/ ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟ ΚΑΨΙΜΟ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟ ΚΑΨΙΜΟ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com

ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟ ΚΑΨΙΜΟ
Το οπισθοστερνικό καύσος είναι το πιο συχνό σύμπτωμα μιας πάθησης που λέγεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση η παλινδρόμηση οξέος। Ένας σφικτήρας(ειδικός μυς) γνωστός ως κατώτερος οισοφαγικός σφικτήρας(ΚΟΣ) βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου και ανοίγει στην κατάποση για να επιτρέψει στο φαγητό να περάσει στο στομάχι। Ο κατώτερος σφικτήρας κλείνει τότε γρήγορα για να εμποδίσει την επιστροφή(παλινδρόμηση)του φαγητού και στομαχικών υγρών πίσω στον οισοφάγο।
Παρ’ όλα αυτά ο ΚΟΣ μυς δεν δουλεύει πάντα τέλεια. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν ο ΚΟΣ μυς είτε χαλαρώνει <<άτσαλα>> η είναι αδύναμος. Αυτό επιτρέπει στα γαστρικά υγρά να γυρνάνε πίσω(να παλινδρομούν) στον οισοφάγο, προκαλώντας οπισθοστερνικό κάψιμο. Όταν το όξινο περιεχόμενο του στομάχου σε σταθερή βάση γυρνάει στον οισοφάγο προκαλεί μια χρόνια κατάσταση που λέγεται:γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος η Γ.Ο.Π.Ν(αρχικά της νόσου). Το οπισθοστερνικό καύσος ονομάζεται μερικές φορές όξινη δυσπεψία και συνήθως συμβαίνει μετά τα γεύματα. Επιπρόσθετα στο κάψιμο συμπτώματα της όξινης παλινδρόμησης είναι: επιμένουσες βρογχίτιδες , βράγχος φωνής, χρόνιος βήχας , άσθμα , πόνος που μοιάζει με στηθάγχη και αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της παλινδρόμησης. Η ικανότητα του ΚΟΣ μύ να ανοίγει και να κλείνει κανονικά , ο τύπος και η ποσότητα των γαστρικών υγρών που παλινδρομούν στον οισοφάγο η ικανότητα του οισοφάγου για κάθαρση , η εξουδετερωτική ικανότητα του σιέλου απέναντι στο οξύ και άλλοι παράγοντες.


ΣΑΝ ΤΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟ ΚΑΨΙΜΟ;
Είναι ένας καυστικός πόνος πίσω από το κατώτερο στέρνο που μπορεί να αντανακλά προς το λαιμό. Επίσης περιλαμβάνει την αίσθηση ότι τροφή η υγρά επιστρέφουν στο φάρυγγα η το στόμα (αναγωγές) ειδικά όταν σκύβει η ξαπλώνει κανείς. Αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται από μια πικρή η όξινη αίσθηση.



ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟ ΚΑΥΣΟΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ;
Η διαφραγματοκήλη είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που συμβαίνει όταν τμήμα του στομάχου μερικώς μπαίνει στην θωρακική κοιλότητα εξαιτίας αδυναμίας του διαφράγματος. Μια επιμένουσα διαφραγματοκήλη μπορεί να προκαλεί έντονο κάψιμο. Παρ’ όλα αυτά πολλοί ασθενείς που αισθάνονται κάψιμο δεν έχουν διαφραγματοκήλη. Αντίστροφα πολλοί ασθενείς έχουν διαφραγματοκήλη χωρίς οπισθοστερνικό κάψιμο. Ο έλεγχος και η θεραπεία επικεντρώνεται στο οπισθοστερνικό κάψιμο και όχι στη διαφραγματοκήλη.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟ ΚΑΨΙΜΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ;
Συνήθως όχι. Είναι μαζί με τη παλινδρόμηση πολύ συχνά με 10% περίπου του πληθυσμού να έχουν συμπτώματα τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Για παράδειγμα 25% των εγκύων γυναικών έχουν οπισθοστερνικό κάψιμο η συνοδά συμπτώματα. Αν και είναι σπάνια απειλητικό για τη ζωή συχνά και έντονα συμπτώματα μπορεί να περιορίσουν τις καθημερινές δραστηριότητες και την παραγωγικότητα και να οδηγήσουν σε περισσότερες επιπλοκές. Παρ΄ όλα αυτά με τη σωστή κατανόηση των αιτιών της νόσου και με την κατάλληλη θεραπεία οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκουν ανακούφιση.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟΥ ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ;
Η παλινδρόμηση οξέος μερικές φορές προκαλεί σοβαρές επιπλοκές. Η οισοφαγίτιδα είναι μια φλεγμονή του οισοφάγου που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία η έλκη από τον οισοφάγο εξαιτίας της μόνιμης έκθεσης στο οξύ του στομάχου. .Επιπλέον μπορεί να επισυμβεί μια στένωση η μερική απόφραξη(ίνωση) του κατώτερου οισοφάγου εμποδίζοντας την ικανότητα του ασθενούς στη κατάποση. Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν μια κατάσταση που λέγεται Barrett οισοφάγος, που είναι μια αλλαγή των κυττάρων του εσωτερικού τοιχώματος του οισοφάγου κάτι που αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς με οισοφάγο Barrett πρέπει να παρακολουθούνται με περιοδική ενδοσκόπηση και λήψη βιοψιών. Αναπνευστικά προβλήματα μπορεί επίσης να δημιουργηθούν όταν το οξύ παλινδρομεί στην τραχεία και στους πνεύμονες. Αυτό συμβαίνει συχνά την νύκτα όταν ξαπλώνει ο ασθενής και προκαλεί συριγμό, βρογχίτιδα και πνευμονία. Άλλα πιθανά προβλήματα που προκαλούνται με την παλινδρόμηση του οξέος είναι φλεγμονή του φάρυγγα , λαρυγγίτιδα, έλκος λάρυγγα κ.α.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ;
Συχνά ο γιατρός σας θα διαγνώσει παλινδρόμηση βασιζόμενος σε ένα καλό ιστορικό(συμπτώματα) μόνο χωρίς να χρειαστεί να κάνετε άλλες εξετάσεις. Παρ΄ όλα αυτά ορισμένες εξετάσεις χρειάζονται για τη διάγνωση της ΓΟΠΝ η για να καθοριστεί η βαρύτητα της.
Υπάρχουν διάφορες δοκιμασίες για τη διάγνωση της παλινδρόμησης που είναι:
  • Η ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού: στον ασθενή δίνεται ενδοφλέβια ηρεμιστικό και ένα λεπτό, ιδιαίτερα εύκαμπτο με φωτισμό όργανο που λέγεται γαστροσκόπιο περνά από τον οισοφάγο και το στομάχι για να ελέγξει την εσωτερική επιφάνεια। Εάν είναι αναγκαίο μπορεί να παρθούν βιοψίες για παραπάνω έλεγχο.
  • Ακτινογραφία ανωτέρου πεπτικού; Ο ασθενής καταπίνει υγρό σκιαγραφικό που καλύπτει τον οισοφάγο το στομάχι και παίρνονται ακτινογραφίες।
  • Μανομετρία οισοφάγου: ένας ειδικός σωλήνας εισάγεται στον οισοφάγο για να μετρήσει την πίεση των μυών και τη λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφικτήρα
24ωρη φορητή πεχαμετρία: ένα πολύ λεπτός σωλήνας περνά στο τελικό τμήμα του οισοφάγου για να μετρήσει την ποσότητα του γαστρικού οξέος. Αυτός ο έλεγχος γίνεται σε 24 ώρες ενώ ο ασθενής κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες του συμπεριλαμβανόμενου και του φαγητού. Τα επεισόδια της παλινδρόμησης συγκρίνονται με τα συμπτώματα που αναφέρονται από τον ασθενή.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ;
Τα παρακάτω είναι γενικές οδηγίες για τον ασθενή για μειώσει την παλινδρόμηση;
  • Αποφυγή ξαπλώματος αμέσως μετά το φαγητό।
  • Αποφυγή γεύματος αργά το βράδυ(ύπνος τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα)
  • Ανύψωση του κεφαλαριού του κρεβατιού κατά 20 सीएम
  • Σταμάτημα του καπνίσματος।
  • Αποφυγή μεγάλων γευμάτων. Αντίθετα προτιμούνται τα μικρά και συχνά γεύματα।
  • Αποφυγή:
    1. σοκολάτας
    2. καφέ και αλκοόλ
    3. τηγανιτά και λιπαρά φαγητά
    4. προϊόντα μέντας
    5. ανθρακούχα αναψυκτικά
    6. όξινους χυμού φρούτων
    7. σάλτσες –κέτσαπ -μουστάρδα-ξύδι
    8. ασπιρίνη και τα περισσότερα παυσίπονα πόνου(άλλα εκτός παρακεταμόλη)

    ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ;
    Φάρμακα:
    Αντιόξινα: αυτά τα φάρμακα υπάρχουν σε υγρή μορφή η σε ταμπλέτες। Εξουδετερώνουν το οξύ του στομάχου και μπορεί να παίρνονται όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων εύκολα και γρήγορα. Επειδή τα αντιόξινα δρουν για λίγο και δεν προλαμβάνουν το οπισθοστερνικό κάψιμο είναι λιγότερο χρήσιμα σε συχνά και έντονα συμπτώματα.

    Φάρμακα που ελαττώνουν την παλινδρόμηση όταν συμβαίνει; Αυτά τα φάρμακα είναι σχεδιασμένα για <<σφίγκουν>> το όριο οισοφάγου /στομάχου η να βελτιώνουν την κένωση του στομάχου. Είναι μερικές φορές χρήσιμα αλλά γενικά λιγότερο αποτελεσματικά από τα αντιεκκριτικά του οξέος του στομάχου.

    Φάρμακα που μπλοκάρουν την παραγωγή οξέος: Αυτά τα φάρμακα θεραπεύουν την παλινδρόμηση οξέος ελαττώνοντας την παραγωγή οξέος από το στομάχι. Δεν δρουν τόσο γρήγορα όπως τα αντιόξινα αλλά είναι περισσότερο αποτελεσματικά επειδή προλαμβάνουν την παλινδρόμηση για πολλές ώρες με μια δόση. Πολλά από αυτά μπορεί να τα πάρει κανείς μόνος του αλλά τα πιο ισχυρά και μακράς δράσης χρειάζεται να δοθούν με συνταγή γιατρού.

    Εγχείρηση:
    Εγχείρηση και άλλες επεμβάσεις: Οι περισσότεροι ασθενείς με οπισθοστερνικό κάψιμο μπορεί με επιτυχία να θεραπευτούν με φάρμακα και με αλλαγή του τρόπου ζωής. Μερικοί χρειάζονται εγχείρηση(θολοπλαστική) για να σφίξει ο κατώτερος οισοφαγικός σφικτήρας επειδή τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά η επειδή επιθυμείται από τον ασθενή μια εναλλακτική στη φαρμακευτική αγωγή επέμβαση Η εγχείρηση δεν είναι πάντα μόνιμα επιτυχημένη και μπορεί να έχει επιπλοκές. Τελευταία υπάρχει μια λιγότερη επεμβατική μέθοδος(ενδοσκοπική)για να σφίξει ο κατώτερος οισοφαγικός σφικτήρας. Παρ΄ όλα αυτά η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των νέων εναλλακτικών θεραπειών στη χειρουργική δεν έχουν εκτιμηθεί επαρκώς.











    ΙΑΤΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
    Γ.Ο.Π.Ν: γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος. Συχνή η και φυσιολογική παλινδρόμηση γαστρικών υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο.

    Διάφραγμα: μυς σε σχήμα σκέπαστρου που χωρίζει το θωρακική κοιλότητα από την κοιλιακή κοιλότητα.

    Διαφραγματοκήλη; Μετακίνηση στομάχου στη θωρακική κοιλότητα μέσα από ένα αδύναμο σημείο του διαφράγματος.

    Θολοπλαστική: χειρουργική επέμβαση που ελαττώνει την παλινδρόμηση

    Κατώτερος οισοφαγικός σφικτήρας: μυς που ανοίγει για να περάσει τροφή από στο στομάχι και κλείνει για να εμποδίσει την επιστροφή στον οισοφάγο.

    Λαρυγγίτιδα: φλεγμονή των φωνητικών χορδών. Αυτό προκαλεί βράγχος φωνής .

    Οισοφαγίτιδα: φλεγμονή του οισοφάγου

    Οισοφάγος: σωληνώδης σχηματισμός που ενώνει το στόμα με το στομάχι

    Οισοφάγος Barrett: αλλαγή των κυττάρων του εσωτερικού χιτώνα του οισοφάγου που προδιαθέτει σε μερικούς ασθενείς στην ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου.

    Οπισθοστερνικό καύσος: όξινη δυσπεψία. Τυπικό σύμπτωμα παλινδρόμησης.

    Παλινδρόμηση: επιστροφή των στοματικών υγρών από το στόμαχο στον οισοφάγο.

    Χρόνια κατάσταση; Συχνό η επαναλαμβανόμενο γεγονός που συμβαίνει για μακρά περίοδο



Δεν υπάρχουν σχόλια: