/ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΦΑΣΕΩΝ 1 ΚΑΙ 2 ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ EURODIET ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΦΑΣΕΩΝ 1 ΚΑΙ 2 ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ EURODIET

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΦΑΣΕΩΝ 1 ΚΑΙ 2 ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ EURODIET;


Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει 3 θρεπτικά συστατικά: πρωτείνες, υδατάνθρακες και λιπίδια.
Μεταβολίζονται στο ήπαρ, στους μυς και στον λιπώδη ιστό, όπου καθορίζεται η μεταβολική τους μοίρα:

  • Οι πρωτείνες διασπώνται σε αμινοξέα , τα οποία μεταφέρονται στο ήπαρ και στους μύς. Περίσσεια αμινοξέων μπορεί να μεταβολιστεί σε κετονοσώματα στο ήπαρ.
  • Η γλυκόζη και τα λιπαρά οξέα μπορούν να παραχθούν από τα κετονοσώματα δια μέσου αρκετών μεταβολικών σταδίων
  • Οι υδατάνθρακες διασπώνται κυρίως σε γλυκόζη και μεταφέρονται τόσο στο ήπαρ όσο και στους μυς για να χρησιμοποιηθούν  ως ενέργεια η να αποθηκευτούν ως γλυκογόνο.Σε περίπτωση υπερβολικής πρόσληψης υδατανθράκων , η de novo  λιπογέννεση οδηγεί σε αποθήκευση λιπαρών οξέων και γλυκερόλης στο λιπώδη ιστό με τη μορφή (ενδογενών) τριγλυκεριδίων
  • Τα λιπίδια (διατροφικά τριγλυκερίδια) διασπωνται σε λιπαρά οξέα και γλυκερόλη στο ήπαρ και έπειτα αναδομούνταικαι αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό με τη μορφή (ενδογενών) τριγλυκεριδίων
Η υψηλή σε πρωτείνες διατροφή έχει αναπτυχθεί μέσα από τη γνώση που αντλούμε από κλινικές μελέτες σε ασθενείς που υποβάλλονται σε πλήρη νηστεία.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας , το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα υδατανθράκων , πρωτεινών και λιπιδίων προκειμένου να διατηρήσει όλες τις ζωτικές του λειτουργίες: Πρώτα , το γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στο ήπαρ και στους μύς διασπάται σε γλυκόζη.
Όταν εξαντληθούν τα αποθέματα γλυκογόνου , τα αμινοξέα και η γλυκερόλη που προέρχονται από την αποδόμηση των πρωτεινών(μύς) και των τριγλυκεριδίων(λίπη) αντίστοιχα , μετατρέπονται σε γλυκόζη(γλυκονεογέννεση). Η διάσπαση των μυικών πρωτεινών προκαλεί μια σταδιακή μείωση της  άλιπης σωματικής μάζας(μυική μάζα)
Μετά από 2 η 3 μέρες νηστείας μπαίνει σε λειτουργία ένας τρίτος μηχανισμός: η κέτωση. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα που προκύπτουν από την αποδόμηση των τριγλυκεριδίων διασπώνται σε κετονικά σώματα στο ήπαρ. Αυτά τα μόρια είναι λιπαρά οξέα μικρής αλύσου και χρησιμεύουν ως ενεργειακό υπόστρωμα για όλους τους ιστούς, συμπεριλαμβανόμενου του εγκεφάλου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΕΤΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ;
Τα κετονικά σώματα έχουν διπλή δράση:

  • Παρέχουν μεταβολική ενέργεια
Τα κετονικά σώματα καλύπτουν έως και το 80% των ενεργειακών αναγκών του εγκεφάλου, και δρουν ψυχοτονωτικά  επιφέροντας: αντικαταθλιπτικές επιδράσεις , περιστασιακή αίσθηση ευφορίας

  • Μειώνουν την όρεξη
Τα κετονικά σώματα- εκτός το ότι διεγείρουν το κέντρο κορεσμού στον υποθάλαμο, λειτουργούν ως φυσικός καταστολέας της όρεξης, συνήθως από την 3η μέρα της νηστείας.

Η δίαιτα Eurodiet κανονικής περιεκτικότητας σε πρωτείνες στη φάση 1 και 2 (500-800 kcal την ημέρα ) συνδυάζει : 

  • υψηλή πρόσληψη πρωτεινών (από 80 έως 100 mg την ημέρα)
  • χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων - μέγιστο 50 g (4 με 5 πακέτα την ημέρα και επιτρεπόμενα λαχανικά
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτείνες των προιόντων Eurodiet ,οι καθημερινές ανάγκες καλύπτονται (1,2 έως 1,5 gr ανά kg σωματικού βάρους).Η ελεύθερη λίπους σωματική μάζα διατηρείται σχεδόν ανέπαφη.
Η πρόσληψη υδατανθράκων περιορίζεται αυστηρά κάτω από τα 45-50 gr συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα επιτρέποντας την πτώση της ινσουλίνης/αύξηση της γλυκαγόνης.
Αυτό οδηγεί στη διάσπαση  των τριγλυκεριδίων σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και την παραγωγή κετονικών σωμάτων 
Ενώ μειώνεται η λιπώδης μάζα , οι ασθενείς δεν νιώθουν πείνα και επωφελούνται από τις ψυχοτονωτικές δράσεις των κετονοσωμάτων.
Ο έλεγχος της παρουσίας κετονωτικών σωμάτων στα ούρα είναι ένας καλός τρόπος ελέγχου εάν η δίαιτα τηρείται σωστά.
Αυτό μπορεί να γίνει με ειδικές ταινίες εμβύθισης Ketostix

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ /ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΗΠΑΡ;

Το αρχικό γεγονός είναι μια αλλαγή του μοριακού πηλίκου γλυκαγόνων/ινσουλίνης. Ο μεταβολισμός στο ήπαρ πρέπει να προσαρμοστεί στο θερμιδικό περιορισμό εφοδιάζοντας με ενέργεια άλλα όργανα.

Καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα γλυκαγόνου μετά από 12/24 ώρες δίαιτας πολύ χαμηλών υδατανθράκων , η περαιτέρω παραγωγή γλυκόζης εξαρτάται από τη γλυκονεογένεση από γαλακτικά οξέα και αμινοξέα(ώστε να εξασφαλιστούν υποστρώματα για το κύκλο του Krebs)
Τα λιπαρά οξέα υποβάλλονται σε μια σειρά μεταβολών και μετατοπίσεων για να παράγουν οξικά υποστρώματα για την παραγωγή κετονοσωμάτων(β-οξείδωση). Αυτό επιτρέπει στην καρδιά και τους σκελετικούς μύς πρωτίστως να χρησιμοποιούν τα κετονικά σώματα για ενέργεια , διατηρώντας έτσι τη λιγοστή γλυκόζη για χρήση στον εγκέφαλο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ/ΧΑΜΗΛΏΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΥΣ;
Κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας πολύ χαμηλών υδατανθράκων , τα ενεργειακά υποστρώματα των μυών είναι:
Ελεύθερα λιπαρά οξέα , κετονικά σώματα και αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας από τη διατροφή. Τα κετονικά και αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου από τη διατροφή. Τα κετονικά σώματα είναι προτιμότερα από τα λιπαρά οξέα , γιατί μεταφέρονται εύκολα από το πλάσμα και τις μιτοχονδριακές μεμβράνες ενώ τα περισσότερα λιπαρά οξέα απαιτούν καρνιτίνη για να εισχωρήσουν στα μιτοχόνδρια. Τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας υφίστανται απαμίνωση κατά προτίμηση με τρανσαμίνωση σε αλανίνη, γλουταμίνη, πυροσταφυλικό άλας και οξαλικό άλας προκειμένου να αποφύγουν την ενδογενή πρωτεόλυση.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ/ΧΑΜΗΛΏΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΛΙΠΩΔΗ ΙΣΤΟ;
Η έκλυση μεταβολικής ενέργειας , με τη μορφή λιπαρών οξέων, ελέγχεται από μια σύνθετη σειρά αλληλοσυνδεδεμένων κλιμακωτών αντιδράσεων που οδηγούν στην ενεργοποίηση της ορμονοευαίσθητης λιπάσης.
Τα γλυκαγόνα προσδένουν υποδοχείς της κυτταρικής επιφάνειας που συνδυάζονται με την ενεργοποίηση της αδενοκυκλικής λιπάσης κατά την πρόσδεση του συνδέτη. Τελικά αυτό οδηγεί στην ενεργοποίηση της ορμονοευαίσθητης λιπάσης.
Αυτό το ένζυμο υδρολύει τα λιπαρά οξέα από τα ανθρακικά  άτομα 1 η 3 των τριγλυκεριδίων. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι 3 μόρια ελεύθερων λιπαρών οξέων και ένα μόριο γλυκερόλης. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα φεύγουν από τα λιπώδη κύτταρα και μεταφέρονται σε άλλους ιστούς και η γλυκερόλη επιστρέφει μέσω του αίματος στο ήπαρ όπου μετατρέπεται στο γλυκολυτικό διαμεσολαβητή DHAP.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ/ΧΑΜΗΛΏΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ;
Τα νεφρά συμβάλλουν στη μεταβολική προσαρμογή της μειωμένης  θερμιδικής πρόσληψης. Η νεφρική γλυκονεογέννεση προσφέρει γλυκόζη από γαλακτικό , γλυκερόλη , γλουταμίνη, και αλανίνη
Στη διάρκεια μιας υποθερμιδικής δίαιτας , το νεφρό μπορεί να καταστεί μια σημαντική πηγή γλυκόζης για το αίμα , παράγοντας περίπου 45% της παρεχόμενης γλυκόζης. Το αζωτούχο παραπροιόν δεν είναι ουρία αλλά αμμωνία, η οποία συνδράμει στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας. Το νεφρό δύναται να προσαρμοστεί σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτείνες (1,3-1.3 gr/kgr/ημέρα) για περιορισμένο χρονικό διάστημα(<30 ημερών) χωρίς επιβλαβείς επιδράσεις σε υγιή άτομα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ/ΧΑΜΗΛΏΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ;
Χρησιμοποιώντας μια δίαιτα με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες , το αίσθημα της πείνας εξαφανίζεται μέσα σε 48 έως 72 ώρες. Η κετογέννεση χρειάζεται περίπου 2 ημέρες για να ξεκινήσει και να αρχίσει να παράγει κετονικά σώματα: ακετόνη , ακετυλοοξεικό οξύ, και υδροξυβουτυρικό οξύ.. Τα τελευταία διέρχονται του αίματο-εγκεφαλικού φραγμού όπου διατίθεται ως ενεργειακό υπόστρωμα. Επίσης ρυθμίζουν τους χημειοευαίσθητους εγκεφαλικούς νευρώνες να δρούν ως ενδογενούς παράγοντες κορεσμού.
Οι πρωτείνες ασκούν επίσης σημαντικές επιδράσεις στον κορεσμό στο επίπεδο της γαστρεντερικής οδού(υποδοχείς stretch και αμινοξέων).
Η πρόσληψη πρωτεινών προκαλεί την έκλυση χολοκυστοκυνίνης (ΧΚΚ) , γλυκαγόνων και εντεροστατίνης. Στη δημιουργία αυτού του αισθήματος κορεσμού μεσολαβούν τα πνευμονογαστρικά και ραχιαία νεύρα.
Μετά από 48/72 ώρες σε δίαιτα ο σχηματισμός ακετόνης δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας και ευφορίας όπως αναφέρουν πολλοί ασθενείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: