/ ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ-ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ-ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com

ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ;
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια νόσος στην οποία η εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου έχει φλεγμονή. Είναι μία από τις 2 ασθένειες οι οποίες έχουν το όνομα «ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου». Η άλλη είναι η νόσος του Crohn. Στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά της εσωτερικής επιφάνειας του εντέρου προκαλώντας φλεγμονή , έλκος , αιμορραγία και διάρροια. Η φλεγμονή προσβάλει πάντα το ορθό και το κατώτερο τμήμα του παχέος αλλά μπορεί να προσβάλει σε μεγάλο μήκος όλο το παχύ έντερο. 1 άτομο περίπου ανά 10000 προσβάλλεται από τη νόσο. Οι άνδρες προσβάλλονται περίπου στο ίδιο ποσοστό με τις γυναίκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσβολής είναι ανάμεσα στις ηλικίες 15 και 30. Αν και η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονή, μπορεί να ελεγχθεί με φαρμακευτικά μέσα. Οι περισσότεροι ασθενείς ζουν μια φυσιολογική και παραγωγική ζωή. Ο έλεγχος της νόσου περιλαμβάνει μακροχρόνια φαρμακευτική θεραπεία και παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση επιπλοκών της νόσου.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΚΩΔΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ;
Η εμφάνιση της ελκώδους κολίτιδας φαίνεται ότι επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Περίπου 20% των ασθενών έχουν 1ου βαθμού συγγενή με ελκώδη κολίτιδα η νόσο του Crohn. Δεν έχει αποδειχτεί ότι ευθύνεται κάποιος συγκεκριμένος παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου.
ΠΟΣΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΙΤΙΔΑ ΜΟΥ;
1. Ορθίτιδα: Η φλεγμονή περιορίζεται μόνο στο ορθό
2. Ορθοσιγμοειδίτιδα: Η φλεγμονή επεκτείνεται μέχρι και το σιγμοειδές.
3. Αριστερή κολίτιδα: Η φλεγμονή επεκτείνεται μέχρι και την αριστερή κολική καμπή.
4. Πανκολίτιδα: όταν η φλεγμονώδης διαδικασία επεκτείνεται πέρα από την αριστερή κολική καμπή σε όλο το μήκος του παχέος εντέρου.
Σε ποσοστό 15% των ασθενών με αριστερή κολίτιδα η πιο χαμηλά η νόσος έχει την τάση να επεκτείνεται και να προσβάλει μεγαλύτερο τμήμα του παχέος κατά τη διάρκεια της 5ετίας παρακολούθησης.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΚΩΔΟΥΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑΣ;
Τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να είναι ήπια , μέτρια η σοβαρά και ποικίλουν στη πορεία του χρόνου. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο «έξαρση» για να περιγράψουν περιόδους που η νόσος είναι περισσότερο ενεργός. Ο όρος «ύφεση» χρησιμοποιείται για να περιγράψει περιόδους που η νόσος είναι ήρεμη η ανενεργός.
1. Ήπια νόσος: προκαλεί διαλείπουσα αιμορραγία από το ορθό, αποβολή βλέννας και μικρής ποσότητας διάρροια.
2. Μέτρια νόσος: προκαλεί συχνές διαρροϊκές αιμορραγικές κενώσεις, μέχρι 10 την ημέρα, ήπια αναιμία και κοιλιακό άλγος
3. Σοβαρή νόσος: προκαλεί συχνές διαρροϊκές κενώσεις(> 10 την ημέρα , έντονο κοιλιακό πόνο/κράμπες και σημαντική αιμορραγία που οδηγεί σε αναιμία. Η σοβαρή ελκώδης κολίτιδα προκαλεί επίσης σημαντική απώλεια βάρους.
4. Κακοήθης νόσος:είναι ή έξαρση βαριάς ελκώδους κολίτιδας που χαρακτηρίζεται από λευκοκυττάρωση, ανορεξία και έντονο κοιλιακό πόνο.
ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ;
Για λόγους που δεν είναι εύκολα εξηγήσιμοι, ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα μπορεί να κάνουν φλεγμονή σε άλλα τμήματα του σώματος , εκτός από το παχύ έντερο. Η φλεγμονή συχνά προσβάλει τις μεγάλες αρθρώσεις(αρθρίτιδα και ιεραλαγονίτιδα) τα μάτια(επισκληρίτιδα) και το δέρμα(οζώδης ερύθημα). Αυτά συμβαίνουν συνήθως σε ασθενείς που έχουν έξαρση της νόσου Σε περίπου 5% των ασθενών παρουσιάζεται φλεγμονή των χοληφόρων πόρων του ήπατος και λέγεται πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα(PBC). Η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγείτιδα ανακαλύπτεται συνήθως από την αύξηση των τρανσαμινασών η των χολοστατικών ενζύμων του ήπατος(αλκαλική φωσφατάση –γGT)
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΩΔΟΥΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑΣ;
Η διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας βασίζεται στα συμπτώματα της ασθενούς, τις εξετάσεις των κοπράνων, και φυσικά την κολονοσκόπηση και τη λήψη βιοψιών.
ΜΗΠΩΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΠΑΘΩ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ;
Οι ασθενείς που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο ορθοπρωκτικού καρκίνου , αλλά ο κίνδυνος αυτός μεταβάλλεται από ασθενή σε ασθενή. Ο κίνδυνος αυτός σχετίζεται τόσο με την έκταση όσο και με τη διάρκεια της νόσου. Σε πανκολίτιδα ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται μετά τη 10ετία από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο συσσωρευτικός κίνδυνος είναι 10% μετά από 20 έτη και 20% μετά από 30 έτη ελκώδους κολίτιδας. Σε ασθενείς με αριστερή κολίτιδα, ο κίνδυνος του ορθοπρωκτικού καρκίνου αρχίζει να αυξάνεται, σχετικά με το γενικό κίνδυνο, περίπου μετά από 15-20 έτη από την έναρξη της νόσου. Σε περιορισμένη νόσο(πρωκτίτιδα) οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος του ορθοπρωκτικού καρκίνου δεν αυξάνεται . Γενικά συστήνεται παρακολούθηση με κολονοσκόπηση συστηματικά 10 χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων σε ασθενείς με πανκολίτιδα. Έτσι χρειάζεται παρακολούθηση ανά χρόνο με κολονοσκόπηση ως μέρος του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: