/ ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
 
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com

 Σήμερα θα απαντήσουμε σε ερωτήματα που έχουν σχέση με τη νόσο που λέγεται ελκώδη κολίτιδα.
  1. Τι είναι η ελκώδη κολίτιδα;
  2. Ποια είναι τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας;
  3. Ποια είναι τα αίτια της πάθησης;
  4. Ποιοι είναι πο παράγοντες κινδύνου για τη νόσο;
  5. Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της νόσου;
  6. Πως θα ετοιμαστείτε για τη συνάντηση με το γιατρό;
  7. Ποιες ερωτήσεις θα κάνετε;
  8. Ποιές εξετάσεις χρειάζεται να γίνουν και πως γίνεται η διάγνωση;
  9. Ποια είναι η αντιμετώπιση της ασθένειας και η φαρμακευτική αγωγή;
  10. Ποιος πρέπι να είναι ο τρόπος της ζωής σας;
  11. Ποιά είναι η εναλλακτική ιατρική για την πάθηση;
  12. Ποιες προσαρμογές πρέπει να κάνετε στη ζωή σας;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΚΩΔΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ;
 Η  ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), που προκαλεί χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου, χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος και διάρροια. Όπως στη νόσο νόσο του Crohn, που είναι μια άλλη κοινή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να είναι εξουθενωτική και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Η ελκώδης κολίτιδα συνήθως επηρεάζει μόνο την εσωτερική επιφανειακή στοιβάδα του παχέος εντέρου  και του ορθού. Επεκτείνεται κατα συνέχεια ιστού από ένα μέρος μέχρι όλο το παχύ έντερο  σε αντίθεση με τη νόσο του Crohn, η οποία εκδηλώνεται τμηματικά σε διάφορα τμήματα του πεπτικού σωλήνα και συχνά εξαπλώνεται σε βάθος στα στρώματα των ιστών που προσβάλλονται.

Δεν υπάρχει καμία γνωστή οριστική θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα, αλλά οι διαθέσιμες θεραπείες  μπορούν να μειώσουν δραματικά τα σημεία και τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας και ακόμη  να επιφέρουν μακροχρόνια  ύφεση

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΚΩΔΟΥΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑΣ;
Τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής και την εντόπιση της. Για τους λόγους αυτούς, οι γιατροί ταξινομούν συχνά την ελκώδη κολίτιδα σύμφωνα με τη θέση της.

Στο σημείο αυτό θα παραθέσουμε τα σημεία και τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλούνται από την  ελκώδη κολίτιδα, ανάλογα με την τοπογραφία  της:

  •      Ελκώδης πρωκτίτιδα.                                                                                                             Σε αυτή τη μορφή της ελκώδους κολίτιδας, η φλεγμονή περιορίζεται έως το ορθό και για μερικούς ανθρώπους, η πρωκτική αιμορραγία μπορεί να είναι το μόνο σημάδι της νόσου. Άλλοι μπορεί να έχουν πόνο στο ορθό, την αίσθηση του επείγοντος για την τουαλέτα ή αδυναμία για αποβολή αερίων η κοπράνων, παρά την επιθυμία (τεινεσμός). Αυτή η μορφή της ελκώδους κολίτιδας είναι η πιο ήπια.
  •     Ορθοσιγμοειδίτιδα.                                                                                                                 Αυτή η μορφή περιλαμβάνει το ορθό και το κάτω τμήμα του παχέος εντέρου, γνωστό ως σιγμοειδές. Αιματηρή διάρροια, κοιλιακός πόνος ,κράμπες και τεινεσμός είναι τα συμπτώματα που συνδέονται με αυτή τη μορφή της νόσου.
  •      Αριστερή κολίτιδα.                                                                                                              Όπως υποδηλώνει και η ονομασία, η φλεγμονή εκτείνεται από το ορθό μέχρι την αριστερή κολική καμπή, διαμέσου του σιγμοειδούς και στο κατιό έντερο. Τα σημεία και τα  συμπτώματα είναι: αιματηρή διάρροια, κοιλιακός πόνος και κράμπες στην αριστερή πλευρά, και ενδεχομένως ακούσια απώλεια βάρους.
  •      Πανκολίτιδα.                                                                                                                  Επηρεάζεται  το σύνολο του παχέος εντέρου, προκαλούνται  ενδεχομένως αιματηρές διάρροιες που μπορεί να είναι σοβαρές, κοιλιακές κράμπες,πόνος, κόπωση, και   σημαντική απώλεια βάρους.
  •      Κεραυνοβόλος κολίτιδα.                                                                                                      Αυτή η σπάνια, απειλητική για τη ζωή μορφή της κολίτιδας επηρεάζει το σύνολο του παχέος εντέρου και προκαλεί έντονο πόνο,  άφθονη διάρροια   και, μερικές φορές, αφυδάτωση η σοκ. Άτομα με κεραυνοβόλο κολίτιδα διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, περιλαμβανομένων ρήξη του παχέος εντέρου και του τοξικού μεγακόλου, η οποία συμβαίνει όταν το παχύ έντερο γίνεται διατείνεται σε έντονο βαθμό.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ

Κανείς δεν είναι βέβαιος τι προκαλεί την ελκώδη κολίτιδα, αλλά υπάρχει συναίνεση ως προς το τι δεν την προκαλεί. Οι ερευνητές δεν πιστεύουν πλέον ότι το άγχος είναι ο κύριος ένοχος, αν και το στρες μπορεί να επιδεινώσει συχνά τα συμπτώματα . Αντ 'αυτού, η σημερινή σκέψη επικεντρώνεται στις εξής πιθανότητες:

  •      Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.                                                                   Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας ιός ή ένα βακτήριο μπορεί να προκαλέσει έμμεσα την ελκώδη κολίτιδα. Το πεπτικό σύστημα παθαίνει φλεγμονή όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσπαθεί να παλέψει την εισβολή  παθογόνων μικροοργανισμών . Είναι επίσης πιθανό ότι η φλεγμονή μπορεί να προέλθει από μια αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού ενάντια στον εαυτό του χωρίς να αναγνωρίζεται κάποιο εμφανές παθογόνο αίτιο.
  •       Κληρονομικότητα.                                                                                                              Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε ελκώδη κολίτιδα, αν έχετε ένα γονέα ή αδελφό με την ασθένεια  έτσι οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι η γενετική κατάσταση μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ;
Η  ελκώδη κολίτιδα μπορεί να επηρεάσει περίπου τον ίδιο αριθμό γυναικών και ανδρών. Οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι:

  •      Ηλικία.                                                                                                                                      Η   ελκώδη κολίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά κυρίως προσβάλλει  συχνά τους ανθρώπους στην 2η και 3η δεκαετία της ζωής. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αναπτύξουν τη νόσο μέχρι την ηλικία των 50 η των 60.
  •      Φυλή ή εθνικότητα.                                                                                                                   Αν και οι λευκοί έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για την  ασθένεια , μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φυλή. Αν είστε της εβραϊκής καταγωγής, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.
  •      Οικογενειακό ιστορικό.                                                                                                          Είσαι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, εάν έχετε συγγενή, όπως ένα γονέα, αδελφό / ή παιδί, με την ασθένεια.
  •      Χρήση ισοτρετινοΐνη.   Η ισοτρετινοΐνη  είναι ένα ισχυρό φάρμακο  που μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ουλών, κυστικής ακμής ή ακμής που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Αν και αιτία και το αποτέλεσμα δεν έχει αποδειχθεί, μελέτες έχουν αναφέρει ανάπτυξη της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου με τη χρήση ισοτρετινοΐνης.
  •      Στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Παρόλο που αυτά τα φάρμακα - ιβουπροφαίνη  ναπροξένη , δικλοφενάκη , πιροξικάμη  και άλλα - δεν έχουν δείξει ότι προκαλούν ελκώδη κολίτιδα, μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια σημεία και συμπτώματα. Επιπλέον, αυτά τα φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν προυπάρχουσα ελκώδη κολίτιδα, και μπορεί να κάνουν την αρχική διάγνωση σας πιο δύσκολη.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΚΩΔΟΥΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑΣ;
Οι πιθανές επιπλοκές της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να είναι:

  •      Η σοβαρή αιμορραγία
  •      Η διάτρηση του παχέος εντέρου
  •      Η σοβαρή αφυδάτωση
  •      Η ηπατική νόσος
  •      Η οστεοπόρωση
  •      Η φλεγμονή του δέρματος, των αρθρώσεων και των οφθαλμών
  •      Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου
  •      Το τοξικό μεγακόλο
ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
ΠΟΙΟ ΓΙΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ;
Το πιο  πιθανό είναι να εξεταστείτε αρχικά από τον παθολόγο σας , τον γενικό γιατρό η τον οικογενειακό σας γιατρό. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι  έχετε ελκώδη κολίτιδα, αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό γαστρεντερολόγο.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομο και επειδή υπάρχουν συχνά πολλά θέματα που μπορεί να συζητηθούν, είναι μια καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες που θα  σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

  •      Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση.            Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος τι να ρωτήσετε, εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός  στη διατροφή σας.
  •      Σημειώστε οποιαδήποτε συμπτώματα που τυχόν έχετε,                                                      περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνεται άσχετα για το λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
  •      Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες,                                                                 μαζί βέβαια να τονίσετε κάποιες τυχόν  πρόσφατες αλλαγές ζωής.
  •      Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα,                                                                              καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής, που παίρνετε.
  •      Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο  μαζί, αν είναι δυνατόν.                        Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορείτε να θυμηθεί  κάτι που έχετε  ξεχάσει.

ΤΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ;

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων που θα κάνετε και θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί του. Ο κατάλογος από τις ερωτήσεις πρέπει να είναι από τις πιο σημαντικές προς  τις λιγότερο σημαντικές στην περίπτωση που ο χρόνος δεν φτάσει. Για την ελκώδη κολίτιδα, ορισμένα βασικά ερωτήματα που πρέπει να  ρωτήσετε το γιατρό σας είναι:

  • Ποια είναι η πιθανότερη αιτία των συμπτωμάτων μου;
  • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
  • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω; Για τις εξετάσεις αυτές απαιτείτε κάποια ειδική προετοιμασία; 
  • Είναι η κατάσταση αυτή προσωρινή ή μακροχρόνια; 
  • Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες, και ποιά θα προτείνατε;
  • Τι είδους παρενέργειες μπορεί να έχει αυτή η θεραπεία; 
  • Υπάρχουν  φάρμακα που θα πρέπει να αποφεύγονται; 
  • Τι είδους παρακολούθηση και φροντίδα χρειάζομαι; Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνω μια κολονοσκόπηση; 
  • Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αρχική αντιμετώπιση που μου προτείνουν; 
  • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα όλα μαζί; 
  • Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που δεν μπορώ να φάω από εδώ και πέρα; 
  • Θα είμαι σε θέση να συνεχίσω να δουλεύω; 
  • Μπορώ να κάνω   παιδιά; 
  • Υπάρχει αλλά ενναλακτικό φάρμακο σε σχέση με αυτό που μου έχουν συνταγογράφησει;
  • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Ποιες τοποθεσίες στο ίντερνετ μπορείτε να μου προτείνετε;

    Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε ετοιμαστεί να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να κάνετε κάνετε διευκρινιστικές ερωτήσεις για θέματα που δεν έχετε καταλάβει σε οποιαδήποτε στιγμή της συζήτησης σας.

    Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
    ;
    Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσει ορισμένα ερωτήματα. Να είστε  έτοιμος/η να απαντήσετε σε αυτά έτσι ώστε να κρατήσετε περισσότερο χρόνο για θέματα που σας προβληματίζουν θα θέλατε να συζητήσετε  μαζί του. Ο γιατρός σας μπορεί να ρωτήσει



    •      Πότε άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
    •      Τα συμπτώματά σας είναι συνεχή ή περιστασιακά;
    •      Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
    •      Έχετε κοιλιακό πόνο;
    •      Είχατε διάρροια; Πόσο συχνά;
    •      Έχετε χάσει πρόσφατα βάρος ;
    •      Μήπως είναι κάτι που βελτιώνει τα συμπτώματά σας;
    •      Είναι κάτι, πού επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;
    •      Είχατε   ποτέ προβλήματα με το ήπαρ, όπως ηπατίτιδα ή ίκτερο;
    •      Έχετε λάβει πρόσφατα ΜΣΑΦ; 
    •      Είχατε ποτέ οποιαδήποτε προβλήματα με τις αρθρώσεις, τα μάτια σας, δερματικά εξανθήματα ή πληγές, ή είχατε πληγές στο στόμα σας; 

    ΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;
    Ο γιατρός σας θα θέσει τη διάγνωση ελκώδη κολίτιδα μόνο αφού αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες για τα σημεία και τα συμπτώματα σας, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου του Crohn, της ισχαιμικής κολίτιδας, λοιμώξεις, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), εκκολπωματίτιδα και το καρκίνο  του παχέος εντέρου. Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις :



    •      Εξετάσεις αίματος.                                                                                                            Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε για τυχόν ύπαρξη αναιμίας ή λοίμωξης. Εξετάσεις που αναζητούν την παρουσία ορισμένων αντισώμάτων μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει για  εντοπιστεί το είδος της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σας, αλλά αυτές οι εξετάσεις δεν μπορούν να θέσουν σίγουρα τη διάγνωση.
    •      Δείγμα κοπράνων.                                                                                                           Η παρουσία  λευκών κυττάρων του αίματος στα κόπρανα   δείχνει ότι μπρεί να υπάρχει φλεγμονώδης νόσος, ενδεχομένως ελκώδη κολίτιδα. Αυτό το δείγμα μπορεί ακόμη    να βοηθήσει για  να αποκλειστούν άλλες διαταραχές, όπως αυτές που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης οφείλει να ελέγξει για μόλυνση του εντέρου κάτι που συμβαίνει πιο συχνά σε αυτούς που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα.
    •      Κολονοσκόπηση.                                                                                                          Αυτή η εξέταση επιτρέπει στο γιατρό σας  να δεί  ολόκληρο το παχύ έντερο σας, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό, εύκαμπτο, με φωτισμό στην άκρη και επιπλέον κάμερα σωλήνα . Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να λαβει μικρά δείγματα ιστού (βιοψία) για ιστοπαθογοανατομική ανάλυση. Μερικές φορές ένα δείγμα ιστού μπορεί να  βοηθήσει για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
    •      Εύκαμπτη σιγοειδοσκόπηση.                                                                                        Με αυτή τη εξέταση, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα λεπτό, εύκαμπτο, με φωτισμό και κάμερα στην άκρη σωλήνα για να εξετάσει το σιγμοειδές, το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου . Η εξέταση δεν αναγνωρίζει τυχόν  προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στο υπόλοιπο έντερο σας.
    •      Διάβαση με βαρίο.                                                                                                        Αυτή η εξέταση επιτρέπει στον γιατρό σας να αξιολογήσει ολόκληρο το παχύ έντερο σας με μια ακτινογραφία. Βάριο, ένα σκιαγραφικό εισάγεται στο παχύ έντερο με κλύσμα. Μερικές φορές, εισάγεται επίσης αέρας  Το  βάριο καλύπτει εσωτερικά την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου  δημιουργώντας μια σιλουέτα του ορθού, του παχέος εντέρου   και ένα τμήματος του λεπτού εντέρου σας. Η εξέταση αυτή εκτελείται συνήθως μόνο όταν  μια κολονοσκόπηση δεν είναι εφικτό να γίνει για διάφορους λόγους.
    •      Απλή ακτινογραφία κοιλίας                                                                                       Μια απλή ακτινογραφία της κοιλιακής χώρας μπορεί να γίνει για να αποκλείσει τοξικές καταστάσεις μεγακόλου ή διάτρησης, εφόσον τα συμπτώματα είναι σοβαρά και υποδυκνύουν τις παραπάνω παθήσεις.
    •      Αξονική τομογραφία.                                                                                                       Αξονική τομογραφία  κοιλιάς ή της λεκάνη σας μπορεί να γίνουν εφόσον ο γιατρός σας υποψιάζεται μία επιπλοκή από ελκώδη κολίτιδα ή φλεγμονή του λεπτού εντέρου που θα μπορούσε να υποδηλώνει τη νόσο του Crohn.

    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ;
    Ο στόχος της θεραπευτικής αγωγής είναι να μειωθεί η φλεγμονή  που προκαλεί τα σημεία και τα συμπτώματα σας. Στις καλύτερες περιπτώσεις, αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μόνο στην ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά και στην μακροχρόνιας ύφεση. Η θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας είναι συνήθως είτε φαρμακευτική   ή χειρουργική επέμβαση.

    Οι γιατροί χρησιμοποιούν διάφορες κατηγορίες φαρμάκων που ενεργούν ενάντια στη φλεγμονή   με διαφορετικούς τρόπους. Αλλά ορισμένα φάρμακα που λειτουργούν καλά για μερικούς ασθενείς δεν μπορούν να λειτουργήσουν  καλά για   άλλους, οπότε μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι να βρεθεί ένα φάρμακο που να σας βοηθήσει. Επιπλέον, επειδή ορισμένα φάρμακα έχουν σοβαρές παρενέργειες, θα πρέπει να σταθμίσετε τα οφέλη και τους κινδύνους από κάθε θεραπεία.

    Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
    Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι συχνά το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Είναι:


    •      Σουλφασαλαζίνη  Η σουλφασαλαζίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας, αλλά έχει πολλές παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετο , διάρροια, αίσθημα καύσου και κεφαλαλγία. Μην παίρνετε αυτό το φάρμακο εάν είστε αλλεργικοί σε φάρμακα σουλφοναμιδών.
    •      Mesalamine , balsalazide  και olsalazine . Αυτά τα φάρμακα τείνουν να έχουν λιγότερες παρενέργειες από ό, τι έχει σουλφασαλαζίνη. Μπορείτε να τα λάβετε με  τη μορφή ταμπλέτας ή  με τη μορφή χρήση  υποθέτων ή κλυσμάτων, ανάλογα με την περιοχή του παχέος εντέρου σας που επηρεάζεται από την ελκώδη κολίτιδα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα συνδυασμό   δύο διαφορετικών μορφών, όπως από το στόμα και  κλύσμα ή υπόθετο. Η μεσαλαμίνη μπορεί να ανακουφίσει σημεία και συμπτώματα σε περισσότερο από 90 τοις εκατό των ατόμων με ήπια ελκώδη κολίτιδα. Άτομα με πρωκτίτιδα τείνουν να ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία με συνδυασμό με από του στόματος μεσαλαμίνη και τη χρήση υποθέτων. Για την αριστερά  κολίτιδα, ο συνδυασμός από του στόματος μεσαλαμίνης και κλυσμάτων μεσαλαμίνης φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα από ό, τι είτε ένας παράγοντας μόνο, εάν τα συμπτώματα είναι ήπια έως μέτρια.
    •      Κορτικοστεροειδή. Τα κορτικοστεροειδή μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής, αλλά έχουν πολλές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης του βάρους, της υπερβολικής τριχοφυΐας στο πρόσωπο, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη τύπου 2,της οστεοπόρωσης και αυξημένης ευπάθειας σε λοιμώξεις. Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως κορτικοστεροειδή μόνο αν έχετε μέτρια έως σοβαρή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες. Τα κορτικοστεροειδή δεν είναι για μακροχρόνια χρήση και  γενικά χρησιμοποιύνται για μια περίοδο τριών έως τεσσάρων μηνών.

           Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, ως μέσο για την πρόκληση ύφεσης. Για παράδειγμα, τα κορτικοστεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με ανοσοκατασταλτικά για να προκαλέσουν ύφεση, ενώ τα ανοσοκατασταλτικά για να διατηρήσουν την ύφεση. Περιστασιακά, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει βραχυπρόθεσμα χρήση κλυσμάτων στεροειδών για τη θεραπεία του κατώτερου παχέος και του πρωκτού

Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή, αλλά είναι επίσης στόχος το ανοσοποιητικό σας σύστημα και όχι η ίδια αντιμετώπιση της φλεγμονής. Επειδή  τα ανοσοκατασταλτικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η βλάβη στο πεπτικό σύστημα προκαλείται από μια ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σας σε μια εισβολή ενός  ιού ή βακτηρίου στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου. Καταστάλεντας αυτή την απάντηση, μειώνεται επίσης και η φλεγμονή. Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είναι:

  •      Αζαθειοπρίνη και μερκαπτοπουρίνη. Επειδή  η  αζαθειοπρίνη και η μερκαπτοπουρίνη κάνουν   2-3 μήνες ή και περισσότερο χρόνο  για να αρχίσουν να δρούν - συνδυάζονται αρχικά με κορτικοστεροειδή, αλλά με την πρόοδο του χρόνο αποκτούν αυτόνομη δράση και όφελος από τη θεραπεία.
       Οι παρενέργειες μπορεί να είναι αλλεργικές αντιδράσεις, καταστολή του μυελού των οστών, λοιμώξεις, και φλεγμονή του ήπατος  ή του παγκρέατος. Υπάρχει επίσης ένας μικρός κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου με αυτά τα φάρμακα. Εάν παίρνετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να παρακολουθεί στενά  από  το γιατρό σας και να κάνετε τακτικά εξετάσεις αίματος για να προληφτούν τυχόν παρενέργειες. Εάν είχατε καρκίνο, συζητήστε το με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτά τα φάρμακα.
  •      Cyclosporine. Αυτό το ισχυρό φάρμακο προορίζεται κανονικά για ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται καλά σε άλλα φάρμακα ή είναι ένα βήμα πριν την χειρουργική επέμβαση  λόγω της σοβαρότητας της ελκώδους κολίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυκλοσπορίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθυστερήσει την χειρουργική επέμβαση μέχρι ο οργανισμός να  δυναμώσει και να μπορέσει να ανεχθεί την όλη επέμβαση Επίσης  χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των σημείων και των συμπτωμάτων μέχρι λιγότερο τοξικά φάρμακα να αρχίσουν να δρούν. Η δράση της κυκλοσπορίνης αρχίζει σε μία ή δύο εβδομάδες, αλλά επειδή έχει   τη τάση  για σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής βλάβης  ακόμη και θανατηφόρων λοιμώξεων, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας. Υπάρχει επίσης ένας πολύ μικρός κίνδυνος καρκίνου με αυτά τα φάρμακα, έτσι ενημερώσετε το γιατρό σας αν είχατε στο παρελθόν καρκίνο.
  •      Infliximab   Αυτό το φάρμακο απευθύνεται σε ασθενείς  με μέτρια έως σοβαρή ελκώδη κολίτιδα οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται ή δεν μπορούν να ανεχθούν άλλες θεραπείες. Λειτουργεί εξουδετερώνοντας μια πρωτεΐνη που παράγεται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα  και είναι γνωστό ως παράγοντας νέκρωσης όγκου (TNF).Το Infliximab βρίσκει το TNF στο αίμα σας και το εξουδετερώνει  πριν προκαλέσει φλεγμονή στον εντερικό σωλήνα σας.
Μερικοί άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια,  ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως επίσης ασθενείς  με καρκίνο ή με ιστορικό καρκίνου δεν μπορούν να λάβουν  infliximab. Το φάρμακο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης, ιδίως της φυματίωσης και απαναζωπύρωση του ιού της ηπατίτιδας, και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αιματολογικές διαταραχές ακόμη και για καρκίνο. Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν μια δερματική δοκιμασία για φυματίωση πριν από τη έναρξη θεραπείας με infliximab.

       Επίσης, επειδή το infliximab περιέχει πρωτεΐνες ποντικού, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους - αντιδράσεις που μπορεί να καθυστερήσουν από ημέρες μέχρι  εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Από τη στιγμή που ξεκινά μια θεραπεία πρέπει το infliximab να συνεχίζεται συχνά ως μακροχρόνια θεραπεία, αν και η αποτελεσματικότητά του ενδεχομένως μειώνεται με  την πάροδο του χρόνου.

Επιθέματα νικοτίνης Αυτές τα επιθέματα  του δέρματος - το ίδιο είδος που χρησιμοποιείται για τη διακοπή του καπνίσματος - φαίνεται να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τις εξάρσεις της ήπιας ελκώδης κολίτιδας για μερικούς ανθρώπους. Πώς δρούν τα  επιθέματα νικοτίνης  δεν είναι ακριβώς σαφές, αλλά  τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν  ότι η ανακούφιση είναι καλύτερη από άλλες θεραπείες αμφισβητείται μεταξύ των ερευνητών. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε αυτή τη θεραπεία. Ένα πράγμα  είναι σαφές,  ότι η συνολικός   κίνδύνος  για την υγεία από το κάπνισμα υπερτερεί κατά πολύ από κάθε δυνητικό όφελος πού η νικοτίνη μπορεί να παράσχει, έτσι ώστε  οι ασθενείς να μην αρχίσουν το κάπνισμα για την αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας.

Άλλα φάρμακα
Εκτός από τον έλεγχο της φλεγμονής, μερικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσούν στην ανακούφιση των σημείων και των συμπτωμάτων σας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ελκώδους κολίτιδας σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες  θεραπείες:
  •      Τα αντιβιοτικά Σε  άτομα με ελκώδη κολίτιδα που κάνουν πυρετό είναι πιθανό να δοθούν αντιβιοτικά για να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τον έλεγχο των λοιμώξεων.
  •      Αντιδιαρροικά Ένα συμπλήρωμα ινών όπως σκόνη psyllium   μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση σημείων και συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας διάρροιας, προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα σας. Για πιο σοβαρή διάρροια, η λοπεραμίδη   μπορεί να είναι αποτελεσματική. Χρησιμοποιήστε ωστόσο αντι-διαρροϊκά φάρμακα με μεγάλη προσοχή, επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο τοξικού μεγακόλου.
  •      Αναλγητικά. Για ήπιος πόνο , ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ακετομιφαίνη . Μην χρησιμοποιείτε στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως την ασπιρίνη, η την ιβουπροφαίνη ,την  ναπροξένη  κ.α. Αυτά είναι πιθανόν να χειροτερέψουν  τα συμπτώματα σας.
  •      Τα συμπληρώματα σιδήρου. Αν έχετε χρόνια εντερική αιμορραγία, μπορεί να αναπτύξετε σιδηροπενική αναιμία. Λαμβάνοντας συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να βοηθηθείτε όσο αφορά την αποκατάσταση των επιπέδων σιδήρου σας στα φυσιολογικά επίπεδα και ελάτωση της αναιμίας από τη στιγμή που η αιμορραγία έχει σταματήσει.
Χειρουργική
Εάν η διατροφή , οι αλλαγές του τρόπου ζωής, η θεραπεία με φάρμακα ή άλλες θεραπείες δεν σταματήσουν τα  σημεία και τα συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να θεραπεύσει  συχνά την ελκώδη κολίτιδα. Αλλά αυτό συνήθως σημαίνει την αφαίρεση του συνόλου όλου  σχεδόν του παχέος εντέρου και του ορθού σας . Στο παρελθόν, μετά από αυτήν την χειρουργική επέμβαση οι ασθενείς θα έφεραν ένα μικρό σάκο πάνω από ένα άνοιγμα στην κοιλιά τους (ειλεοστομία) για  να συλλέγει τα κόπρανα. Αλλά μια επέμβαση που ονομάζεται ειελεοπρωκτική αναστόμωση εξαλείφει την ανάγκη να φέρουν τον σάκο. Αντ 'αυτού, ο χειρουργός σας κατασκευάζει ένα σάκο από το τέλος του λεπτού εντέρου σας. Η θήκη αυτή επισυνάπτεται στη συνέχεια απευθείας στον πρωκτό σας. Αυτό σας επιτρέπει να απομακρύνονται  τα κόπρανα με  περισσότερο φυσιολογικό ρυθμό, αν και μπορεί να έχετε πιο συχνές κενώσεις του εντέρου και τα κόπρανα να είναι πιο μαλακά ή υγρά επειδή δεν υπάρχει το παχύ έντερο για να απορροφήσει το νερό.

Εάν  πρέπει  να κάνετε τη χειρουργική επέμβαση, ρωτήστε το γιατρό σας αν μια ειλεοστομία ή ειλεοπρωκτική αναστόμωση  είναι κατάλληληγια εσάς. Μεταξύ 25 και 40 τοις εκατό των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα τελικά  χρειάζεται να κάνει  την χειρουργική επέμβαση.

Εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες με ελκώδη κολίτιδα μπορεί να έχουν  συνήθως επιτυχής κύηση, ειδικά αν μπορούν να διατηρήσουν την ασθένεια σε ύφεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχει μια μικρή αύξηση του κινδύνου πρόωρου τοκετού και τα μωρά να έχουν χαμηλό σωματικό βάρος στη γέννα. Στην ιδανική περίπτωση, καλύτερα να μείνετε  έγκυος ενώ  είστε σε σε ύφεση. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να μην ενδείκνυται για χρήση κατά την κύηση, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καθώς και των παρενεργειών  ορισμένων φαρμάκων μπορεί να συνεχίζονται και μετά τη διακοπή τους. Συζητήστε με το γιατρό σας για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε την ασθένειά σας πριν την σύλληψη. Εάν σταματήσετε ορισμένα φάρμακα, τα αποτελέσματά τους μπορεί να αργοπορήσουν. Υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ελκώδη κολίτιδα στους απογόνους σας, αν η σύντροφός σας δεν έχει ελκώδη κολίτιδα είναι λιγότερο από το 5 τοις εκατό.

ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ;
Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε αβοήθητοι όταν αντιμετωπίζετε την ελκώδη κολίτιδα. Αλλά οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας και έτσι να επιμηκύνει το χρόνο ανάμεσα στις εξάρσεις.

Διατροφή
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι μπορεί κάτι πού  τρώτε  να  προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Αλλά ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης της ασθένειας σας. Είναι μια καλή ιδέα να δοκιμάσετε την κατάργηση από τη διατροφή σας κάτι που θεωρητικά φαίνεται να χειροτερεύει τα σημεία και τα συμπτώματα σας . Εδώ είναι μερικές προτάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν:

  •      Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η διάρροια, ο κοιλιακός πόνος και  το  φούσκωμα μειώνεται όταν περιορίζετε ή σταματάτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη - δηλαδή, το σώμα σας δεν μπορεί να χωνέψει το σάκχαρο του γάλακτος (λακτόζη) που βρίσκεται σε γαλακτοκομικά τρόφιμα. Αν ναι, προσπαθήστε να γάλατα που είναι ενισχυμένα με το ένζυμο της  λακτάσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να σταματήσετε τελείως τα γαλακτοκομικά τρόφιμα. Αν χρειάζεστε βοήθεια, ένας έγκυρος  διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μια υγιή διατροφή που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Λάβετε υπόψη  όμως ότι με τον περιορισμό πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων , θα πρέπει  να  βρείτε άλλες πηγές ασβεστίου, όπως τα συμπληρώματα ασβεστίου.
  •      Πειραματιστείτε με τη λήψη φυτικών ινών. Για τους τους περισσότερους ανθρώπους, μια δίαιτα υψηλή  σε φυτικές ίνες, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά όπως επίσης και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής. Αλλά αν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι ίνες μπορεί να σας προκαλέσουν διάρροια, πόνος και να χειροτερέψουν την παραγωγή αερίων. Αν τα ωμά φρούτα και λαχανικά σας ενοχλούν, δοκιμάστε να τα φάτε στον ατμό, στην κατσαρόλα ή βράστε τα. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν από την προσθήκη σημαντικών ποσοτήτων φυτικών ινών στη διατροφή σας.
  •      Αποφύγετε προβληματικές τροφές . Αποφύγετε τροφές που φαίνεται να χειροτερεύουν τα συμπτώματα σας. Αυτές μπορεί να είναι "αερούχες" τροφές, όπως τα φασόλια, το λάχανο , το μπρόκολο, τα άγουρα φρούτα και καρπούς, το ποπ κορν, το αλκοόλ, την καφεΐνη, και τα ανθρακούχων ποτά.
  •    Τρώτε μικρά γεύματα. Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε καλύτερα τρώγοντας πέντε ή έξι μικρά γεύματα αντί για δύο ή τρία μεγαλύτερα.
  •      Πίνετε άφθονα υγρά. Προσπαθήστε καθημερινά να πίνετε άφθονα υγρά . Είναι καλύτερα να πίνετε νερό . Το αλκοόλ και  τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη διεγείρουν το εντέρο σας και έτσι μπορεί να χειροτερέψει τη διάρροια, ενώ τα αεριούχα ποτά συχνά παράγουν αέρια.
  •      Ρωτήστε αν χρειάζεται να πάρετε πολυβιταμίνες. Επειδή η ελκώδη  κολίτιδα μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα της απορροφήσης   θρεπτικών συστατικών  από τη διατροφή σας, που   μπορεί να περιοριστεί,  τα συμπληρωμάτα βιταμινών και ανόργανων ουσιών μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό με θρεπτικά συστατικά που σας λείπουν. Όμως δεν παρέχουν βασικές πρωτεΐνες όπως και θερμίδες, και έτσι δεν πρέπει να αποτελούν υποκατάστατα για τα γεύματα.
  •      Συζητήστε με έναν διαιτολόγο. Αν αρχίσετε να χάνετε βάρος ή η διατροφή σας έχει γίνει πολύ περιορισμένη, μιλήστε με ένα εγκεγκριμένο διαιτολόγο .

Άγχος
Αν και  το στρες δεν προκαλεί φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μπορεί να σας χειροτερέψει τα σημεία και τα συμπτώματα σας και να  προκαλέσει εξάρσεις της νόσου. Αγχωτικά γεγονότα μπορεί να ποικίλουν  από από απλές ενοχλήσεις μέχρι μια μετακόμιση, μια  απώλεια θέσης εργασίας ή το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Όταν είστε σε κατάσταση στρες, η κανονική διαδικασία της πέψης επηρεάζεται με αποτέλεσμα  το στομάχι σας να αδειάζει πιο αργά και να εκκρίνει περισσότερα οξέα. Το στρες μπορεί επίσης να επιταχύνει ή να επιβραδύνει τη δίοδο από τον εντερικό σωλήνα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στο ιδιο τον εντερικό ιστό .

Αν και δεν είναι πάντοτε δυνατό να αποφύγετε το άγχος, μπορείτε να μάθετε τρόπους για να το διαχειριστείτε καλύτερα. Ορισμένες από αυτές είναι:

  •      Άσκηση. Ακόμη και ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, να ανακουφίσει την κατάθλιψη και να  ομαλοποίησει την εντερική λειτουργία . Συζητήστε με το γιατρό σας  όσο αφορά  ένα πρόγραμμα άσκησης που  να είναι κατάλληλο για σας.
  •      Βιοανάδραση. Αυτή η τεχνική μείωσης του στρες σας βοηθά να μειώσετε την ένταση των μυών και να μειώσετε τους παλμούς της καρδιάς σας με τη βοήθεια μιας μηχανής βιοανάδρασης. Σας διδάσκονται πώς να κάνετε μόνοι σας αυτές τις αλλαγές. Ο στόχος είναι να σας βοηθήσει να είστε σε  μια χαλαρή κατάσταση, έτσι ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε πιο εύκολα και αποτελεσματικά το στρες.Η βιοανάδραση διδάσκεται συνήθως σε νοσοκομεία και σε ιατρικά κέντρα.
  •      Οι τακτικές χαλάρωσης και ασκήσεις αναπνοής. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του στρες είναι να εκτελέσετε ασκήσεις χαλάρωσης και   αναπνοής. Μπορείτε να πάρετε μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού ή να κάνετε πρακτική στο σπίτι με βιβλία, CD ή DVD.
  •       Ύπνωση.Η ύπνωση μπορεί να μειώσει το κοιλιακό άλγος και το φούσκωμα. Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματία; μπορεί να σας διδάξει πώς να μπείτε σε μια χαλαρή κατάσταση.
  •      Άλλες τεχνικές. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας βρίσκοντας λίγη ώρα κάθε ημέρα για κάποια δραστηριότητα που τη βρίσκετε  χαλαρωτική - ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας, παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή ή απλά κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο. 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ;
Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως   ελκώδης κολίτιδα ή νόσο του Crohn, έχουν χρησιμοποιήσει κάποια μορφή εναλλακτικών ή συμπληρωματικών θεραπειών. Οι παρενέργειες και η αναποτελεσματικότητα των συμβατικών θεραπειών μπορεί να είναι μεταξύ των λόγων για την αναζήτηση εναλλακτικής φροντίδας.

Η πλειοψηφία αυτών των θεραπειών αυτών δεν είναι εγκεκριμένες. Οι εταιρίες που τα κατασκευάζουν ισχυρίζονται  ότι οι θεραπείες τους είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές, αλλά δεν χρειάζονται να το αποδείξουν. Διότι ακόμη και τα φυσικά βότανα μπορεί να έχουν παρενέργειες και να προκαλέσουν επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις, ενημερώστε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιεσδήποτε εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που να έχουν καλές αποδείξεις για τη χρήση τους στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, αλλά μερικές   μπορεί τελικά να αποδειχθούν επωφελείς και είναι:

  •      Τα πρεβιοτικά. Πρώιμη έρευνα δείχνει ότι τα πρεβιοτικά - φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, όπως οι αγκινάρες - μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας.Τα  πρεβιοτικά αποτελούν   ευεργετική  πηγή ενέργειας για τα εντερικά βακτήρια.
  •      Τα προβιοτικά. Επειδή τα  βακτήρια του εντέρου εμπλέκονται στην ελκώδη κολίτιδα, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η προσθήκη περισσότερων από τα ευεργετικά βακτήρια (προβιοτικά) που βρίσκονται κανονικά στο έντερο μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ασθένειας.
  •      Ιχθυέλαιο. Το ιχθυέλαιο ενεργεί ως αντιφλεγμονώδες, και μια μελέτη που περιελάμβανε μεγάλες δόσεις ιχθυελαίου - 15 ή περισσότερες κάψουλες την ημέρα - δείχνει ένα ενδεχόμενο όφελος, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί ολοκληρωτικά.
  •      Αλόη βέρα. Ενώ μια μικρή έρευνα  διαπιστώσε όφελος με τη λήψη  γέλης αλόης βέρας καθημερινά, τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι ισχυρά.
  •      Βελονισμος. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο βελονισμός  είναι προς όφελος των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελονών στο δέρμα, που μπορεί να διεγείρουν την απελευθέρωση φυσικών παυσίπονων του οργανισμού.

Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε μια εναλλακτική θεραπεία, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας, έτσι ώστε αυτός ή αυτή μπορεί να σας ενημερώσει για τυχόν αλληλεπιδράσεις. Μπορείτε επίσης να διαπιστώσετε εάν μια συγκεκριμένη θεραπεία έχει μελετηθεί σε αξιόπιστες μελέτες, αναζητώντας στο ίντερνετ κάποια ιστοσελίδα  της.

ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ;
Η ελκώδη κολίτιδα δεν επηρεζει μόνο το  σώμα αλλά και το συναίσθημα Αν τα σημεία και τα συμπτώματα  είναι σοβαρά, η ζωή σας μπορεί να περιστρέφεται γύρω από μια συνεχή ανάγκη να τρέχετε στην τουαλέτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε το σπίτι. Όταν το κάνετε, μπορεί να ανησυχείτε για ένα ατύχημα, και αυτό το άγχος χειροτερεύει τα συμπτώματα σας.

Ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια, το φούσκωμα και ο κοιλιακός πόνος μπορεί να σας εμποδίζουν να είστε σε δημόσιο χώρο. Μπορείτε επίσης να αισθάνεστε ότι παρεμποδίζεστε από διαιτητικούς περιορισμούς ή αισθάνεστε αμηχανία από τη φύση της νόσου σας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες - απομόνωση, αμηχανία και άγχος - μπορεί να μεταβάλουν σημαντικά τη ζωή σας. Μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Ομάδες υποστήριξης

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικοιωθείται με τον έλεγχο της νόσου είναι να μάθετε όσο το δυνατό  περισσότερες πληροφορίες για την ελκώδη κολίτιδα. Υπάρχει ο σύλλογος πασχόντων από ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn .Ο γιατρός, η νοσοκόμα ή ο διαιτολόγος μπορεί να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες.
Συμβουλευτική
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να συμβουλευτούν έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τη συναισθηματική αστάθεια  που μπορεί να προκαλέσει. Ρωτήστε το γιατρό σας για την παραπομπή, αν νομίζετε ότι η παροχή συμβουλών μπορεί να είναι χρήσιμη για σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: