/ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com

Σήμερα θα απαντήσουμε σε ερωτήσεις που αφορούν την ηπατίτιδα Β όπως:
 1. Τί είναι η ηπατίτιδα Β;
 2. Ποιά είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Β;
 3. Πότε πρέπει να εξεταστεί ο ασθενής από τον γιατρό του;
 4. Ποια είναι τα αίτια της ηπατίτιδας Β;
 5. Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου;
 6. Ποιές είναι οι επιπλοκές της ηπατίτιδας Β;
 7. Ποιο γιατρό να επισκεφτείτε;
 8. Πως θα ετοιμάσετε το ραντεβού με τον γιατρό σας;
 9. Ποιές ερωτήσεις θα του θέσετε;
 10. Ποιές εξετάσεις χρειάζεται να κάνετε;
 11. Ποιές αιματολογικές  εξετάσεις χρειάζονται να γίνουν;
 12. Ποια είναι η θεραπεία  και τα φάρμακα;
 13. Ποιος πρέπει να είναι ο τρόπος της ζωής σας;
 14. Υπάρχει εναλλακτική ιατρική;
 15. Μπορείτε να μάθετε να ζείτε με την πάθηση σας;  
 16. Υπάρχει πρόληψη για την ηπατίτιδα Β;


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β;

Η ηπατίτιδα Β είναι μια σοβαρή λοίμωξη του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV). Για ορισμένους ανθρώπους, η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β γίνεται χρόνια, οδηγώντας σε ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο του ήπατος, ή κίρρωση - μια κατάσταση που προκαλεί μόνιμες ουλές στο ήπαρ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδος Β ως ενήλικες και έχουν αναρρώσει  πλήρως, ακόμα και αν τα σημεία και τα συμπτώματα τους είναι σοβαρά. Τα βρέφη και τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν μια χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Μολονότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ηπατίτιδα Β, το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια. Αν είστε ήδη μολυσμένοι, λαμβάνοντας ορισμένες προφυλάξεις μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του HBV σε άλλους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β;
Τα σημεία και συμπτώματα της ηπατίτιδας Β εμφανίζονται συνήθως περίπου δύο έως τρεις μήνες μετά την μόλυνση και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα σημεία και συμπτώματα της ηπατίτιδας Β μπορεί να είναι:

 •      Κοιλιακό άλγος
 •      σκουρόχρωμα ούρα
 •      Αρθραλγία
 •      Απώλεια της όρεξης
 •      Ναυτία και εμετός
 •      Αδυναμία και κόπωση
 •      Κιτρίνισμα του δέρματος και το λευκό των ματιών σας (ίκτερος)

Τα περισσότερα βρέφη και παιδιά με ηπατίτιδα Β δεν αναπτύσσουν σημεία και συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες ενήλικες.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ;

Ζητήστε ιατρική περίθαλψη εάν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Αν γνωρίζετε ότι έχετε εκτεθεί σε ηπατίτιδα Β, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως. Μια προληπτική θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο   ο ιός να εξαπλωθεί στο σώμα σας. Όμως, η θεραπεία πρέπει να χορηγείται εντός 24 ωρών από την έκθεση στον ιό της ηπατίτιδας Β.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β;
Η  ηπατίτιδα Β προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV). Ο HBV μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με το αίμα, το σπέρμα ή άλλα σωματικά υγρά. Όταν ο HBV εισέρχεται στο συκώτι σας,  εισβάλλει στα κύτταρα του ήπατος και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται. Αυτό προκαλεί φλεγμονή στο ήπαρ και οδηγεί στην εκδήλωση σημείων και τα συμπτωμάτων της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Οι κοινοί τρόποι μετάδοσης του ιού  HBV είναι:


 •      Η σεξουαλική επαφή. Μπορείτε να μολυνθείτε εάν έχετε απροστάτευτες σεξουαλικές επαφές με μολυσμένο αίμα από ερωτικό σύντροφο του οποίου, το σάλιο, το σπέρμα ή κολπικές εκκρίσεις μπαίνουν στο σώμα σας.
 •      Βελόνες που μοιράζονται. Ο HBV μεταδίδεται εύκολα μέσω των βελονών και συρίγγων που έχουν μολυνθεί με μολυσμένο αίμα. Ενδοφλέβια  χρήση (IV) παραφαρμακευτικών σκευασμάτων σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο σε ηπατίτιδα Β.
 •      Τυχαίο τρύπημα με  βελόνα. Η ηπατίτιδα Β είναι μια ανησυχία για τους εργαζομένους στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης και για οποιοσδήποτε άλλο  που έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο αίμα.
 •      Από τη μητέρα στο παιδί.                                                                                                         Οι έγκυες γυναίκες που έχουν μολυνθεί με HBV μπορεί να μεταδόσουν τον ιό  στα μωρά τους κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οξεία και  χρόνια  ηπατίτιδας Β
Η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β μπορεί να είναι είτε μικρής διάρκειας (οξεία ηπατίτιδα Β) ή μακράς διάρκειας (χρόνια ηπατίτιδα Β).

 •      Η οξεία λοίμωξη από ηπατίτιδα Β διαρκεί λιγότερο από έξι μήνες.                                  Εάν η νόσος είναι οξεία, το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι συνήθως σε θέση να καθαρίσει τον ιό από το σώμα σας, και θα πρέπει να ανακτήσει πλήρως μέσα σε λίγους μήνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αποκτούν ηπατίτιδα Β ως ενήλικες έχουν οξεία λοίμωξη.
 •      Η χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β διαρκεί έξι μήνες ή περισσότερο.                           Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό, η λοίμωξη από την ηπατίτιδα Β μπορεί να γίνει δια βίου, ενδεχομένως να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, όπως σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Αυτό συμβαίνει στα περισσότερα βρέφη που έχουν μολυνθεί με HBV κατά τη γέννησή τους και σε πολλά παιδιά που έχουν μολυνθεί από 1 έως 5 ετών και είναι χρονίως μολυσμένα. Η χρόνια λοίμωξη μπορεί να περάσει απαρατήρητη επί δεκαετίες έως ότου  το άτομο αντιληφτεί ότι πάσχει από σοβαρή ασθένεια  του ήπατος.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Ο κίνδυνος για  λοίμωξη  από ηπατίτιδα Β είναι αυξημένος  εάν:                                              

 • Έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με περισσότερους από έναν συντρόφους.                    
 • Κάνετε σεξ χωρίς προφυλάξεις με κάποιον που είναι μολυσμένος με HBV.                                  
 • Έχετε κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, όπως βλεννόρροια ή χλαμύδια.                                                                                                                                                   
 • Είναι ένας άνθρωπος που έχει σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες.                                             
 • Βελόνες που οιράζονται κατά τη διάρκεια ενδοφλέβιας (IV)   χρήσης ναρκωτικών.                   
 • Μοιράζεστε ένα νοικοκυριό με κάποιον που έχει μια χρόνια λοίμωξη HBV.     
 • Έχετε μια δουλειά που σας εκθέτει σε ανθρώπινο αίμα .                                                                
 • Κάνετε αιμοκάθαρση σε τελικό σταδίο νεφρικής ανεπάρκειας.                                                   
 • Ταξιδεύεται σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης από ηπατίτιδα  Β, όπως στην Αφρική, την κεντρική και τη  Νοτιοανατολική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη.                                                                                                                                                                                                                                                   


ΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β;
 Έχοντας μια χρόνια λοίμωξη απο ηπατίτιδας Β μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:


 •      Σε ουλές του ήπατος (κίρρωση).                                                                                              Λοίμωξη από ηπατίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει  σε φλεγμονή που οδηγεί σε εκτεταμένες ουλές του ήπατος (κίρρωση). Οι ουλές στο ήπαρ μπορεί να εμποδίζουν την ικανότητα του ήπατος  να λειτουργήσει φυσιολογικά.
 •      Καρκίνο του ήπατος.                                                                                                                   Τα άτομα με χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.
 •      Ηπατική ανεπάρκεια.                                                                                                                   Οξεία ηπατική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία όλες οι ζωτικές λειτουργίες του ήπατος διακόπτονται. Όταν αυτό συμβεί, η μεταμόσχευση του ήπατος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής.
 •      Λοίμωξη από ιό της ηπατίτιδας Δ .                                                                                                  Όποιος είναι χρονίως μολυσμένος με HBV είναι ευπαθής στη μόλυνση από ένα άλλο στέλεχος του ιού της ηπατίτιδας - όπως η ηπατίτιδα Δ. Δεν μπορεί να μολυνθεί με ηπατίτιδα Δ αν δεν είναι  ήδη μολυσμένος με HBV. Έχοντας τιν ιό τόσο της ηπατίτιδας B όσο και της ηπατίτιδας Δ τον καθιστά πιο πιθανό να αναπτύξει επιπλοκές της ηπατίτιδας.
 •      Προβλήματα στους νεφρούς                                                                                                    Η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά που μπορεί να οδηγήσουν τελικά σε νεφρική ανεπάρκεια. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναρρώσουν από αυτά τα νεφρικά προβλήματα από ό, τι οι ενήλικες, οι οποίοι μπορεί να παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια.
 •      Φλεγμονή αγγείων (αγγειίτιδα).                                                                                              Η φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές, αν και αυτό είναι μια σπάνια επιπλοκή της λοίμωξης από ηπατίτιδα Β.

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
ΠΟΙΟ ΓΙΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ;
Το πιο  πιθανό είναι να εξεταστείτε αρχικά από τον παθολόγο σας , τον γενικό γιατρό η τον οικογενειακό σας γιατρό. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι  έχετε ηπατίτιδα Β, αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό. Ειδικούς οι οποίοι βλέπουν τους ανθρώπους που έχουν ηπατίτιδα Β είναι:
 •      Οι γιατροί που αντιμετωπίζουν τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος (Γαστρεντερολόγοι)
 •      Οι γιατροί που ασχολούνται με τη  θεραπεία ασθενειών του ήπατος (Ηπατολόγοι)
 •      Οι γιατροί που αχολούνται με την θεραπεία λοιμωδών νόσων.(Λοιμωξιολόγοι)
ΠΩΣ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομο και επειδή υπάρχουν συχνά πολλά θέματα που μπορεί να συζητηθούν, είναι μια καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες που θα  σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

 •      Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση.            Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος-η να ρωτήσετε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός  στη διατροφή σας.
 •      Σημειώστε οποιαδήποτε συμπτώματα που τυχόν έχετε,                                                      περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνεται άσχετα για το λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 •      Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες,                                                                 μαζί βέβαια να τονίσετε κάποιες τυχόν  πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 •      Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα,                                                                              καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής, που παίρνετε.
 •      Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο  μαζί, αν είναι δυνατόν.                        Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορείτε να θυμηθεί  κάτι που έχετε  ξεχάσει.

ΤΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ;

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί του. Ο κατάλογος από ερωτήσεις σας πρέπει να είναι από το πιο σημαντικό πρός  το λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος δεν φτάσει. Για την λοίμωξη από την ηπατίτιδα Β, ορισμένα βασικά ερωτήματα που πρέπει να  ρωτήσετε το γιατρό σας είναι:

 •      Πόσο ιό της ηπατίτιδας Β έχω στο σώμα μου;
 •      Έχει ο ιός της ηπατίτιδας Β καταστρέψει το  συκώτι μου;
 •      Έχει η λοίμωξη  από την ηπατίτιδα Β προκαλέσει οποιοσδήποτε άλλες επιπλοκές, όπως   νεφρική νόσο;
 •      Χρειάζομαι θεραπεία για τη λοίμωξη από τη ηπατίτιδα Β;
 •      Ποιες είναι οι  θεραπευτικές επιλογές που έχω;
 •      Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κάθε   θεραπείας;
 •      Ποιες είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από κάθε  θεραπεία ;
 •      Υπάρχει  θεραπεία που νομίζετε ότι είναι καλύτερη για μένα;
 •      Χρειάζεται  η οικογένειά μου να ελεγθεί για ηπατίτιδα Β;
 •      Είναι δυνατόν  να εξαπλωθεί η ηπατίτιδας Β σε άλλους;
 •      Πώς μπορώ να προστατεύσω τους ανθρώπους γύρω μου από την ηπατίτιδα Β;
 •      Χρειάζεται να δώ έναν ειδικό;
 •      Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Ποιες τοποθεσίες στο ίντερνετ μου προτείνετε;
Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμες να συζητήσετε με το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλετε  ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που  κάτι δεν καταλαβαίνετε.

ΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;
Προληπτικός έελεγχος σε  υγιή άτομα για την ηπατίτιδα Β.                                                               Γιατροί ελέγχουντην  ενίοτε ορισμένα υγιή άτομα για τη λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Αυτό γίνεται  γιατί η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β προκαλεί  συχνά βλάβες στο  συκώτι πριν δημιουργηθούν σημεία και συμπτώματα. Ο προληπτικός έλεγχος  για την ηπατίτιδα Β σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο να έρθουν σε επαφή με τον ιό μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αρχίσουν θεραπεία ή να προτείνουν αλλαγές στο τρόπο  ζωής έτσι ώστε  να επιβραδυνθεί η ηπατική βλάβη.

Οι άνθρωποι που μπορεί να θέλουν να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για έλεγχο για τη λοίμωξη από ηπατίτιδα Β είναι:

 •       Όποιος ζει με ένα πρόσωπο που έχει την ηπατίτιδα Β.
 •       Όποιος έχει κάνει σεξ με ένα άτομο που έχει ηπατίτιδα Β.
 •       Όποιος έχει ανεξήγητη, αύξηση των ηπατικών ενζύμων
 •       Τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες με ηπατίτιδα Β
 •       Οροθετικά ατόμα
 •       Οι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των υιοθετημένων παιδιών διεθνώς, από περιοχές του κόσμου όπου η ηπατίτιδα Β είναι πιο κοινή, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, των Νήσων του Ειρηνικού, της Αφρική και της Ανατολικής Ευρώπης    
 •      Χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών
 •      Οι τρόφιμοι σε φυλακές.
 •      Οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες
 •      Τα άτομα που έχουν ένα ή περισσότερους συγγενείς από μια περιοχή του κόσμου όπου η ηπατίτιδα Β είναι πιο κοινή
 •      Τα άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση
 •      Γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης 
ΠΟΙΕΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ;
Οι εξετάσεις αίματος που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της λοίμωξης από ηπατίτιδα Β είναι:

     * Μια εξέταση για να εξακριβώσετε αν μπορείτε να μεταδώσετε εύκολα HBV σε άλλους. Το αντιγόνο επιφανείας της ηπατίτιδας Β (HBsAg)  είναι μέρος της εξωτερικής επιφάνειας του ιού. Εάν η εξέταση είανι θετική για το αντιγόνο αυτό σημαίνει ότι έχετε μια ενεργή λοίμωξη για τον ιό της ηπατίτιδας Β και μπορεί να τον μεταδώσετε εύκολα   σε άλλους. Μια αρνητική εξέταση σημαίνει ότι πιθανώς ως σήμερα δεν έχετε μολυνθεί.
     * Μια εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχετε ανοσία στον HBV. Το αντίσωμα έναντι του  αντιγόνου επιφανείας της ηπατίτιδας Β (anti-HBs) επιτρέπει να εξακριβωθεί εάν έχετε αντισώματα κατά  του HBV. Το να έχει κανείς  αντισώματα μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη από ηπατίτιδας Β από την οποία έχετε μολυνθεί και έχετε θεραπευτεί η μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να έχει ήδη εμβολιαστεί. Σε κάθε περίπτωση, ένα θετικό anti-HBs  σημαίνει ότι δεν μπορεί να μολύνετε άλλους ή τον εαυτό σας    επειδή είστε προστατευμένος από το εμβόλιο ή τη δική σας φυσική ανοσία.
     * Μια εξέταση για να διαπιστωθεί αν είχατε στο παρελθόν ή τώρα  λοίμωξη από την ηπατίτιδα Β. Αν και το αντίσωμα έναντι του αντιγόνο του πυρήνα (αντι-HBc)  προσδιορίζει τα άτομα που έχουν χρόνια λοίμωξη, τα αποτελέσματα μπορεί μερικές φορές να είναι διφορούμενα. Αν η δοκιμασία  είναι θετική για αντισώματα ένατι του αντιγόνου του πυρήνα της ηπατίτιδας Β, μπορεί να έχετε μια χρόνια λοίμωξη που μπορούν να τη μεταδώσετε σε άλλους. Αλλά μπορείτε επίσης να αναρρώνετε από μια οξεία λοίμωξη ή έχετε μια μικρή ανοσία απέναντι στον  HBV που δεν μπορεί αλλιώς να ανιχνευθεί. Πώς η εξέταση  αυτή ερμηνεύεται συχνά εξαρτάται από τα αποτελέσματα των άλλων δύο δοκιμών. Όταν τα αποτελέσματα είναι αβέβαια, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τις τρεις εξετάσεις

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ;
Χρειάζονται να γίνου  πρόσθετες εξετάσεις για τη μέτρηση της υγείας του ήπατος και τη σοβαρότητα της λοίμωξης.
Αν λάβετε μια διάγνωση της ηπατίτιδας Β, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις για να εξακριβωθεί η σοβαρότητα της λοίμωξης HBV, καθώς και για την υγεία του ήπατος. Οι εξετάσεις αυτές είναι:

 •       Μια εξέταση για να καθορίσει το πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί  ο ιός HBV σε άλλους. Η εξέταση για το αντιγόνο E(HBeAg) ανιχνεύει  μιας πρωτεΐνης που εκκρίνεται από τα κύτταρα που είναι  μολυσμένα με τον ιό HBV. Ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι έχετε υψηλά επίπεδα του ιού στο αίμα σας και μπορεί εύκολα να μολύνετε τους άλλους. Εάν η εξέταση είναι αρνητική, έχετε  χαμηλότερα επίπεδα  του ιού HBV στο αίμα και είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθεί η μόλυνση.
 •      Μια εξέταση για να προσδιορίσει την ποσότητα του HBV DNA  στο αίμα σας. Η  εξέταση για το HBV-DNA  ανιχνεύει τμήματα του HBV DNA στο αίμα σας, δείχνει πόσο ιός είναι παρών (ιικό φορτίο). Η αξιολόγηση  του ιικού φορτίου σας μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε πόσο αποτελεσματική είναι η αντιρετροϊκής θεραπείας που λαμβάνετε.
 •      Οι εξετάσεις για τη μέτρηση της ηπατικής λειτουργίας. Οι δοκιμασίες  της ηπατικής λειτουργίας μπορεί να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει συμβεί στα ηπατικά κύτταρα σας.
 • Αφαίρεση δείγματος  ηπατικού ιστού για ιστολογική εξέταση
Κατά τη διάρκεια της βιοψίας ήπατος,  ο γιατρό σας εισάγει μια λεπτή βελόνα από το δέρμα σας  στο συκώτι σας. Ένα μικρό δείγμα ηπατικού ιστού αφαιρείται για εργαστηριακή ανάλυση. Η βιοψία μπορεί να δείξει την έκταση της ζημιάς του ήπατος και μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να προσδιοριστεί η καλύτερη θεραπεία για εσάς.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ;
 • Αρχικά θεραπεία για την πρόληψη της λοίμωξης από ηπατίτιδα Β μετά την έκθεση στον ιό.
Αν γνωρίζετε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας Β, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Πρέπει να κάνετε  ένεση ανοσοσφαιρίνης ενάντια στον ιό της ηπατίτιδας Β εντός 24 ωρών από τη στιγμή που ήρθατε σε επαφή με τον ιό έτσι ώστε να  μπορεί να σας προστατεύσει από την ανάπτυξη της ηπατίτιδας Β.

 • Η θεραπεία της οξείας λοίμωξης από την ηπατίτιδα Β
Εάν ο γιατρός σας πεί ότι  η  λοίμωξη  από την ηπατίτιδας Β είναι οξεία - που σημαίνει ότι είναι μικρής διάρκειας και θα εξαφανιστεί από μόνο του - ίσως δεν χρειάζεται θεραπεία. Αντ 'αυτού, ο γιατρός σας θα εργαστεί για τη μείωση των τυχόν υπαρχόντων σημείων  και συμπτώματων  που τυχόν  έχετε ενώ το σώμα σας καταπολεμά τη λοίμωξη. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει στη συνέχεια εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθείτε ότι ο ιός έχει εγκαταλείψει το σώμα σας.


 • Η θεραπεία της χρόνιας λοίμωξης από την  ηπατίτιδα Β
Εάν έχετε διαγνωσθεί με χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει:
 1.      Αντι-ιικά φάρμακα.                                                                                                                 Τα αντι-ιικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ιού και στον περιορισμό την ικανότητας του να βλάψει το συκώτι σας. Πολλά φάρμακα είναι διαθέσιμα. Ο γιατρός σας μπορεί και πρέπει να υποδεικνύει τι είδους φαρμακευτική αγωγή  είναι η πιο κατάλληλη για εσάς. 
 2. Μεταμόσχευση ήπατος. Αν το συκώτι σας έχει καταστραφεί σοβαρά, τότε η  μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να είναι μια επιλογή. Κατά τη διάρκεια μιας μεταμόσχευσης ήπατος, ο χειρουργός αφαιρεί το κατεστραμμένο συκώτι σας και το αντικαθιστά με ένα υγιές ήπαρ. Τα περισσότερα μεταμοσχευματα προέρχονται από νεκρούς δότες, αν και ένας μικρός αριθμός προέρχονται από ζώντες δότες.
ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ;
Εάν έχετε λοίμωξη από ηπατίτιδα Β, πρέπει να λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τους άλλους από τον ιό. Για παράδειγμα:
 •      Να ληφθούν προφυλάξεις ώστε  να γίνει το  σεξ πιο ασφαλές.                                             Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε την η τον σεξουαλικό σύντροφό σας ή τους εταίρους από την ηπατίτιδα Β. σας είναι η αποφυγή της σεξουαλικής επαφής. Αν επιλέξετε να κάνετε σεξ, μιλήστε με τους συντρόφους σας σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του HBV. Χρησιμοποιήστε ένα νέο προφυλακτικό λατέξ κάθε φορά που έχετε σεξουαλική επαφή. Αλλά να θυμάστε ότι ητη χρήση προφυλακτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της ηπατίτιδας Β, αλλά δεν τον  εξαλειφουν τελείως.
 •      Ενημερώστε τον/την σεξουαλική σύντροφό σας (ες) ότι  έχετε HBV. Ας κάποιος με τον οποίο έχετε κάνει σεξ γνωρίζει ότι έχετε HBV. Οι σύντροφοι σας, πρέπει να εξεταστούν και να λάβουν ιατρική περίθαλψη εάν έχουν τον ιό. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν την HBV κατάσταση  τους, ώστε να μην μολύνουν άλλους.
 •      Μην μοιράζεστε βελόνες ή σύριγγες. Σε περίπτωση που κάνετε ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, ποτέ δεν μοιράζεστε τις βελόνες και τις σύριγγες με κανέναν.
 •      Να μην δίνετε αίμα ή όργανα. Με το δωρεάν μολυσμένο αίμα ή όργανα μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός.
 •      Μην χρησιμοποιείται ξυραφάκια κοινά με άλλους  ή οδοντόβουρτσες. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να μεταφέρουν ίχνη μολυσμένου αίματος.
 •      Αν είστε έγκυος, ενημερώστε το γιατρό σας, ότι έχετε HBV. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό σας μπορεί να αντιμετωπίζετε αμέσως μόλις αυτός ή αυτή έχει γεννηθεί.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ;;
Δεν έχει αποδειχτεί ότι συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες ιατρικής  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ή τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Ένα βότανο που συνεχίζει να προσελκύει την προσοχή για τις θεραπευτικές του ήπατος-ιδιότητες  είναι το γάλα από γαϊδουράγκαθο . Οι υποστηρικτές του γάλακτος από γαϊδουράγκαθο συστήνουν το βότανο για τη θεραπεία του ίκτερου και άλλων διαταραχές του ήπατος. Αρκετοί άνθρωποι λαμβάνουν το γάλα από γαϊδουράγκαθο ως κάψουλα.

Μικρές μελέτες έχουν γίνει για το γάλα από γαϊδουράγκαθο για τη θεραπεία   νόσων του ήπατος με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Πολλές από τις μελέτες   έχουν σχεδιαστεί με πρόχειρο τρόπο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ερευνητές να εξάγουν συμπεράσματα για τη χρησιμότητα του γάλακτος από γαϊδουράγκαθο.

Αν σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε γάλα από γαϊδουράγκαθο, πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση του.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ ΣΑΣ;
Εάν έχετε διαγνωστεί με λοίμωξη από ηπατίτιδα Β, μπορεί να ανησυχείτε για το τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας. Μπορείτε επίσης να ανησυχείτε για τη διάδοση της ηπατίτιδας Β σε πρόσωπα που είναι κοντά σας. Για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας, προσπαθείστε τα παρακάτω:
 •      Μάθετε περισσότερα για την ηπατίτιδα Β.                                                          Ανακαλύπτοντας περισσότερα για την ηπατίτιδα Β μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι σημαίνει αυτή η μόλυνση γενικά για τη υγεία σας. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με καλές πηγές πληροφοριών στις οποίες μπορείτε απευθυνθείτε για να για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ηπατίτιδα Β.
 •      Μείνετε  δεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά σας.                                                   Δεν είναι δυνατή η εξάπλωση της ηπατίτιδας Β μέσω περιστασιακής επαφής, όπως αγκάλιασμα, χορό ή χειραψία. Και δεν μπορείτε να γίνει εξάπλωση της ηπατίτιδας Β με πισίνα, τηλέφωνο, κάθισμα τουαλέτας ή από κοινά σκεύη φαγητού. Μην φοβάστε να περάσετε λίγο χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας. Έχοντας αυτούς κοντά σας μπορεί να είναι μια καλή πηγή υποστήριξης απέναντι στο πρόσωπο σας.
 •      Φροντίστε τον εαυτό σας.                                                                                                   Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη γενική υγεία σας. Για παράδειγμα, επιλέξτε μια πλήρη διατροφή πλούσια σε  φρούτα και λαχανικά. Προσπαθήστε να ασκείστε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Κοιμηθείται αρκετά, έτσι ώστε να ξυπνάτε ξεκούραστοι.
 •      Φροντίστε το συκώτι σας.                                                                                              Φροντίζοντας   το συκώτι σας  θα βοηθήσει να παρατείνετε τη λειτουργία του. Μην πίνετε αλκοόλ. Μην πάρετε συνταγή ή ναρκωτικά αναλγητικά χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές για το συκώτι σας.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β;
 • Σκεφτείτε το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β
Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β δίνεται συνήθως σε μια σειρά από τρεις ενέσεις σε διάστημα έξι μηνών. Δεν μπορείτε να κολλήστε ηπατίτιδα Β από το εμβόλιο.
Σχεδόν   καθένας μπορεί να κάνει το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών, των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας και των ατόμων με μειωμένη ανοσολογική ικανότητα. Οι παρενέργειες συνήθως είναι πόνος ή οίδημα στο σημείο της ένεσης. Αν και έχουν διατυπωθεί ανησυχίες ότι το εμβόλιο ηπατίτιδας Β μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοάνοσων ασθενειών, οι μελέτες δεν έχουν βρει καμμία συσχέτιση.

Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, συνιστάται για:

 •      Όλα τα βρέφη, και και αρχίζει κατά τη γέννηση
 •      Όλα τα παιδιά και τους εφήβους που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη γέννηση              
 •      Οποιοσδήποτε που υποβάλλεται σε θεραπεία για σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.
 •      Άτομα με ειδικά αναπτυξιακά προβλήματα που ζουν σε ιδρύματα
 •     Άτομα που ασχολούνται με την φροντίδα της υγείας  οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης και άλλων ατόμων που έρχονται σε επαφή με το αίμα στην εργασία τους
 •   Οροθετικά ατόμα για AIDS
 •   Άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες
 •   Άτομα που είχαν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, εντός έξι μηνών
 •   Ατομα με χρόνια ηπατική νόσο
 •   Άνθρωποι που κάνουν  ένεση παράνομων ναρκωτικών
 •   Άνθρωποι που ζουν με κάποιον που έχει ηπατίτιδα Β
 •   Άτομα με τελικού σταδίου νεφρική νόσο
 •   Σεξουαλικούς συντρόφους  κάποιου που έχει ηπατίτιδα Β
 •   Ταξδιώτες που σχεδιάζουν να μεταβούν σε μια περιοχή του κόσμου που έχει υψηλό ποσοστό λοίμωξης από ηπατίτιδα Β

Μπορείτε να πάρετε προφυλάξεις για την αποφυγή του HBV
Άλλοι τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο σας  για HBVείναι:
 •      Μάθετε τη κατάσταση του HBV για κάθε σεξουαλικό σύντροφο.                                     Να μην κάνετε σεξ χωρίς προφυλάξεις αν δεν είστε απολύτως βέβαιος ότι ο/η σύντροφός σας δεν έχει μολυνθεί με HBV ή οποιοδήποτε άλλη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.
 •      Χρησιμοποιήστε ένα νέο προφυλακτικό λατέξ ή  από πολυουρεθάνη κάθε φορά που κάνετε σεξ. Αν δεν γνωρίζετε την κατάσταση της υγείας του συντρόφου σας, χρησιμοποιήστε ένα νέο προφυλακτικό λατέξ κάθε φορά που έχετε σεξουαλική επαφή. Να θυμάστε ότι αν και τα προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της μετάδοσης σε  σας του HBV, δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος. Τα προφυλακτικά μπορούν να σπάσουν ή να αναπτύξουν ρωγμές , και μερικές φορές οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν  σωστά.
 •      Σταματήστε τη χρήση παράνομων ναρκωτικών εάν κάνετε. Εάν χρησιμοποιείτε παράνομα ναρκωτικά, να βοηθηθείτε ώστε να σταματήσετε. Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε, χρησιμοποιήστε μια αποστειρωμένη βελόνα κάθε φορά που κάνετε την ένεση παράνομων ναρκωτικών. Μην μοιράζεστε σε καμμιά περίπτωση τις βελόνες.
 •      Να είστε επιφυλακτικοί με τα τρυπήματα του σώματος και τα τατουάζ. Αν επιλέξετε να υποβληθηθείτε σε  τρυπήματα ή τατουάζ, αναζητήστε ένα γνωστό κατάστημα. Κάντε ερωτήσεις εκ των προτέρων για το πώς καθαρίζεται  ο εξοπλισμός . Βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν αποστειρωμένες βελόνες. Αν οι εργαζόμενοι δεν  απαντήσουν στις ερωτήσεις σας, ψάξτε για ένα άλλο μαγαζί.
 •      Ρωτήστε για το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β πριν ταξιδέψετε. Εάν σχεδιάζετε ένα εκτεταμένο ταξίδι σε μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλος επιπολασμός της ηπατίτιδας Β , ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β πολύ νωρίτερα. Δίνεται συνήθως σε μια σειρά από τρεις ενέσεις σε διάστημα έξι μηνών.

1 σχόλιο:

botanapavloy είπε...

http://botanapavloy.blogspot.com/