/ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΦΑΣΗ 2 ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΦΑΣΗ 2

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Αυτή η μετάβαση είναι σχεδόν επιτακτική μετά από τη φάση 1 αλλά μπορεί επίσης να είναι η πρώτη φάση της διατροφής εάν δεν ενδείκνυται αυστηρή πρωτεινική δίαιτα(φάση 1)
Η φάση 2 είναι το τμήμα της μεθόδου Eurodiet που συνδυάζει υψηλή αποτελεσματικότητα και αποδοχή.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ 2;
Είναι απλή. Ο ασθενής συνεχίζει να ακολουθεί τους πρωτεινικούς κανόνες διατροφής αλλά αντικαθιστά ένα ''γεύμα σακιδίων'' με ένα παραδοσιακό γεύμα αλλά αυστηρά προσαρμοσμένο στη μέθοδο Eurodiet δηλαδή μια μερίδα άλιπης πρωτείνης (ψάρια, πουλερικά, κρέας, αυγά) και εγκεκριμένων λαχανικών από τη λίστα 1,

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ;
Οι αντενδείξεις είναι εκείνες που συνδέονται με οποιαδήποτε διατροφή και ισχύουν για παιδιά , εφήβους, έγκυες, και ηλικιωμένους.

ΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ;
Είναι λιγότερο σημαντικές. Τα σχόλια είναι τα ίδια όπως για τη φάση 1 , ωστόσο μια διουρητική αγωγή σπάνια συνιστά εντένδειξη για τη συνταγογράφηση για τη φάση2
Οι παρενέργειες είναι σπάνιες , πρέπει να υπάρχει κανονική ιατρική παρακουλούθηση. Μόνο οι επιρρεπείς σε δυσκοιλιότητα ασθενείς θα  χτειστούν θεραπεία για αυτό το πρόβλημα.
Λόγω της προσθήκης ενός ''παραδοσιακού γεύματος'' μπορεί να αυξηθεί η πείνα και οι επιθυμίες ως ένα ορισμένο βαθμό.
Θα πρέπει να διθούν συμβουλές για τη συχνότητα και τη σύνθεση του ενός παραδοσιακού γεύματος ανα ημέρα.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ;
Αυτή η φάση μπορεί αυτόματα να ακολουθεί την αυστηρή πρωτεινική δίαιτα (φάση 1) εκτός αν ο ασθενής  έχει φτάσει στο βάρος που επιδιώκει στο τέλος της φάσης 1 (τότε μπορεί να συνεχίσει άμεσα στη φάση 3α)
Το ενημερωτικό φυλλάδιο ''φάση 2'' θα βοηθήσει στην παροχή συμβουλών για αυτή τη φάση και θα πρέπει να εξηγηθούν οι αρχές ενός ''παραδοσιακού γεύματος''
Εξαιτίας του γεγονότος ότι ένα παραδοσιακό  γεύμα καθιστά αυτή τη φάση πιο ευχάριστη μπορεί να ακολουθηθεί για αρκετές εβδομάδες από τον ασθενή.
Ο ασθενής μπορεί να επιλέξει να φάει ένα παραδοσιακό γεύμα στο μεσημεριανό γεύμα η στο βραδυνό σύμφωνα με την προτίμηση του

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ;
Εάν ο ασθενής δεν έχει ακολουθήσει τη φάση 1 να μην ξεχαστεί κατα την παράδοση της μεθόδου να προταθούν γεύσεις και να εξηγηθούν οι τρόποι χρήσης των προιόντων.
Πρέπει επίσης να συμπληρωυεί το υποχρεωτικό πιστοποιητικό αντένδειξης
  • 20 ημέρες στη φάση 2 = 12 κουτιά
  • 30 ημέρες στη φάση 2 = 18 κουτιά
  • Συμπλήρωση με μαγνήσιο , πολύ χρήσιμο για να αποφεύγεται η κόπωση και οι κράμπες και να βελτιωθεί το αίσθημα του κορεσμού-100 mg μαγνησίου με τα πρωινά και βραδυνά γεύματα
  • Συνέχιση της διέγερσης μηχανισμού απομάκρυνσης ''αποβλήτων'' με φυτοθεραπεία.
  • Βοήθεια σε ασθενείς με ροπή για δυσκοιλιότητα συνταγογραφώντας ένα συμπλήρωμα ινών η ένα ήπιο καθαρτικό
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;
Πρωί: 1 προιόν Eurodiet και 1 ζεστό ρόφημα χωρίς ζάχαρη (τσάι, καφές, φυτικό τσάι...)
Μεσημέρι: ένα γεύμα (τύπου 1)
5 μ.μ: 1 προιόν Eurodiet ώς σνάκ
Βράδυ:ένα γεύμα (τύπου 2) με 1 προιόν Eurodiet και λαχανικά από τη λίστα 1. Το μεσημεριανό με το βραδυνό γεύμα μπορούν να είναι εναλλάξιμα.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ''ΤΥΠΟΥ 1;''
Περιλαμβάνουν:
  • 1 ζωική πρωτείνη(άσπρο κρέας, ψάρια, πουλερικά , αυγά)
  • Εγκεκριμένα λαχανικά, φρέσκα η κατεψυγμένα που μαγειρεύονται χωρίς λίπος , επιλεγμένο από τις λίστες 1 και 2 (βλ το φυλλάδιο φάση 2)
  • Στα λαχανικά και στις σαλάτες μπορούν να προστεθούν καρυκεύματα. Επίσης ΄μπορεί να συσταθεί  1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο το μεσημέρι και μία το βράδυ.
  • Μία σαλάτα -η /και οστρακοειδή -μπορούν να προστεθούν στο γεύμα.
  • Μπορεί επίσης να επιτραπεί στον ασθενή περιστασιακά ένα επαγγελματικό μεσημεριανό γεύμα η ένα γεύμα στο σπίτι η σε ένα εστιατόριο (τύπος γεύματος 3)
Για τα λαχανικά της λίστας 1 και 2 δείτε τη φάση 1

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΑΣΗ 2;
Γενικά η φάση 2 συστήνεται για τουλάχιστον 20 ημέρες. Η διάρκεια που θα συσταθεί εξαρτάται από τον αριθμό των κιλών που πρέπει  να χάσει ο ασθενής και από τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατα τη διάρκεια της 1ης φάσης.
  • Εάν ο ασθενής έχει ζήλο γίνεται η εξής εναλλαγή;
10 ημέρες στη φάση 1(πρωτεινική δίατα) και 10-20 ημέρες στη φάση 2 (επιλεκτική δίατα) μέχρι την επίτευξη του στόχου απώλειας βάρους.
  • Εάν  ο ασθενής δυσκολεύεται μέσα από την αυστηρή πρωτεινική δίατα(φάση 1) μπορεί να προχωρήσει στη φάση 2 άμεσα όσο απαιτείται για να φτάσει στο επιθυμητό βάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: