/ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα για αιμορροΐδες

Για να βελτιώσετε τη κατάσταση των αιμορροΐδων σας, προσθέστε τροφές που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Μπορεί  να περιλαμβάνει ορισμένα ή όλα τα ακόλουθα:


1. Τροφές ολικής αλέσεως (όπως τα δημητριακά με πίτουρο) και ψωμιά (φτιαγμένα με προϊόντα σίτου ολικής άλεσης).
2. Φρέσκα φρούτα (συμπεριλαμβανομένου της φλούδας και της σάρκας).
3. Αποξηραμένα φρούτα ή κομπόστα (όπως σταφίδες , δαμάσκηνα  ή βερίκοκα).
4. Ριζωματώδη λαχανικά (όπως γογγύλια καρότα, ή πατάτες).
5. Φρέσκα λαχανικά, όπως το λάχανο. (Το μαρούλι είναι πραγματικά χαμηλό σε φυτικές ίνες.)

Η κατανάλωση δημητριακών με πίτουρο το πρωί είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε ίνες. Το All-Bran με  100% πίτουρο, το πίτουρο βρώμης, το αλεύρι βρώμης και τα Raisin Bran είναι μερικά από τα πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά  που είναι διαθέσιμα. Οι πολλές φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν γουργουρητό από εντερικά αέρια, ακόμη και μερικές ήπιες κράμπες, γι 'αυτό πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες στην αρχή. Η ποσότητα μπορεί να αυξηθεί μέχρι  το σώμα να συνηθίσει σε αυτό. Ο στόχος πρέπει να είναι μία έως δύο μεγάλες, μαλακές και  σχηματισμένες κενώσεις την ημέρα.

Η θεραπεία της υποκείμενης νόσου μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα από τον πρωκτό. Οι ασθενείς που έχουν ελκώδη κολίτιδα μπορεί να ανεχτούν επιθετικές χειρουργικές επεμβάσεις, αν χρειαστεί. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επιθετική θεραπεία για ασθενείς με νόσο του Crohn, ειδικά εάν υπάρχει οξεία φλεγμονή του βλεννογόνου του ορθού. Τα αποστήματα πρέπει να καθαρίζονται το συντομότερο δυνατόν, παρά την παρουσία ενεργού νόσου σε άλλα μέρη.


Άλλοι διαιτητικοί κανόνες:
1. Πίνετε άφθονα υγρά, χυμούς φρούτων ή λαχανικών και πολύ νερό. Μπορείτε να πίνετε τουλάχιστον έξι ποτήρια νερού ή υγρών την ημέρα.
2. Τρώτε αργά. Μασήστε τη τροφή σας καλά. Αυτό επιτρέπει το σάλιο και τα πεπτικά υγρά του στομάχου, του ήπατος, του παγκρέατος να διασπάσουν τα τρόφιμα πιο εύκολα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή  προβλημάτων στο κατώτερο πεπτικό σύστημα.
3. Να τρώτε τα γεύματά σας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επίσης, θα βοηθούσε ο περιορισμός των χαμηλών ή καθόλου σε φυτικές ίνες τροφίμων όπως: παγωτά, αναψυκτικά, τυριά, άσπρο ψωμί, και κρέας. Οι ασθενείς που πάσχουν από αιμορροΐδες θα πρέπει να μειώσουν ή να εξαλείψουν το αλκοόλ και την καφεΐνη, διότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν μικρά, ξηρά κόπρανα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: