/ ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Απλή και εύκολη να ακολουθηθεί δεδομένου ότι η αύξηση των οργανικών κετονών μειώνει την αίσθηση της πείνας. Αυτή η διατροφή είναι η ιδανική εκκίνηση για μια σημαντική απώλεια βάρους.




ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ 1;

  • Γρήγορη απώλεια βάρους
Μπορεί να επιτευχθεί μια μέση απώλεια 3-4 εκατοστών στην περίμετρο της μέσης σε 10 ημέρες. Αυτό αυξάνει το κίνητρο του ασθενή και αποτρέπει την απογοήτευση που εμφανίζεται όταν η απώλεια βάρους είναι αργή.
  • Μείωση της αίσθησης πείνας
Η πείνα μειώνεται από την 3η μέρα λόγω της παραγωγής των οργανικών κετονών οι οποίες είναι φυσικοί και ισχυροί κατασταλτικοί παραγόντες της όρεξης.
  • Προστασία της άλιπης μάζας
Λόγω της βέλτιστης πρωτεινικής πρόσληψης , η απώλεια βάρους είναι ουσιαστικά από τη λιπώδη μάζα, συντηρώντας την άλιπη μάζα(μύς) και ειδικότερα το μύ της καρδιάς.
  • Αυξημένη συμμόρφωση
Ο ασθενής βιώνει τα πιο υψηλά επίπεδα ενέργειας και καλής διάθεσης /ευεξίας λόγω των ψυχο-τονωτικών ιδιοτήτων των κετονοσωμάτων και της πρόσληψης πρωτεινών υψηλής βιολογικής αξίας
  • Βελτιωμένη εντερική λειτουργία
Με την εξαφάνιση των φαινομένων ζύμωσης υπάρχει μια μείωση του μετεωρισμού και της δυσπεψίας.
  • Βελτιωμένη σιλουέτα
Η μορφή του σώματος βελτιώνεται ακόμη και όταν η απώλεια βάρους δεν είναι ακόμη σημαντική και αυτό γιατί η απώλεια  αφορά σχεδόν εξολοκλήρου λίπος.
  • Δερματικός τόνος
Λόγω της εγγυημένης παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, 12 βιταμινών και 11 ανόργανων αλάτων(25% της συνιστώμενης καθημερινής πρόσληψης ανά προιόν) καθώς και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στα προιόντα Eurodiet ,το δέρμα κρατά τον τόνο και την ελαστικότητα του ειδικά στο πρόσωπο.
  • Ευκολία χρήσης
Η επιλογή των τροφίμων είναι πολύ απλή. Τίποτε δεν χρειάζεται να ζυγιστεί. Στιγμιαία διάλυση της σκόνης στα σακίδια που είναι εύκολο να προετοιμαστούν ακόμη και στο γραφείο.. Είναι δύσκολο να γίνουν λάθη.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΦΑΣΕΩΝ 1 ΚΑΙ 2;
  • Απόλυτες: Είναι σπάνιες αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και να γίνουν σεβαστές.
  1. Παιδιά και έφηβοι που αυξάνονται ακόμη
  2. 'Ατομα κανονικού βάρους(ΒΜΙ<25)
  3. Ασθενείς με διατροφικές και διανοητικές διαταραχές(π.χ νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία, αλκοολισμός, κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών)
  4. Πορφυρία
  5. Νεφρική η οξεία ηπατική ανεπάρκεια(π.χ χρόνια ενεργός ηπατίτιδα)
  6. Ινσουλονοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
  7. Αιματολογικές ανωμαλίες, κακοήθης νόσος , οποιαδήποτε οξεία νόσος
  8. Καρδιαγγειακή η εγκεφαλοαγγειακή νόσος(σημαντική διαταρχή του καρδιακού ρυθμού, πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου-λιγότερο από 6 μήνες- ασταθής στηθάγχη, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, πρόσφατη αγγειακή ανεπάρκεια)
  • Σχετικές
  1. Ουρική αρθρίτιδα: Συστήνετε συνταγογράφηση προληπτικής αγωγής(αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, νερού είναι ενδεχομένως φαρμακευτική αγωγή)
  2. Νεφρολιθίαση: επιμείνετε σε μια ελάχιστη πρόληψη 2-3 λίτρων νερού την ημέρα
  3. Χολολιθίαση; είναι συχνά η αιτία δυσπεπτικών συμπτωμάτων κατα τη διάρκεια των πρώτων ημερών δίαιτας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να προταθεί ένα προιόν παροχέτευσης της χολής.
  4. Υπογλυκαιμικά φάρμακα η λήψη ινσουλίνης για βτον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη (τύπου 2). Πρέπει να ληφτεί υπόψιν  η διακοπή τους η η σημαντική μείωση τους
  5. Υποκαλιαμία: πρέπει να διορθωθεί πριν αρχίσει η φάση 1
  6. Αγωγή με διουρητικά(κίνδυνος υποκαλιαιμίας και ανωμαλίες καρδιακού ρυθμού0
  7. Ορθοστατική υπόταση
  8. Αλλεργία σε κάποια συστατικά η δυσανεξία (αυγό, γάλα, σόγια, ασπαρτάμη, γλουτένη)
ΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ;
Σπάνιες-μπορούν εύκολα να διορθωθούν
  • Δυσάρεστη (δύσοσμη )αναπνοή:Προκαλούμενη από κετοναιμία είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι λιπόλυσης και σχηματισμού κετονών. Προτείνετε τη χρήση ενός στοματικού ψεκασμού (χωρίς ζάχαρη) και αύξηση της πρόσληψης νερού για να αποβληθούν κετόνες μέσω των ούρων.
  • Δυσκοιλιότητα:είναι συχνότερη μεταξύ των ασθενών που καταναλώνουν ελάχιστα η καθόλου λαχανικά πλούσια σε ίνες η που πίνουν λίγο νερό. Συστήσετε ένα συμπλήρωμα ινών  (π.χ φλοιοί ψύλλιου) και αυξημένη πρόσληψη λαχανικών.
  • Κράμπες, ναυτία, ίλιγγος, κεφαλαλγία, κόπωση:Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα έλλειψης αλατιού(νατρίου), καλίου η μαγνησίου. Ελέγξτε τους ηλεκτρολύτες αίματος, αυξήστε την πρόσληψη νατρίου και διορθώστε πιθανή υποκαλιαιμία και υπομαγνησιαιμία
  • Ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως; αν συμβούν είναι πάντα αναστρέψιμες . Σχετίζονται με την προσαρμογή του σώματος στη σχετική πτώση της σύνθεσης των οιστρογόνων από τα λιποκύτταρα.
  • Ισχυρό αίσθημα πείνας:όχι συχνά αλλά είναι φυσιολογικό τις πρώτες τρείς ημέρες. Μπορεί να μειωθεί με την αύξηση της πρόσληψης λαχανικών από τη λίστα 1 και την προσθήκη ενός σακιδίου Eurodiet ανά ημέρα.
  • Αλλεργία:μπορεί να υπάρξουν αλλεργίες σε μερικές πρωτείνες(βλ σχετικές αντενδείξεις) η δυσανεξία έναντι π.χ ασπαρτάμης(φαινυλοκετονουρία)
  • Ευαισθησία στο κρύο , ξηροδερμία, τριχόπτωση:έλεγχος για πιθανό υποθυρεοειδισμό η έλλειψη βιταμινών και/η ΠΑΛΟ(πολυακόρεστα λιπαρά οξέα)
  • Ορθοστατική υπόταση:μπορεί να σχετίζεται με ίλιγγο , αίσθημα δυσφορίας η κόπωσης. Ελέγξτε αν τηρούνται οι οδηγίες πρόσληψης νερού και αλατιού. Δοκιμάστε  μια αύξηση της πρόσληψης υδατανθράκων στα 50-80 gr την ημέρα.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ;
Σήμερα η πρωτεινική διατροφή είναι η αποδοτικότερη μέθοδος απώλειας βάρους.
Η  συνταγογράφηση της θα πρέπει να ακολουθεί 2 βήματα

Η 1η ιατρική επίσκεψη
  • Ιατρικό ιστορικό
  1. Προηγούμενες παθήσεις: έλεγχος για αντενδείξεις
  2. Ιστορικό αύξησης βάρους:Από πότε; Πώς;
  3. Προηγούμενες προσπάθειες απώλειας βάρους,
  4. έλεγχος για διαταραχές σίτισης
  5. Κίνητρο: Γιατί θέλετε να χάσετε βάρος; Για ποιόν;
  • Φυσική εξέταση
  1. Πλήρης φυσική εξέταση συμπεριλαμβανόμενης της κοιλιακής εξέτασης κ.λ.π
  2. Μέγεθος οσφύος-μέσης, βάρος, βιοσύνθετη αντίσταση.
  • Αποκλεισμός αντενδείξεων ζητώντας έναν γενικό βιοχημικό έλεγχο(εάν δεν υπάρχουν πρόσφατες εξετάσεις)
  1. κρεατινίνη-κάλιο-επίπεδα ουρικού οξέος
  2. φερριτίνη(γυναίκες με εμμηνόρροια0
  3. εάν είναι απαραίτητο γλυκόζη αίματος, TSH ,λιπίδια
  • Εκτελέστε ένα Η.Κ.Γ σε περίπτωση αμφιβολίας για ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.
  1. Θέστε ένα στόχο βάρους: Αυτός ο στόχος πρέπει να είναι ρεαλιστικός και λογικός. Εξαρτάται από τον ασθενή , την ηλικία, το υπερβάλλον βάρος προς απώλεια, τον τρέχοντα τρόπο ζωής και τον ζήλο που δείχνει ο ίδιος να χάσει βάρος.
  • Εξηγήστε και δώστε το κείμενο η μέθοδος
  • Υποδείξτε το κόστος ενός γεύματος-Προσθέστε το κόστος των λαχανικών: Αυτή η τιμή μπορεί να συγκριθεί με τη συνηθισμένη τιμή των τροφίμων(π.χ ένα σάντουιτς σε ένα ταχυφαγείο είναι περισσότερο από 3 ευρώ, ο καφές σε επώνυμα καφέ-μπορεί να φτάσει και στα 6 ευρώ κ.λ.π. Τα προιόντα Eurodiet δεν είναι φάρμακα αλλά υγιεινές τροφές.
  • Προτείνετε μια διαιτητική καταγραφή 7 ημερών
Ακόμη κι αν η αξιοπιστία ενός τέτοιου επταημέρου είναι συζητήσιμη , θα είναι χρήσιμη για να ανακαλυφτούν οι προτιμήσεις του ασθενούς, τα κύρια προβλήματα και έτσι γίνεται κατεύθυνση προς μια ισορροπημένη διατροφή(φάση 4)

Η πρώτη συνταγή
  • Γίνεται εξήγηση των κύριων χαρακτηριστικών της μεθόδου Eurodiet. Γίνεται γνωστοποιίηση της πρωτεινικής  δίαιτας.
  1. Πολύ εύκολα πραγματοποίηση
  2. κανένας κίνδυνος για λανθασμένες επιλογές τροφίμων
  3. Μειωμένη πείνα εξαιτίας της κέτωσης από την 3η μέρα
  4. Υψηλά επίπεδα ενέργειας και ευεξίας εξαιτίας της παραγωγής κετονοσωμάτων
  5. Γρήγορα αποτελέσματα-σε 10 ημέρες ένα νούμερο στα ρούχα κάτω
  6. Μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις-και γλυκά-ώστε να αποφεύγεται η μονοτονία.
Η έλλειψη απόλαυσης συνηθισμένου φαγητού είναι το μόνο μειονέκτημα(πιθανή άρνηση κοινωνικών  προσκλήσεων και αποφυγή συνηθισμένων τροφίμων).
  • Μπορεί να επιτραπεί στον ασθενή να επιλέξει ανάμεσα στη φάση 1 και τη φάση 2
Ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να αποφύγουν τα επαγγελματικά γεύματα και δεν είναι προετοιμασμένοι για να αλλάξουν ριζικά τη συνηθισμένη διατροφή τους.
Ενημερώνεται ο ασθενής για την ποιότητα των προιόντων Eurodiet
Φυσικά προιόντα(αυγό , γάλα, σόγια , σιτάρι) εμπλουτισμένα από βιταμίνες , ανόργανα άλατα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και εγγυημένα χωρίς ΓΓΟ/GMO(γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς) η ζελατίνη
  • Μπορεί να δοθεί το σχετικό φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης(φάση 1 και 2) στον ασθενή
  • Μπορεί να εξηγηθεί η διατροφή λεπτομερώς : ο αριθμός των σακιδίων που καταναλώνονται ανα ημέρα , τα εγκεκριμένα λαχανικά και καρυκεύματα /αρτύματα.
  • Πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη επαρκούς πρόσληψης υγρών
  • Πρέπει να βοηθηθεί με την πρώτη παραγγελία
  • Να δοθούν συμβουλές λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις  και να εξηγηθεί πώς να οργανώσει τα γεύματα(λαχανικά και επιδόρπια η σαλάτες και ομελέτα , η σούπα και σαλάτα...)
  • Πρέπει να επιμείνουμε στο γεγονός ότι επουδενί λόγο δεν θα πρέπει να ληφτεί περισσότερο από ένα bar η ένα κέικ ανα ημέρα
  • Πρέπει να συμπληρωθεί το ιατρικό πιστοποιητικό επιβεβαιώνοντας την απουσία αντένδειξης έναντι πρωτεινικής διατροφής κάτι που είναι υποχρεωτικό για κάυε παραγγελία προιόντων Eurodiet
Το πιστοποιητικό πρέπει να επιβεβαιώνει τη συνταγογραφούμενη φάση , τον αριθμό προιόντων ανα ημέρα και τη διάρκεια.

Επιπρόσθετες συνταγές:
  • Κάλιο: είναι αναγκαίο για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων καλίου στο αίμα. Τώρα κάθε προιόν Eurodiet παρέχει αρκετό κάλιο; 775 mg ανα προιόν , το οποίο κάνει συνολικά 3,1 γρ ανα ημέρα στη φάση 1. Μπορεί να συσταθεί η χρήση αρκετού αλατιού τύπου light (περιέχει Nacl και KCL)
  • Μαγνήσιο:πολύ χρήσιμο για την αποφυγή κόπωσης και κραμπών και τη βελτίωση του ασθήματος κορεσμού. Μπορεί να συσταθεί η λήψη 100 mg μαγνησίου το πρωί και το βράδυ
  • Προιόντα παροχέτευσης: μπορεί να αυξηθεί η απομάκρυνση αποβλήτων, Φυσικά φυτικά εκχυλίσματα συνιστώνται για αύξηση της διούρησης και την καλή παροχέτευση της χολής.
  • Συμπλήρωση με ίνες για τους ασθενείς με τάση για δυσκοιλιότητα
  • Αλάτι:το αλάτι είναι απαραίτητο. Τα λαχανικά που καταναλώνονται πρέπει να είναι αλατισμένα κανονικά. Έλλειψη χλωριούχου νατρίου μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο και κεφαλαλγία.
  • Τα νόστιμα προιόντα(σούπες , ομελέτες...) είναι πλουσιότερα σε αλάτι. Πρέπει να συσταθούν 2 τουλάχιστον προιόντα ανα ημέρα
Μια ημέρα σε πρωτεινική δίαιτα
Η πρωτεινική δίαιτα αποτλεί τη φάση που ακολουθείτε πιο εύκολα από τον ασθενή.
Πρωί: 1 προιόν Eurodiet και 1 ζεστό ρόφημα χωρίς ζάχαρη(τσάι , καφές, φυτικό τσάι...)
Μεσημέρι: 1 προιόν Eurodiet και απεριόριστα λαχανικά από τη λίστα 1. (λαχανικά από τη λίστα 2 αν χρειάζεται με μέγιστη κατανάλωση 250 γρ ανα ημέρα)
5μμ 1 προίον Eurodiet (bars και κέικ-ιδανικά ως σνακ -μπορούν να ληφτούν μόνο μια φορά την ημέρα
Βράδυ: 1 προίον Eurodiet και λαχανικά από τη λίστα 1. Επιτρεπόμενα λαχανικά και σαλάτες , φρέσκα η κατεψυγμένα.

Λίστα 1. Απεριόριστα.
Ποικιλίες των λαχανικών.
Σπαράγγια , Μελιτζάνες , Μπρόκολο, Σέλινο. Μανιτάρια, Πράσινο λάχανο, Κινέζικο λάχανο, Κουνουπίδι, Αγγούρι, Κολοκυθάκια, Νεροκάρδαμο , Ραδίκια, Σπανάκι, Μάραθο ,Λάπαθο , Πράσινες πιπεριές, Αντράκλα, Ραπανάκι , Σαλάτες, Βλήτα, Αντίδια, Σταμναγκάθι,

Λίστα 2.
Αγριαγκινάρα, Κόκκινο λάχανο, Λαχανάκια Βρυξελλών, Φασολάκια φρέσκα, Γογγύλια , Πράσο, Σκούλι, Ντομάτα
Τα λαχανικά από τη λίστα 1 περιέχουν λιγότερο από 3,5 γρ υδατάνθρακα ανα 100 γρ και μπορούν συνεπώς να καταναλωθούν χωρίς περιορισμό μέσα σε λογικά πλαίσια. Από την άλλη λαχανικά από τη λίστα 2 περιέχουν 4-6 γρ υδατάνθρακα ανα 100 γρ και επιτρέπονται μόνο κατόπιν της συμβουλής του γιατρού
Οι οδηγίες για τη φάση 1 είναι απλές και σημαντικές δεδομένου ότι τα γρήγορα θετικά αποτελέσματα παρακινούν τον ασθενή και τον ενθαρύνουν για να συνεχίσει.

Πάντα επιτυγχάνονται
Σχεδόν πλήρης έλεγχος της πείνας: Ορισμένες επιθυμίες εμμένουν αλλά προκαλούνται περισσότερο από ψυχολογικά αίτια. Η αίσθηση της πείνας εξασθενεί τελείως από την 3η μέρα εφόσον ο ασθενής εμμένει στη δίαιτα πλήρως.
Δεν πρέπει να παραληφτεί ποτέ κανένα γεύμα ακόμη ούτε καν ένα σνακ; ο ασθενής δεν πρέπει να πάρει λιγότερα σακίδια η bars από το ποσό που ορίζεται γιατί αυτό θα οδηγήσει σε μια απώλεια άλιπης σωματικής μάζας
Γευστική ικανοποίηση: υπό τον όρο ότι ο ασθενής έχει ενημερωθεί κατάλληλα σχετικά με την αρχική επιλογή του
Άριστη πεπτική ανοχή:Όλοι οι ασθενείς αναφέρουν ένα αίσθημα ''απουσίαςπροβλημάτων  στο στομάχι'' δεδομένου ότι η πρωτεινική διατροφή προλαμβάνει όλα τα φαινόμενα ζύμωσης και εξοίδησης. Μια ελαφρά δυσκοιλιότητα είναι πιθανή και μπορεί να ελεγχθεί με τη συνταγογράφηση ενός συμπληρώματος ινών όπως το ψύλλιο η ένα ήπιο καθαρτικό.
Τέλος , η απώλεια βάρους είναι εγγυημένη και θα συνεχιστεί εφόσον ακολουθεί ο ασθενής τις συμβουλές σας καθόλες τις επόμενες φάσεις.
Ο ασθενής  θα βρει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν τη φάση στο αντίστοιχο φυλλάδιο οδηγιών το οποίο θα παραλάβει.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Playtech - New Zealand's #1 supplier of gaming equipment
Playtech, an innovator communitykhabar of software worrione and services for online herzamanindir gaming and iGaming sol.edu.kg products, have partnered with supplier 1xbet app Casino.