Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:iliadismarios@gmail.com
blog:iliadismarios.blogspot.com
Σήμερα θα απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις:
Τι είναι το οπισθοστερνικό κάψιμο;
Ποια είναι τα συμπτώματα του οπισθοστερνικού καψίματος;
Ποια είναι τα αίτια του οπισθοστερνικού καψίματος;
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για παλινδρόμηση οξέος;
Ποιες είναι οι επιπλοκές του οπισθοστερνικού καψίματος;
Πως αντιμετωπίζεται το οπισθοστερνικό κάψιμο;
Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής σας;
Τι μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟ ΚΑΨΙΜΟ;
Η καούρα πίσω από το στέρνο είναι μια αίσθηση καψίματος στο στήθος σας, ακριβώς πίσω από το στέρνο σας. Το οπισθοστερνικό κάψιμο είναι συχνά χειρότερο μετά από σκύψιμο η απότομη κίνιση.
Η περιστασιακή καούρα είναι συχνή και δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν τη δυσφορία από τη καούρα με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και με αντιόξινα φάρμακα που πέρνουν μόνοι τους από το φαρμακείο.
Όταν η καούρα είναι συχνότερη και επηρεάζει την καθημερινή ρουτίνα σας μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα κάτι πιο σοβαρό που απαιτεί βοήθεια από έναν γιατρό.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΠΙΣΟΣΤΕΡΝΙΚΟΥ ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ
Τα συμπτώματα της καούρας είναι:
- Ένας καυστικός πόνος στο στήθος που συνήθως εμφανίζεται μετά από το φαγητό αλλά μπορεί να εμφανιστεί και κατά τη νύκτα
- Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται κατά την κατάκλιση ή της απότομη κίνιση.
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Ζητήστε αμέσως βοήθεια εάν εμφανίσετε σοβαρό πόνο στο στήθος, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα σημεία και συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στη γνάθο η στο χέρι. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής.Αφού αποκλειστεί καρδιακό πρόβλημα επισκεφτείτε τον γαστρεντερολόγο σας.
ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟΥ ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ;
Η καούρα συμβαίνει όταν το γαστρικό οξύ παλινδρομεί(ανεβαίνει από το στομάχι σας) στον οισοφάγο σας.
Κανονικά, όταν καταπίνετε, ο κατώτερος οισοφαγικός σας σφιγκτήρας- μια κυκλική ζώνη μυών γύρω από το κάτω μέρος του οισοφάγου σας - χαλαρώνει για να επιτρέψει την προώθηση τροφών και υγρών στο στομάχι σας. Τότε κλείνει ξανά.
Ωστόσο, εάν ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας χαλαρώνει ασυνήθιστα ή αποδυναμωθεί, το στομαχικό οξύ μπορεί να ρέει πίσω μέχρι να οισοφάγο σας, προκαλώντας καούρα. Η παλινδρόμηση είναι χειρότερη όταν είστε λυγισμένος μπροστά ή ξαπλωμένος.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ;
Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσου σε ορισμένα άτομα, μεταξύ των οποίων είναι:
- Αλκοόλ
- Μαύρο πιπέρι
- Σοκολάτα
- Καφές
- Λιπαρά τρόφιμα
- Τηγανητά τρόφιμα
- Κέτσαπ
- Μουστάρδα
- Χυμός ξυνού πορτοκαλιού
- Μέντα
- Αναψυκτικά
- Σάλτσα ντομάτας
- Ξίδι
Η καούρα που συμβαίνει συχνά και επηρεάζει την καθημερινή ρουτίνα σας λέγεται ότι είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Η θεραπεία της ΓΟΠΝ μπορεί να απαιτήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, και, περιστασιακά χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες.Η ΓΟΠΝ(γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν η καούρα σας γίνεται πιο συχνή ή δεν ανταποκρίνεται πλέον στην θεραπεία με απλά αντιόξινα φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν καούρα σας είναι πιθανό να είναι ένα σύμπτωμα της ΓΟΠΝ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΟΥ ΚΑΥΣΟΥΣ;
Υπάρχουν πολλά φάρμακα που είναι διαθέσιμα για την ανακούφιση από τον πόνο της καούρας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:
- Τα αντιόξινα που εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου και μπορούν να παρέχουν γρήγορη ανακούφιση.
- Τα φάρμακα για τη μείωση της παραγωγής οξέος. Τα λεγόμενα αναστολείς των Η2 υποδοχέων περιλαμβάνουν την σιμετιδίνη, την φαμοτιδίνη την νιζατιδίνη ή την ρανιτιδίνη. Οι H-2-αναστολείς δεν ενεργούν τόσο γρήγορα όπως τα αντιόξινα, αλλά παρέχουν μεγαλύτερη ανακούφιση.
- Τα φάρμακα που ελέγχουν την παραγωγή οξέος και θεραπεύουν το οισοφάγο. Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων μπλοκάρουν την παραγωγή οξέος και έτσι δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για τον κατεστραμμένο οισοφαγικό ιστό για να επουλωθεί. Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία με συνταγή γιατρού.
Μπορείτε να ανακουφιστείτε από την καούρα κάνοντας μικρές αλλαγές.Μπορείτε να προσπαθήσετε :
- Να διατηρείτε ένα υγιές βάρος.Η περίσσεια του λίπους ασκεί πίεση στην κοιλιά σας, ανεβάζει το στομάχι σας και προκαλεί παλινδρόμηση οξεός στον οισοφάγο σας. Αν το βάρος σας είναι καλό, κάνετε προσπάθεια για να το διατηρήσετε. Εάν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος, προσπαθήστε να χάσετε βάρος αργά και σταδιακά - να μην υπερβαίνει το 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα. Ρωτήστε το γιατρό σας για βοήθεια στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής απώλειας βάρους που θα λειτουργήσει θετικά και αποκλειστικά για σας.
- Αποφύγετε στενά και σφικτά ρούχα. Τα ρούχα που ταιριάζουν σφιχτά γύρω από τη μέση σας μπορεί να ασκήσουν πίεση στην κοιλιά σας και να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα.
- Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που προκαλούν καούρα. Ο καθένας γνωρίζει ποιά συγκεκριμένα τρόφιμα την προκαλούν, όπως πχ το αλκοόλ ή η σάλτσα ντομάτας. Αποφύγετε τρόφιμα που γνωρίζετε ότι θα προκαλέσουν καούρα σε σας.
- Τρώτε μικρότερα γεύματα. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής Προτιμήστε την κατανάλωση μικρότερων γευμάτων.
- Καθυστερείστε την κατάκλιση μετά από ένα γεύμα. Περιμένετε τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες μετά το φαγητό πριν την κατάκλιση ή τον ύπνο.
- Ανεβάστε το προσκέφαλο του κρεβατιού σας.
- Διακόψτε το καπνίσμα. Το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα να λειτουργήσει σωστά.
Η αγωνία και το άγχος μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της καούρας. Μερικές συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αγωνία και το άγχος. Αν καούρα σας επιδεινώνεται από την αγωνία και το άγχος, προσπαθείστε να τα μειώσετε με τα παρακάτω:
- Αρωματοθεραπεία.
- Την ελαφρά άσκηση, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο, αλλά αποφεύγετε την έντονη άσκηση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την καούρα.
- Ύπνωση.
- Ακρόαση μουσικής.
- Μασάζ.
- Διάφορες τεχνικές χαλάρωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου