Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:mariliad@otenet.gr blog:iliadismarios.blogspot.कॉम
Σήμερα θα απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις:
- Τί είναι η δυσκαταποσία και η δυσφαγία;
- Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσκαταποσίας, δυσφαγίας;
- Ποια είναι τα αίτια της δυσκαταποσίας-δυσφαγίας;
- Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για δυσφαγία-δυσκαταποσία;
- Ποιές είναι οι επιπλοκές της δυσφαγίας-δυσκαταποσίας;
- Τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε για να τεθεί η διάγνωση;
- Ποια είναι η αντιμετώπιση της δυσκαταποσίας-δυσφαγίας;
- Πια πρέπει να είναι η προσαρμογή της ζωής σας και η υποστήριξη που πρέπι να έχετε;
- Ποια πρέπει να είναι η πρόληψη για τη δυσκαταποσία-δυσφαγία;
Η περιστασιακή δυσκολία στην κατάποση συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία, και μπορεί να συμβεί μόνο όταν τρώτε πολύ γρήγορα ή δεν μασάτε αρκετά καλά την τροφή σας. Μια επίμονη δυσκολία στην κατάποση μπορεί να σημαίνει μια σοβαρή κατάσταση και να απαιτεί ιατρική θεραπεία.
Η δυσκολία στην κατάποση και η δυσφαγία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι αιτίες των δυσκολιών στην κατάποση και της δυσφαγίας ποικίλλουν, και 'ετσι η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία.
- Πόνος ενώ κατάποση (οδυνοφαγία)
- Αδυναμία κατάποσης
- Το αίσθημα ότι η τροφή κολλάει στο λαιμό , στο στήθος ή πίσω από το στέρνο.
- Εκροή υγρών από το στόμα
- Βραχνάδα
- Αναγωγές τροφών
- Καούρα πίσω από το στέρνο
- όξινες ερυγές
- Απροσδόκητη απώλεια βάρους
- Βήχας ή αίσθημα πνιγμού κατά την κατάποση
- Η έλλειψη προσοχής κατά τη διάρκεια των γευμάτων
- τέντωμα του σώματος κατά τη διάρκεια της σίτισης
- Η άρνηση να φάνε τρόφιμα από διαφορετική υφή
- Η παρατεταμένος χρόνος διατροφής (30 λεπτά ή περισσότερο)
- Προβλήματα στο θηλασμό
- Η εκροή τροφής η υγρών από το στόμα
- Βήχας ή αίσθημα πνιγμού κατά τη διάρκεια της σίτισης
- Ναυτία η εμετός κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
- Η αδυναμία συντονισμού αναπνοής με το φαγητό και το ποτό
- Η απώλεια βάρους ή βραδεία αύξηση του σωματικού βάρους ή της ανάπτυξης
- Περιοδικά πνευμονία
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
- Απόφραξη. Εάν παρεμπόδιση εμποδίζει την αναπνοή, καλέστε επείγουσα ιατρική βοήθεια αμέσως. Αν η δυσκολία στην κατάποση οφείλεται σε απόφραξη, πηγαίνετε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
- Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται. Ελαφρά ή περιστασιακή δυσκολία στην κατάποση συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Όμως, δυσκολία στην κατάποση η δυσφαγία μπορεί να οφείλεται σε ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, όπως καρκίνο του οισοφάγου. Επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας αν έχετε τακτικά δυσκολία στην κατάποση ή δυσφαγία ειδικά αν συνοδεύεται από απώλεια βάρους, παλινδρόμηση τροφής ή εμετό.
- Στα παιδιά. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα στην κατάποση, επικοινωνήστε με ένα παιδίατρο. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία των παιδιών με διαταραχές στη σίτιση και διαταραχές στη κατάποση(παιδογαστρεντερολόγο).
Όταν καταπίνετε, τη γλώσσα σας σπρώχνει την τροφή στο πίσω μέρος του φάρυγγα σας. Οι μύς συσπώνται γρήγορα για να την μετακινήσουν μέσω του φάρυγγα σας, την τροφή στην κορυφή του οισοφάγου σας. Στη συνέχεια, η τροφή μετακινείται πίσω από την τραχεία στον οισοφάγο σας, το σωλήνα που συνδέει το λαιμό με το στομάχι σας. Κυκλικές ζώνες μυών (σφιγκτήρες) στο επάνω και στο κάτω μέρος του οισοφάγου σας ανοίγουν και κλείνουν για να μεταφέρουν την τροφή,και παράλληλα να εμποδίσουν την παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος. Οι μύες του τοιχώματος του οισοφάγου συσπώνται για να προωθήσουν την τροφή προς το στομάχι σας.
Πότε υπάρχει πρόβλημα;
Δυσκολία στην κατάποση η δυσφαγία παρουσιάζεται όταν υπάρχει ένα πρόβλημα σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας κατάποσης.
Μια σειρά από καταστάσεις μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα με την κατάποση, και συνήθως ανήκουν σε μία από τις διάφορες βασικές κατηγορίες.
Οισοφαγική δυσφαγία
Η οισοφαγική δυσφαγία αναφέρεται στην αίσθηση ότι η τροφή κολλάει στη βάση του λαιμού η στο στήθος.Κοινές αιτίες οισοφαγικής δυσαφγίας είναι:
- Αχαλασία. Αυτό συμβαίνει όταν ο κάτω οισοφαγικός σφικτήρας δεν χαλαρώνει σωστά για να αφήσουν την τροφή να περάσει στο στομάχι . Επίσης οι μύες του τοιχώματος του οισοφάγου είναι συχνά αδύναμοι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση της τροφής που δεν έχει ακόμη αναμειχθεί με το περιεχόμενο του στομάχου, που φτάνει μέχρι το φάρυγγα η το στόμα.
- Ηλικία. Με την πρόοδο της ηλικίας, ο οισοφάγος τείνει να χάσει κάποια από τη δύναμη των μυών του όπως επίσης και το συντονισμό που απαιτείται για να ωθήσει την τροφή στο στομάχι . Ωστόσο, κάθε επίμονο πρόβλημα κατάποσης πρέπει να αξιολογηθεί από το γιατρό σας. Δεν είναι κατ 'ανάγκη ένα φυσιολογικό τμήμα της γήρανσης.
- Διάχυτος οισοφαγικός σπασμός. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πολλαπλές, υψηλής πίεσης, κακώς συντονισμένες συσπάσεις του οισοφάγου, συνήθως μετά την κατάποση.Ο διάχυτος οισοφαγικός σπασμός είναι μια σπάνια διαταραχή που επηρεάζει την ομαλή (ακούσια) σύσπαση των μυών του κάτω οισοφάγου. Οι συσπάσεις αυτές συχνά συμβαίνουν κατά διαστήματα, και μπορεί να χειροτερέψουν σε διάστημα ετών.
- Οισοφαγική ίνωση. Η στένωση του οισοφάγου(ίνωση) προκαλεί μεγάλα τμήματα της τροφής να μπλοκάρουν στον οισοφάγο. Η στένωση μπορεί να προκύψει από το σχηματισμό ουλής, που με την σειρά της δημιουργείται είτε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), είτε από όγκους.
- Όγκοι οισοφάγου. Η δυσκολία στην κατάποση η η δυσφαγία τείνει σταδιακά να χειροτερέψει όταν είναι παρόντες οισοφαγικοί όγκοι.
- Ξένα σώματα. Μερικές φορές, τρόφιμα, όπως ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ή ένα άλλο ξένο σώμα μπορεί να σφηνωθεί στο οισοφάγο . Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με κακές οδοντοστοιχίες και οι ανθρώποι που έχουν δυσκολία στο σωστό μάσημα της τροφής είναι πιο πιθανό να έχουν απόφραξη στον ανώτερο η κατώτερο οισοφάγο. Τα μικρά παιδιά μπορούν να καταπιούν μικρά αντικείμενα, όπως κέρματα ή κομμάτια από παιχνίδια,τα οποία μπορούν να σφηνωθούν.
- Δαχτυλίδι στον κατώτερο οισοφάγο. Υπάρχει μια λεπτή περιοχή στένωσης στο κατώτερο οισοφάγο που κατά διαστήματα μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην κατάποση κυρίως στερεών τροφών.
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Η βλάβη του οισοφάγου από παλινδρόμηση γαστρικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε σπασμό ή ουλή και στένωση του κατώτερου οισοφάγου καθιστώντας την κατάποση δύσκολη(δυσφαγία).
- Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα. Αυτή η κατάσταση,δημιουργείται από υπερπληθυσμό κυττάρων που ονομάζονται ηωσινόφιλα που εναποτείθονται στον οισοφάγο, και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία στην κατάποση. Μπορεί να σχετίζεται με κάποια τροφική αλλεργία, αλλά συχνά δεν βρίσκεται καμμιά αιτία.
- Το σκληρόδερμα. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη ιστού σαν ουλή, προκαλώντας ακαμψία και σκλήρυνση των τοιχωμάτων. Μπορεί να αποδυναμώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα , επιτρέποντας την παλινδρόμηση οξέος στον οισοφάγο και έτσι να προκαλέσει συμπτώματα και επιπλοκές παρόμοιες με αυτές της ΓΟΠΝ.
- Ακτινοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ίνωση του οισοφάγου, με αποτέλεσμα δυσκολία στην κατάποση και η δυσφαγία.
Ορισμένα προβλήματα που σχετίζονται με τα νεύρα και τους μυς μπορεί να αποδυναμώσουν τους μύες του φάρυγγα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την μετάβαση της τροφής από το στόμα στο φάρυγγα και στον οισοφάγο (παράλυση του φάρυγγα). Μπορεί να προκαλέσει, αίσθημα πνιγμονής ή έντονο βήχα στην προσπάθεια κατάποσης, ή υπάρχει η αίσθηση ότι η τροφή ή τα υγρά πηγαίνουν κάτω στους αεραγωγούς σας (τραχεία), ή μέχρι τη μύτη σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία. Οι αιτίες της στοματοφαρυγγική δυσφαγία μπορεί να είναι:
- Νευρολογικές διαταραχές. Ορισμένες διαταραχές, όπως το σύνδρομο μετα πολυομυελίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η μυϊκή δυστροφία και η νόσος του Πάρκινσον, μπορεί αρχικά να έχουν σαν πρώτο σύμπτωμα την στοματοφαρυγγική δυσφαγία.
- Νευρολογικές βλάβες. Αιφνίδιες νευρολογικές βλάβες, όπως το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάκωση του νωτιαίου μυελού, μπορούν να προκαλέσουν δυσκολία η αδυναμία στην κατάποση.
- Εκκόλπωμα του φάρυγγα. Σχηματίζεται ένας θύλακας που μπορεί και συγκεντρώνει τμήματα από τροφές στο φάρυγγα, συχνά ακριβώς πάνω από τον οισοφάγο σας, κάτι που οδηγεί σε δυσκολία στην κατάποση, γάργαρο ήχο , κακή αναπνοή, και επαναλαμβανόμενη προσπάθεια καθαρισμού με βήχα
- Καρκίνος. Ορισμένοι καρκίνοι και ορισμένες θεραπείες για καρκίνο μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση.
Δυσφαγία σε βρέφη και παιδιά
Οι πιο κοινές αιτίες δυσκαταποσίας σε βρέφη και παιδιά μπορεί να είναι:
- Αναπτυξιακά προβλήματα λόγω πρόωρου τοκετού ή χαμηλού βάρους γέννησης
- Διαταραχές του νευρικού συστήματος, όπως η εγκεφαλική παράλυση ή μηνιγγίτιδα
- Λυκοχειλία ή λυκόστομα
Ανεξήγητη δυσφαγία
Μερικές περιπτώσεις δυσφαγίας δεν έχει καμία ανατομική αιτία. Μερικές αιτίες ανεξήγητης δυσκαταποσίας η δυσφαγίας μπορεί να είναι οι εξής:
- Δυσκολία στη λήψη από του στόματος φαρμάκων. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταπιούν χάπια ή δισκία, έστω κι αν δεν έχουν άλλη δυσκολία στην κατάποση.
- Αίσθημα κόμβου στο λαιμό. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται την αίσθηση του ξένου σώματος ή μάζας στο λαιμό, όταν, στην πραγματικότητα, ούτε ξένο σώμα ούτε μάζα υπάρχει.Το άγχος ή έντονη συγκίνηση μπορεί να επιδεινώσει αυτή την αίσθηση. Πολλές φορές, η κατάσταση αυτή βελτιώνεται με το χρόνο.
- Η ηλικία. Λόγω της φυσικής γήρανσης και της φυσιολογικής φθοράς του οισοφάγου, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο δυσκολίας στη κατάποση. .
- Ο πρόωρος τοκετός. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων γαστρεντερικών διαταραχών, και αυτές μπορούν να προκαλέσουν δυσκολία στην κατάποση.
- Ορισμένες καταστάσεις υγείας. Άτομα με διαταραχές του νευρικού συστήματος είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν δυσκολίες στην κατάποση.
- υποσιτισμός και αφυδάτωση. Η δυσφαγία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για εσάς ώστε να λάβετε επαρκή τροφή και υγρά και να έχετε μια επαρκή θρέψη.Τα άτομα με δυσκολία στην κατάποση κινδυνεύουν από υποσιτισμό και την αφυδάτωση.
- Αναπνευστικά προβλήματα. Αν τροφή ή τα υγρά εισέρθουν στους αεραγωγούς σας (εισρόφηση) και προσπαθείσετε να καταπιείτε, δημιουργούνται αναπνευστικά προβλήματα ή λοιμώξεις , όπως συχνές εξάρσεις πνευμονίας ή άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
Ο γιατρός σας θα κάνει την κλασσική κλινική εξέταση και μπορεί να ζητήσει μια ποικιλία από εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία της δυσκολίας της κατάποσης .
Οι εξετάσεις που γιατρό σας ή ένας ειδικός μπορεί να ζητήσει είναι:
- Ακτινογραφία με βάριο. Για αυτόν τον έλεγχο, μπορείτε να πιείτε ένα διάλυμα με βαρίο.Ο παλτος με το βάριο καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου σας, επιτρέποντάς έτσι να σκιαγραφηθεί καλύτερα στις ακτινογραφίες. Ο γιατρός σας μπορεί να δει στη συνέχεια τυχόν αλλαγές στο σχήμα του οισοφάγου σας και μπορεί να αξιολογησει την μυϊκή δραστηριότητα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πεί να καταπιείτε μια στερεά τροφή ή ένα χάπι επικαλλυμένο με βάριο και να παρακολουθήσει τους μυς στο λαιμό σας, ενώ εσείς καταπίνετε ή να ψάξει για λεπτές μεταβολές στο οισοφάγο σας(βιντεοκινηματογραφία) ενώ το υγρό διάλυμα βαρίου, δεν μπορεί να το προσδιορίσει.
- Ενδοσκόπηση. Ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτισμένο στην άκρη μέσο (ενδοσκόπιο) περνάει κάτω από το φάρυγγα σας, έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να δει τον οισοφάγο σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κάνει μια εξέταση που ονομάζεται ινοοπτική ενδοσκοπική αξιολόγηση της κατάποση , η οποία χρησιμοποιεί ένα μικρό αναμμένο σωλήνα (εύκαμπτο λαρυγγοσκόπιο) που τοποθετείται στη μύτη. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό σας να δεί τι συμβαίνει όταν καταπίνετε.
- Μανομετρία οισοφάγου. Σε αυτή τη εξέταση, ένας μικρός λεπτός σωλήνας εισάγεται στον οισοφάγο σας και είναι συνδεδεμένος με καταγραφέα πίεσης. Αυτό επιτρέπει τη μέτρηση των μυϊκών συσπάσεων του οισοφάγου σας ενώ εσείς καταπίνετε
Στοματοφαρυγγική δυσφαγία
Για τη στοματοφαρυγγική δυσφαγία, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε ένα ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο ή νευρολόγο για περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις και σε γαστρεντερολόγο ή λογοθεραπευτή. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- Ασκήσεις. Ορισμένες ασκήσεις μπορεί να συμβάλουν στο συντονισμό των μυών της κατάποσης ή στον ερεθισμό των νεύρων που είναι υπεύθυνα για το αντανακλαστικό της κατάποσης.
- Τεχνικές εκμάθησης κατάποσης. Μπορείτε επίσης να μάθετε απλούς τρόπους για να τοποθετείτε τροφή στο στόμα σας ή να βάζετε το σώμα και το κεφάλι σας έτσι ώστε αυτό να σας βοηθήσει να καταπιείτε με επιτυχία.
Οισοφαγική δυσφαγία
Η θεραπευτική προσεγγίση της θεραπείας του οισοφάγου μπορεί να είναι:
- Διαστολές του οισοφάγου. Σε ένα σφιχτό κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα (αχαλασία) ή στένωση οισοφάγου, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ενδοσκόπιο με ένα προσαρμοσμένο ειδικό μπαλόνι για να τεντώσει απαλά και να διευρεύνει το εύρος του οισοφάγου σας ή να περάσει ένα εύκαμπτο σωλήνα ή σωλήνες και έτσι να διατείενει τον οισοφάγο .
- Χειρουργική. Για περιπτώσεις όγκων του οισοφάγου ή εκκόλπωμα του φάρυγγα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να ανοίξει η οισοφαγική πορεία.
- Φάρμακα. Η δυσκολία στην κατάποση η δυσφαγία που σχετίζεται με ΓΟΠΝ μπορεί να αντιμετωπιστεί με χορήγηση φαρμάκων από το στόμα έτσι ώστε να μειωθεί το γαστρικό οξύ ειδικά μετά μια διαστολή στένωσης. Μπορεί να χρειαστεί να λάβετε αυτά τα φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σοβαρή δυσφαγία
Αν η δυσκολία στην κατάποση σας εμποδίζει να τρώτε και να πίνετε επαρκώς, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει:
- Ειδικά διατροφικά διαλύματα. Αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και έτσι να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
- Σωλήνας σίτσισης. Σε σοβαρές περιπτώσεις δυσφαγίας, μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένας σωλήνας σίτισης που θα παρακάμψει το μέρος του μηχανισμού κατάποσης σας που δεν λειτουργεί κανονικά.
Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι εάν μιλήσετε με έναν σύμβουλο ή θεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στις επιπτώσεις των δυσκολιών της κατάποσης. Ή μπορείτε να βρείτε την ενθάρρυνση και την κατανόηση σε μια ομάδα υποστήριξης.
Αν και οι ομάδες υποστήριξης, δεν είναι για όλους, μπορούν να είναι καλές πηγές πληροφόρησης. Τα μέλη της ομάδας συχνά γνωρίζουν για τις πιο σύγχρονες θεραπείες και τείνουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου