυνας ενάντια στα γαστρικά υγρά. Αρχικά τη βλέννα που καλύπτει το εσωτερικά το στομάχι και το προστατεύει από το οξύ,τα χημικά διττανθρακικά που εξουδετερώνουν το οξύ, και την αιματική κυκλοφορία στην εσωτερική επιφάνεια που βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων και στην επιδιόρθωση τους. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, εμποδίζουν όλους αυτούς τους προστατευτικούς μηχανισμούς, και με τους προστατευτικούς μηχανισμούς κατασταλμένους τα γαστρικά υγρά μπορεί να προκαλέσουν έλκη.
Τα έλκη από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη επουλώνονται συνήθως μετά τη διακοπή των φαρμάκων αυτών. Για να βοηθηθεί η διαδικασία της επούλωσης και για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα στο μεταξύ, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη αντιοξίνων για να εξουδετερώσει το οξύ και φάρμακα που λέγονται H2 αναστολείς η αναστολείς της αντλίας πρωτονίων έτσι ώστε να μειωθεί η ποσότητα του οξέος που το στομάχι παράγει.
Φάρμακα που προστατεύουν την εσωτερική επιφάνεια του στομάχου βοηθούν επίσης και στην επούλωση. Παράδειγμα είναι η ουσία σαλικυλικό βισμούθιο που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια και η σουκραλφάτη που κολλάει και καλύπτει το έλκος.
Εάν στον ασθενή με έλκος από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ανευρίσκεται θετικό ελικοβακτηρίδιο πρέπει να θεραπευτεί με αντιβιοτικά που σκοτώνουν το ελικοβακτηρίδιο. Χρειάζεται χειρουργική επέμβαση εάν το έλκος υποτροπιάζει η αποτυγχάνει να θεραπευτεί η εάν υπάρχουν επιπλοκές ΄πως σοβαρή αιμορραγία, διάτρηση η απόφραξη.
Οποιοσδήποτε που παίρνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και έχει συμπτώματα πεπτικού έλκους πρέπει να εξετασθεί από γαστρεντερολόγο για να λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Εάν καθυστερήσει η διάγνωση η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές η να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον γιατρό σας/

Δεν υπάρχουν σχόλια: