/ ~ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:iliadismarios@gmail.com blog:iliadismarios.blogspot.com

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ;
Ο εντερικός σωλήνας αποτελείται από το στόμα το φάρυγγα και τον οισοφάγο.
Το στόμα με τα δόντια , τη γλώσσα και τους σιελογόνους αδένες είναι σημαντικός για τη πέψη της τροφής. Τα αισθητήρια της γεύσης και της οσμής χρησιμεύουν  για την ανίχνευση υγιών τροφών και συντονισμένη κινητικότητα των μυών της μάσησης , η γλώσσα και ο φάρυγγας επιτρέπουν την τροφή να επεξεργαστεί και να καταποθεί με ασφάλεια.
Το στόμα ο φάρυγγας και ο οισοφάγος καλύπτονται με πλακώδες επιθήλιο.. Το μυικό σύστημα του ανώτερου οισοφάγου είναι από γραμμωτές ίνες ενώ αντίθετα οι μυικές δεσμίδες του κατώτερου οισοφάγου και του υπόλοιπου πεπτικού σωλήνα αποτελούνται αποτελούνται από λείες μυικές ίνες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ;
Το στομάχι έχει σχήμα J είναι πιο πλατύς στην αρχή του γνωστό και ως σώμα και στενεύει στο τέρμα του για να σχηματίσει το άντρο απο το οποίο ο πυλωρός οδηγεί στο δωδεκαδάκτυλο. Αυτό το σχήμα σημαίνει ότι το στομάχι λειτουργεί σαν ρεζερβουάρ για το φαγητό μετα από ένα γεύμα.Δυνατές συσπάσεις του στομάχου διαλύουν την τροφή που έρχεται από τον οισοφαγο σε χυμό που περνα στο δωδεκαδάκτυλο.
Το γαστρικό επιθήλιο αποτελείται από μια στοιβάδα κυλινδρικών κυττάρων κάτι που συμβάνει και για το υπόλοιπο πεπτικό σωλήνα. Το επιθίλιο στο στομάχι εξιδικεύεται στη παραγωγή οξέος  από τα τοιχωματικά κύτταρα μέσω  μιας ειδικής αντλίας K/H γνωστή και σαν κατιονική αντλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: