/ ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο εντερικός σωλήνας είναι σημαντικός γαι τη διατήρηση της διατροφικής επάρκειας με την κατάλληλη λήψη των μακρομορίων των μικροθρεπτικών συστατικών των υγρών και ηλεκτρολυτών που χρειάζονται για τη ζωή. Μια εντερική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική καταστροφή και ανισορροπία σε υγρά και ηλεκρτρολύτες.
Το πάγκρεας είναι το κύριο όργανο παραγωγής πεπτικών ενζύμων που διευκολύνουν την έξοδο των θρεπτικών συστατικών από την τροφή.
Το ήπαρ παίζει έναν πολύ σημαντικό και κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό αποφασιστικής σημασίας στην αποτοξίνωση και στην παραγωγή ενδογενών και εξογενών μορίων στην χολή και στην σύνθεση σημσντικών πρωτεινών όπως λευκωματίνης και παραγόντων πήξης,. Μια ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή.

ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ
Ολόκληρο το πεπτικό σύστημα προέρχεται εμβρυολογικά από το ενδόδερμα και εκτείνεται σαν ένας κοίλος σωλήνας από το σώμα μέχρι τον πρωκτό με το ήπαρ και το πάγκρεας με ειδικά αδενικού τύπου σωληνάρια που συνδέονται με τον κύριο πεπτικό σωλήνα.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Ο κύριος εντερικός σωλήνας έχει μια βασική μορφολογία που διατηρείται  σαν:
α) μια εσωτερική στοιβάδα που έρχεται σε επαφή με την εσωτερική κοιλότητα , έχει ειδικά επιθηλιακά κύτταρα που ποικίλλουν από μέρος σε μέρος.
β)Το επιθήλιο υποστηρίζεται από ένα στρώμα συνεκτικού ιστού τον υποβλεννογόνιο χιτώνα
γ)Ο υποβλεννογόνιος χιτώνας περιβάλλεται από στρώμα λείου μυικού χιτώνα την υποβλεννογόνια μυική στοιβάδα
δ)Κατόπιν είναι ο μυικός χιτώνας που περιβάλλει τον υποβλεννογόνιο μυικό χιτώνα.Οργανώνεται σε μια εσωτερική κυκλοτερή στοιβάδα με μυικές ίνες που διατρέχουν σε οξεία γωνία τον μακρύ άξονα του πεπτικού σωλήνα και σε μια εξωτερική στοιβάδα επιμήκης με ίνες που διατρέχουν κατα μήκος.
ε)Τέλος εξωτερικά υπάρχει ο ορογόνος χιτώνας που είναι  ένα επιθηλιακό στρώμα.
Τα περισσότερα τμήματα του λεπτού και του παχέος εντέρου είναι προσκολλημένα στο οπίσθιο τοίχωμα της κοιλιακής κοιλότητας με ένα τμήμα μεσεντερίου που είναι τμήμα του συνεκτικού ιστού που καλύπτεται από συνέχεια σπλαχνικού περιτονάιου και διαμέσου του οποίου περνάνε τα νεύρα τα αγγεία και τα λεμφαγγεία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ;
Το αρτηριακό αίμα που πηγαίνει στον πεπτικό σωλ΄να, στο ήπαρ και στο πάγκρεας προέρχεται από τηον κοιλιακή, την άνω και την κάτω  μεσεντέρια αρτηρία που είναι άμεσοι κλάδοι της κοιλιακής αορτής.
Η φλεβική επαναφορά των περισσοτέρων ενδοκοιλιακών οργάνων γίνεται με την πυλαία φλέβα που μπαίνει στο ήπαρ και προμηθεύει το 75% του αίματος στο ήπαρ. Αυτό σημαίνει ότι τα αποροφούμενα θρεπτικά συστατικά πρώτα μπαίνουν στο ήπαρ και μετά στη συστηματική κυκλοφορία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ;
Το μεγαλύτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα νευρώνεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα με συμπαθητικούς και παρασυμπαθητικούς κλάδους. Το έντερο επίσης περιέχει ένα ενδογενές νευρικό σύστημα που οργανώνεται με πλέγματα στην υποβλεννογόνια και στην μυική στοιβάδα και ονομάζεται εντερικό νευρικό σύστημα. Αυτό επιτρέπει σε μεμονωμένα τμήματα του εντέρου την ικανότητα της έκκρισης και της κινητικότητας χωρίς εξωτερική νεύρωση.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ;
Το πεπτικό σύστημα υποδέχεται μικρά τμήματα τροφών , αντιγόνα και πιθανών παθογόνους μικροοργανισμούς σε συνεχή βάση. Ετσι το πεπτικό σύστημα είναι σε δυσάρεστη θέση να ξεχωρίζει τα παθογόνα από τα ωφέλιμα συστητικά της τροφής. Ετσι το ανοσολογικό σύστημα του πεπτικού έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα και εξιδικευθεί και περιλαμβάνει το 70% του ανθρώπινου ανοσολογικού συστήματος.










Δεν υπάρχουν σχόλια: